Cardurile naţionale de sănătate vor începe să ajungă prin poştă la asiguraţi, după 20 septembrie

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, astăzi, că după data de 20 septembrie românii vor primi cardurile naţionale de sănătate. Aceste documente electronice vor fi obligatorii la medic din 2015, când va fi implementat sistemul cardului. În lunile septembrie şi octombrie, 12,5 milioane de asiguraţi vor primi acasă, gratuit, cardurile de sănătate.
Cristina Şomănescu - vin, 05 sept. 2014, 09:45
Cardurile naţionale de sănătate vor începe să ajungă prin poştă la asiguraţi, după 20 septembrie

Toţi românii majori care sunt asiguraţi la Sănătate vor primi gratuit, prin poştă, cardurile naţionale de sănătate, la adresa din cartea de identitate.

CNAS a încheiat astăzi cu Compania Naţională Poşta Română contractul-cadru pentru serviciile de distribuire a cardului de sănătate la nivel naţional, pentru o perioadă de patru ani.

‘Mă bucur pentru că în ultimele şase luni de când sunt la ministerul Sănătăţii şi prin colaborarea cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări am reuşit să tipărim cea mai mare parte a cardurilor, undeva la peste 9,5 milioane de carduri printate în ultimele şase luni, alocând şi cea mai mare parte a sumelor necesare tipăririi – 123 de milioane de lei până în momentul de faţă şi având şi banii alocaţi pentru ultima tranşă de un milion de carduri câte mai sunt acum la tipărit. După data de 20 septembrie cardurile vor începe să ajungă la asiguraţi astfel încât vom avea un sistem mult mai eficient, mult mai transparent în cheltuirea banului public, în asigurarea serviciilor de sănătate’, a declarat ministrul Bănicioiu cu ocazia semnării contractului-cadru.

Preţul unitar al serviciilor de distribuire a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate este de 2,74 lei/trimitere poştală cu confirmare de primire, la care se adaugă TVA. Costurile cardurilor vor fi suportate integral de CNAS, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii instituţiei.

Pacienţii asiguraţi la Sănătate vor primi cardurile acasă

Poşta Română va distribui cardurile naţionale de asigurări de sănătate, însoţite de scrisori de informare a asiguraţilor, la domiciliul lor. Poşta Română le va livra cu confirmare de primire, în termen de 20 de zile de la preluare, la locuinţa fiecărui asigurat pentru care a fost emis cardul naţional de sănătate, în baza cărţii de identitate şi a semnăturii de primire.
În cazul în care asiguratul nu va fi găsit acasă de factorul poştal, după ce acesta va face dovada că a mers la domiciliul asiguratului de două ori ca să-i predea personal cardul de sănătate, va returna cardul de sănătate la sediul casei de asigurări, în termen de 10 zile ulterioare termenului alocat livrării.
După acest termen, asiguratul îşi poate ridica propriul card de sănătate de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.

Cardul înlocuieşte adeverinţa de asigurat 

Din 2015, românii majori vor dovedi că sunt asiguraţi în SIUI prin intermediul cardurilor naţionale de sănătate. Când îl vom primi, cardul va înlocui adeverinţa de asigurat, eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi adeverinţa de salariat, necesare în prezent pentru a accesa servicii medicale decontate de CAS.
După implementarea sistemului cardului, aceste documente electronice vor fi obligatorii la medic. În cazul în care asiguratul vine la medic fără card, nu va primi servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Ce informaţii vor fi scrise obligatoriu pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate

Pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate vor fi scrise datele de identificare ale pacientului: numele şi prenumele, data naşterii şi CNP-ul.

Fiecare card naţional de sănătate va mai conţine un număr de asigurat format din 20 de caractere, un număr de card care va fi format din 16 caractere şi un cod CIP format din 25 de caractere.

Pe cipul cardului naţional de sănătate vor mai fi scrise datele de identificare ale medicului de familie: numărul de telefon, numele, prenumele, codul medicului de familie al posesorului cardului.

Cardul naţional de sănătate va mai conţine un certificat digital emis de Ministerul de Interne.

Informaţiile de pe card vor putea fi accesate de furnizorii de sănătate pe baza unui cod PIN pe care posesorul cardului îl va schimba la activarea cardului şi care va avea minimum patru şi maximum 12 caractere.

De fiecare dată când solicită servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, pacientului i se va cere să introducă acest cod PIN. Atenţie! PIN-ul cardului de sănătate trebuie să rămână secret!

Contractul de distribuire a cardului naţional de sănătate a fost semnat de către directorul CNAS Vasile Ciurchea şi de şeful Poştei Române Alexandru Petrescu, în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta.

În următorii patru ani va continua tipărirea şi distribuirea cardurilor pentru persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau vor dobândi calitatea de asigurat.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...