Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 8 februarie 2024 un preț al benzinei standard de 6,87 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,34 lei/litrul.
Așadar, față de ziua precedentă, Petrom a scumpit și benzina și motorina cu opt bani pe litru, scumpire mai mare decât cele cu care ne-a obișnuit în ultima perioadă.
Exceptând o ieftinire nesemnificativă, de un ban pe litru, aceasta este a șasea scumpire consecutivă a carburanților din ultima vreme. Cea anterioară a fost operată, cum spuneam, cu o săptămână și jumătate în urmă, la 29 ianuarie, când Petrom a scumpit și benzina și motorina cu patru bani pe litru. Scumpirile au început să fie operate de la la jumătatea lunii ianuarie, după ce, în prima jumătate a lunii, compania scăzuse prețurile cu 12 bani pe litru asta după ce la 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină, exact cu cât a crescut acciza.
Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.
Săptămâna trecută, întrebat despre efectele situației internaționale (în special cea din Marea Roșie) asupra prețurilor, Radu Căprău, directorul responsabil de segmentul de rafinare și marketing al Petrom, a spus că, de la încputul anului cotațiile internaționale la benzină și motorină au crescut de la începutul anului cu 10%. Amintim că, alăturile de taxe, aceste cotații sunt cele care contează cel mai mult în stabilirea prețurilor finale de la pompă, alături de cheltuielile companiilor (depozitare, transport, salarii, etc.) și de cursul valutar leu-dolar.
Pe e altă parte, Reuters nota ieri că stocurile mondiale de motorină și de alți distilate medii sunt sub nivelul normal, iar prețurile ar putea începe să crească rapid dacă economiile din America de Nord și Europa de Vest vor ieși din stagnarea care persistă în 2024, posibil influențate și de scăderile de dobânzi care are urma să vină. Astfel, în ianuarie, stocurile au fost sub media sezonieră din ultimii zece ani în America de Nord, Europa și Singapore, ceea ce a început să exercite o presiune ascendentă asupra prețurilor carburanților.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.