Cardul naţional de sănătate, obligatoriu de la 1 mai. Cum procedezi dacă nu l-ai primit
Nu vrei sau nu ai primit cardul. Cum primeşti servicii medicale decontate de CAS
De la 1 mai, românii care au peste 18 ani vor dovedi calitatea de asigurat şi, pe cale de consecinţă, vor primi servicii decontate de CAS la medic (în sistemul public), cu unul dintre documentele:
– cardul naţional de sănătate pentru cei care l-au primit deja;
– adeverinţă de asigurat eliberată de CAS (şi cu valabilitate de trei luni) persoanelor care refuză explicit primirea cardului, din motive de conştiinţă sau religioase. După ce CAS eliberează această adeverinţă asiguratului care refuză cardul, va modifica în sistemul informatic starea cardului returnat în „blocat” din „activ”.
– adeverinţă de salariat pentru salariaţi şi persoanele care încasează venituri asimilate salariilor (precum cele care lucrează în baza unui contract cesiune drepturi de autor) pentru care nu a fost încă emis cardul. Adeverinţa de salariat va înlocui cardul naţional de sănătate până când asiguratul va intra în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii documentului electronic; verificarea calităţii de asigurat pe platforma CNAS pentru celelalte categorii de asigurat.
– adeverinţă de înlocuire a cardului pentru situaţiile în care asiguratul solicită emiterea unui duplicat. Documentul are valabilitate de 60 de zile, de la data emiterii, şi încetează înainte de acest termen, în cazul în care cardul duplicat a fost activat. După ce îţi va elibera adeverinţa de înlocuire a cardului, CAS va modifica în sistemul informatic al cardului statusul său. Concret, cardul va figura ca „suspendat” sau cu „date incorecte” în SIUI, funcţie de situaţia în care se află asiguratul.
Reamintim că doar persoanelor majore asigurate la Sănătate li se eliberează card naţional de sănătate. Copiii vor primi în continuare servicii decontate de CAS fără card!
Ai peste 18 ani, eşti asigurat la Sănătate şi nu ai primit cardul naţional de Sănătate, fiindcă nu ai fost găsit acasă de poştaş
ECONOMICA.NET vă spune cum intri în posesia acestui document electronic:
Românii care nu au primit cardul, pentru că nu au fost găsiţi acasă de către factorul poştal îl vor ridica de la Casa de Asigurări de Sănătate din judeţul de domiciliu (din cartea de identitate). Dacă totuşi nu ajung la CAS să îşi ridice cardul, îl vor primi de la medicul lor de familie.
Casele de asigurari de sanatate vor elibera cardurile naţionale oricând în perioada de valabilitate a acestora, pe baza unei cereri scrise a asiguraţilor, inclusiv celor care au refuzat iniţial primirea cardului naţional.
Cum procedează bucureştenii care au peste 18 ani, sunt asiguraţi la Sănătate şi nu au primit cardul naţional de sănătate
Dacă în urma interogării platformei antemenţionate ai primit mesajul: cardul nu a fost recepţionat la CASMB, înseamnă că nu ţi-a fost încă emis. Pe cale de consecinţă, până când vei primi cardul de la factorul poştal, vei primi servicii decontate de CAS cu adeverinţă de salariat, dacă eşti salariat sau persoană care încasează venituri asimilate salariilor. Dacă nu eşti salariat sau asimilat salariaţilor, vei primi servicii medicale decontate cu adeverinţa de asigurat sau cu documentul rezultat prin interogarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, care poate fi accesată aici.
Dacă în urma interogării acestei platforme online ai primit mesajul: cardul a fost recepţionat la CASMB şi a fost expediat spre eliberare către medicul de familie, înseamnă că îl poţi ridica de la medicul tău de familie (CASMB l-a expediat deja medicului tău de familie).
Ce trebuie să facă asiguraţii din Bucureşti care au depus deja cereri de ridicare a cardurilor la CASMB
Aceştia vor interoga aceeaşi platformă pusă la dispoziţie de CASMB pe care o puteţi accesa aici.
Dacă mesajul primit este „cardul a fost recepţionat la CASMB şi a fost expediat spre eliberare„, aveţi două opţiuni: veţi veni să-l ridicaţi din sediul din Str. Vasile Lascăr nr. 27, cu copia actului de identitate, după următorul program: luni, marţi, miercuri: 9 – 16; joi: 12 – 18; vineri: 9 – 13, sau îl veţi primi de la medicul de familie.
Găsiţi în galeria foto lista cabinetelor medicale de la care pacienţii pot ridica deja cardurile.
Persoanele care au completat corect un număr de telefon mobil pe solicitarea de ridicare a cardului naţional vor fi înştiinţate printr-un sms expediat de la numărul 1879, când pot veni la Casă pentru a-l ridica.
În cazul în care titularul cardului nu poate ajunge la CAS ca să-şi preia cardul, documentul electronic poate fi ridicat de către o altă persoană, în baza unei declaraţii de împuternicit, la care va ataşa o fotocopie după actul său de identitate personal şi al titularului cardului naţional de sănătate.
Cum vei folosi cardul naţional de sănătate
De fiecare dată când soliciţi servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, ţi se va cere să introduci codul PIN al cardului tău.
Atenţie! PIN-ul cardului de sănătate trebuie să rămână secret!
Dacă vii la medic fără card sau dacă uiţi codul PIN, nu vei primi servicii decontate de Casa de Asigurări.
Nu încredinţa medicului de familie sau oricărui alt furnizor de servicii medicale cardul tău de sănătate, nici codul pin al acestuia!
Vei încuraja frauda în Sănătate dacă vei dezvălui aceste informaţii furnizorilor de servicii medicale, pentru că aceştia vor folosi cardul tău ca să deconteze servicii medicale pe care tu, titularul de drept al cardului, nu le-ai primit (aşa cum se întâmplă în prezent).