Începutul lunii noiembrie vine cu un nou blocaj al sistemului cardului naţional de sănătate.
Până la remedierea problemelor tehnice, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă şi se eliberează în regim offline.
Conform legislaţiei în vigoare, schimbate de CNAS la presiunea medicilor care au ajuns la capătul puterilor, după în luna octombrie sistemului cardului nu a funcţionat vreme de trei zile consecutive, preşedintele CNAS va emite în curând un ordin pentru zilele în care sistemul informatic nu a funcţionat. Ordinul va conţine condiţiile de transmitere în PIAS a serviciilor acordate offline şi condiţiile de validare a acestora.
Vă amintim că o oră de nefuncţionare a sistemului cardului naţional de sănătate înseamnă, în medie, 150.000 de pacienţi şi peste 20.000 de medici afectaţi.
Sistemele cardului şi al platformei informatice a asigurărilor de sănătate au frecvent blocaje care afectează activitatea cabinetelor şi pun pe drumuri pacienţii.
Cel mai recent blocaj al sistemului informatic al cardului a durat trei zile consecutive, din 10 octombrie, ora 10:00 până pe 13 octombrie, ora 11:00. Pe 13 octombrie, după trei zile de haos generat de blocajul sistemului informatic, cu câteva ore înainte de anunţul făcut de CNAS privind repunerea în funcţiune a sistemului cardului de sănătate, cele mai importante foruri care reprezintă medicii de familie din România au reacţionat ferm şi au solicitat demiterea celor responsabili de acest dezastru, pedepsirea vinovaţilor şi găsirea unei soluţii de urgenţă pentru funcţionarea sistemului de sănătate la parametri optimi.
„Nu mai acceptăm să ne asumăm riscul de a lucra offline când sistemele nu funcţionează, pentru că riscăm imputarea unor sume impresionante. Umilinţele au atins cote maxime în aceste ultime zile, în care a trebuit să pierdem nopţi pentru a nu risca imputări şi a încerca validarea muncii noastre de peste zi. Solicităm tratarea cauzei şi nu a efectului acestor anomalii, demiterea celor responsabili, cercetarea modului în care a fost conceput şi achiziţionat sistemul informatic, pedepsirea vinovaţilor şi găsirea unei soluţii de urgenţă pentru funcţionarea sistemului de sănătate la parametri optimi”, au spus reprezentanţii medicilor de familie, reuniţi în Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, pe 13 octombrie, după trei zile de blocaj al sistemului cardului.
CNAS a reacţionat prompt şi a anunţat îndelung aşteptatele măsuri de relaxare a cadrului legal privind decontarea serviciilor acordate de furnizorii de servicii medicale, în zilele în care sistemul informatic al cardului sau al PIAS nu funcţionează. Între timp, măsurile anunţate de CNAS au devenit lege, iar în prezent medicii aşteaptă ca preşedintele CNAS să emită un Ordin în care va stabili condiţiile efective de decontare a serviciilor acordate în aceste zile în care sistemul informatic al cardului e din nou nefuncţional.
Teamnet International se va ocupa de mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului cardului şi platformei informatice a asigurărilor de sănătate. Deşi a câştigat cele două contracte în luna iulie, compania nu a semnat încă cele două contracte cu CNAS, cu care este în acest moment în negocieri, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Teamnet.
Vă amintim că în luna iulie, CNAS a atribuit contractele pentru mentenanţa şi suportul tehnic al sistemului cardului naţional de sănătate şi al platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS) companiei SC Teamnet International SA. Valoarea totală a contractelor câştigate de Teamnet e de 22,3 milioane lei fără TVA şi sunt finanţate din banii Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, alimentat în proporţie semnificativă din contribuţiile asiguraţilor la sănătate.
Rezultatul procedurii de atribuire a contractului privind suportul tehnic al PIAS a fost contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor care a respins contestaţiile pe 22 august. Pe 22 septembrie şi pe 29 septembrie 2016, Teamnet a câştigat şi la Curtea de Apel Bucureşti litigiile cu perdanţii licitaţiilor, potrivit deciziilor publicate de site-ul oficial al instanţelor de judecată.
În prezent, suntem în etapa de negociere, având că bază documentaţia de atribuire, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Teamnet. Proiectul de suport tehnic pentru platforma informatică a asigurărilor de sănătate va fi preluat de către Teamnet după predarea sistemului şi semnarea contractului, iar proiectul de suport tehnic al sistemului cardului de sănătate va fi preluat de către Teamnet după semnarea contractului, predarea sistemului către echipa noastră şi o perioadă de 30 de zile de acomodare cu mediul specific de lucru al elementelor de detaliu ale sistemului informatic, conform caietului de sarcini, ne-au mai spus oficialii Teamnet.
Ce sancţiuni va risca Teamnet, în caz de nefuncţionare a unuia sau ambelor două sisteme informatice, din momentul în care va prelua efectiv contractele de mentenanţă şi suport tehnic al PIAS şi al cardului de sănătate?
Nefuncţionarea sistemului PIAS sau al cardului de sănătate pentru o perioadă mai mare de 72 de ore conduce la executarea de către CNAS a scrisorii de garanţie de bună execuţie a contractului şi îi dă dreptul CNAS să rezilieze contractele/acordurile cadru, fără intervenţia instanţei sau alte formalităţi, se arată în cele două caiete de sarcini ale licitaţiilor privind mentenanţa şi suportul tehnic pentru sistemele informatice ale cardului de sănătate şi PIAS.
Iată, concret, în cât timp trebuie să remedieze problemele cu care se confruntă sistemul informatic al cardului de sănătate şi cel al PIAS, potrivit caietelor de sarcini.
Pentru fiecare oră de depăşire a timpului de răspuns, timpului pentru furnizarea unei soluţii provizorii a problemei sistemului, termenului de remediere a blocajului, prevăzute în tabelele de mai sus, Teament va fi penalizată cu 2-10% din factura lunară emisă de CNAS pentru serviciile furnizate de companie, conform sancţiunilor stabilite de CNAS în caietele de sarcini.
Conform procedurii de atribuire, vor fi semnate acorduri-cadru pentru ambele proiecte, cu valoare maximală, precum şi contracte subsecvente, aşadar valoarea lunară a facturilor va fi dată practic de nevoile CNAS. Facturile emise pe proiectul cardului naţional de sănătate vor cuprinde servicii de mentenanţă şi suport tehnic, precum şi servicii de dezvoltare, în măsura în care acestea din urmă vor fi solicitate de CNAS. Facturile pentru proiectul PIAS vor include atât servicii de administrare şi suport tehnic, cât şi componente şi piese de schimb, atunci când va fi cazul, au mai explicat pentru ECONOMICA.NET oficialii Teamnet.
Nu ştim care va fi valoarea lunară efectivă a facturilor emise de CNAS către Teamnet, dar putem calcula o medie lunară a acestora.
În medie, Teamnet ar putea fi facturată de CNAS pe proiectul privind mentenanţa şi suportul tehnic al cardului de sănătate cu peste 91.000 euro pe lună, iar în proiectul care vizează mentenanţa şi suportul tehnic al PIAS – cu peste 46.000 euro lunar, pe o perioadă de 36 de luni. Calculele Economica.net au fost făcute la un curs euro de 4,5 lei.
Pe cale de consecinţă, pentru fiecare oră de depăşire a timpilor stabiliţi de CNAS în caietele de sarcini în proiectul de mentenanţă şi suport tehnic al cardului de sănătate, Teamnet va fi penalizată de CNAS, în medie, cu sume cuprinse între 1.820 euro şi 9.100 euro, judecând pe baza valorii medii a sumei lunare facturate de CNAS către Teamnet.
Vă amintim că pentru mentenanţa sistemului cardului naţional de sănătate, oferta câştigătoare a Teamnet International este de 14,8 milioane lei fără TVA, iar valoarea totată a contractului pentru mentenanţa platformei informatice a asigurărilor de sănătate este de 7,5 milioane lei fără TVA. Cele două contracte se vor derula pe o perioadă de trei ani.
Peste 15,7 milioane de români au card naţional de sănătate.