Cardul de sănătate e obligatoriu, la medic, din 1 februarie 2015

CARD SANATATE Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu la fiecare vizită la medic, pentru a obţine servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), începând din 1 februarie 2015, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică astăzi. Asiguraţii care au pierdut cardul, cărora le-a fost furat sau care şi-au schimbat datele personale înscrise pe card vor solicita un duplicat la CAS pe care îl vor plăti. Preţul unui card nou se ridică la aproximativ 2 euro. Aproximativ 13,66 milioane de români vor primi carduri de sănătate.
Economica.net - lun, 05 ian. 2015, 09:45
Cardul de sănătate e obligatoriu, la medic, din 1 februarie 2015

Până la 1 februarie 2015, vom dovedi calitatea de asigurat la Sănătate cu adeverinţa de asigurat eliberată de CJAS sau, după caz, cu documentul rezultat prin accesarea de medicul de familie a platformei online a asigurărilor de sănătate, pe care şi pacienţii o pot consulta aici. 

CNAS şi Ministerul Sănătăţii au publicat, azi, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr. 900 din 2012, pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, din titlul IX „Cardul european şi cardul naţional de asigurări sociale de sănătate”, din legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

De la 1 februarie, vom primi servicii decontate de Casă doar cu cardul

Începând cu data de 1 februarie 2015, cardul naţional de sănătate va face dovada calităţii de asigurat a pacientului şi va confirma prezenţa asiguratului la medic.

„Utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se face începând cu 1 februarie 2015”, se arată în articolul 2 din HG care modifică HG nr. 900 din 2012.

În luna ianuarie vor rula în paralel cele două sisteme – al consultaţiei pe bază de adeverinţă şi al consultaţiei pe bază de card -, pentru ca atât asiguraţii, cât şi furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu sistemul informatic al cardului şi pentru a depista şi remedia eventualele probleme semnalate în funcţionarea sa.

Din februarie 2015, după o perioadă în care CNAS va rezolva toate problemele legate de modul de funcţionare care-i sunt semnalate de către furnizorii de servicii medicale, decontarea serviciilor medicale se va face doar în baza cardului de sănătate.

Doar 1% dintre cardurile naţionale de sănătate au fost validate de către medici, până la 15 decembrie 2015

Peste 120.000 de carduri de sănătate au fost validate de către medicii de familie, până la data de 15 decembrie, dintre cele 12,5 milioane de carduri distribuite deja asiguraţilor de către factorii poştali.
Aproximativ un milion de carduri se aflau, la mijlocul lunii decembrie, încă în circuitul poştal sau au fost returnate caselor de asigurări de sănătate, au spus oficialii CNAS.
Vă amintim că primele carduri naţionale de sănătate au fost distribuite vineri, 19 septembrie 2014, asiguraţilor din Bucureşti. Pe 22 septembrie a început distribuirea cardului, concomitent, în mai multe judeţe din ţară.

Cum vei folosi cardul naţional de sănătate

De fiecare dată când soliciţi servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, ţi se va cere să introduci codul PIN al cardului tău.
Atenţie! PIN-ul cardului de sănătate trebuie să rămână secret!
Dacă vii la medic fără card sau dacă uiţi codul PIN, nu vei primi servicii decontate de Casa de Asigurări.
Nu încredinţa medicului de familie sau oricărui alt furnizor de servicii medicale cardul tău de sănătate, nici codul pin al acestuia!
Vei încuraja frauda în Sănătate dacă vei dezvălui aceste informaţii furnizorilor de servicii medicale, pentru că aceştia vor folosi cardul tău ca să deconteze servicii medicale pe care tu, titularul de drept al cardului, nu le-ai primit (aşa cum se întâmplă în prezent).

Ai pierdut, ţi-a fost furat cardul naţional de sănătate sau ţi-ai schimbat datele personale înscrise pe card. Ce trebuie să faci

În oricare dintre aceste situaţii, asiguratul va solicita CAS un duplicat al cardului său naţional de sănătate, pe care însă îl va plăti, se arată în HG.

Aproximativ 2 euro costă eliberarea unui nou card. 

În termen de 15 zile calendaristice de la producerea uneia dintre situaţiile enumerate mai sus, titularul cardului sau, după caz, împuternicitul acestuia va solicita Casei de Asigurări de Sănătate în evidenţele căreia figurează, un nou card naţional de sănătate. Asiguratul (sau împuternicitul său) va depune la CJAS o cerere în acest sens, însoţită de dovada plăţii contravalorii cardului şi a cheltuielilor de distribuţie a acestuia.
Noul card naţional de sănătate va fi eliberat în termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea cererii la CJAS. Între timp, asiguratul va primi servicii decontate pe baza unei adeverinţe care va fi eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...