Cardul naţional de sănătate, obligatoriu de la 1 mai. Din februarie începem să-l folosim la medic

De la 1 mai 2015 vom obţine servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate doar cu cardul naţional de sănătate, potrivit Hotărârii de Guvern care conţine normele metodologice de aplicare a cardului naţional de sănătate, care a fost aprobată astăzi. De la 1 mai, cine nu vine la medic cu cardul va plăti serviciile medicale primite. 
Cristina Şomănescu - mie, 28 ian. 2015, 14:21
Cardul naţional de sănătate, obligatoriu de la 1 mai. Din februarie începem să-l folosim la medic

De la 1 februarie vom începe să mergem la medic cu cardul naţional de sănătate. Sistemul cardului va funcţiona, în paralel, cu cel actual al consultaţiei pe bază de adeverinţă de asigurat, până la 31 aprilie, se arată în HG care conţine normele metodologice de aplicare a cardului naţional de sănătate.

Cel mai recent proiect de HG care reglementează implementarea sistemului cardului naţional de sănătate, pus în dezbatere publică pe 26 ianuarie, a fost aprobat în şedinţa de Guvern de astăzi, cu o singură modificare referitoare la data de la care cardul naţional de sănătate va fi singurul instrument de validare a serviciilor medicale în sistemul sanitar public.

Concret, Guvernul a amânat cu o lună termenul de la care toate serviciile medicale din sistemul public vor fi decontate la CAS doar pe bază de card de sănătate. Drept care, de la 1 mai vom obţine servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate doar cu cardul naţional de sănătate.

Toate celelalte prevederi despre care ECONOMICA.NET a scris, pe larg, aici rămân valabile şi intră în vigoare după ce HG va apărea în Monitorul Oficial.

Le amintim aici pe cele mai importante:

Până la 1 mai, cei aproximativ 800.000 de asiguraţi care nu şi-au primit cardul naţional de sănătate vor primi servicii medicale decontate în baza adeverinţei de asigurat. Amintim că pentru asiguraţii care figurează asiguraţi în SIUI, pe platforma CNAS, nu mai e necesară obţinerea adeverinţei de asigurat de la CAS. Citeşte în ECONOMICA.NET de unde vor obţine cardul naţional de sănătate asiguraţii care nu l-au primit până acum. 

Asiguraţii care refuză cardul vor primi în continuare servicii decontate de CAS pe baza adeverinţei de asigurat, obţinută de la CAS

Asiguraţii care refuză în mod expres, din motive religioase, primirea cardului naţional vor dovedi calitatea de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat care are valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de Casa de Asigurări de Sănătate la care este luat în evidenţă, se arată în HG.

Asiguraţii care refuză cardul naţional de sănătate vor depune, în acest sens, o declaraţie pe proprie răspundere la Casa de Asigurări de Sănătate la care sunt luaţi în evidenţă, însoţită de cardul naţional, în cazul în care le-a fost distribuit.

Dacă între timp reconsideră decizia de renunţare la card, asiguratul îl poate recupera de la CAS

Casele de asigurări de sănătate asigură păstrarea şi arhivarea cardurilor naţionale refuzate, până la expirarea perioadei de arhivare, stabilită în condiţiile legii.
CAS poate elibera carduri naţionale de sănătate aflate în perioadă de valabilitate, la solicitarea scrisă a asiguraţilor care au refuzat iniţial dovedirea calităţii de asigurat pe baza acestora şi care, între timp, s-au răzgândit.

Ai pierdut, ţi-a fost furat cardul naţional de sănătate sau ţi-ai schimbat datele personale înscrise pe card. Ce trebuie să faci

În oricare dintre aceste situaţii, asiguratul va solicita CAS un duplicat al cardului său naţional de sănătate, pe care însă îl va plăti.

Concret, asiguratul va plăti în jur de 4,94 euro pe un duplicat. Preţul acoperă costul de producţie al cardului (de 2,2 euro plus TVA) şi costul de distribuire (de 2,74 lei plus TVA), şi este identic cu cel suportat de MS şi CNAS pentru primul card.

Asiguratul care solicită duplicat al cardului va face un singur drum la Casa de Asigurări unde va depune o cerere-tip, copie a CI şi actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale (adică aproximativ 4,94 euro). Asiguratul va face plata antemenţionată la sediul Casei de Asigurări în evidenţa căreia figurează.
După depunerea documentelor sus-menţionate, asiguratul va primi acasă, în termen de 30 de zile, noul card. Între timp, cardul său va apărea inactiv în sistem, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate.

Cum vei folosi cardul naţional de sănătate

De fiecare dată când soliciţi servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, ţi se va cere să introduci codul PIN al cardului tău.
Atenţie! PIN-ul cardului de sănătate trebuie să rămână secret!
Dacă vii la medic fără card sau dacă uiţi codul PIN, nu vei primi servicii decontate de Casa de Asigurări.
Nu încredinţa medicului de familie sau oricărui alt furnizor de servicii medicale cardul tău de sănătate, nici codul pin al acestuia!
Vei încuraja frauda în Sănătate dacă vei dezvălui aceste informaţii furnizorilor de servicii medicale, pentru că aceştia vor folosi cardul tău ca să deconteze servicii medicale pe care tu, titularul de drept al cardului, nu le-ai primit (aşa cum se întâmplă în prezent).

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a amendat Meta cu 800 de milioane de euro
Comisia Europeană a amendat Meta cu 800 de milioane de euro
Comisia Europeană a amendat Meta, firma mamă a Facebook, cu 797,72 milioane de euro pentru încălcarea legislaţiei privind concurenţa în beneficiul Facebook Marketplace, transmit Reuters şi......
Profitul Transgaz a crescut de 4 ori, la nivel de grup
Profitul Transgaz a crescut de 4 ori, la nivel de grup
Profitul net al grupului Transgaz, format din firma din România și subsidiarele din Republica Moldova, Eurotransgaz și ...
Evoluția sub așteptări a PIB-ul României în trimestrul III determină economiștii din băncile comerciale să ia în consierare modificarea prognozelor de creștere economică
Evoluția sub așteptări a PIB-ul României în trimestrul III determină economiștii din băncile comerciale să ia în ...
Evoluţia sub aşteptări a PIB-ului României în trimestrul trei determină economiştii să ia în considerare modificarea ...
Premier Energy Group raportează venituri normalizate de 841,7 milioane de euro și o EBITDA normalizată de 72,3 milioane de euro pentru primele nouă luni ale anului 2024
Premier Energy Group raportează venituri normalizate de 841,7 milioane de euro și o EBITDA normalizată de 72,3 milioane ...
Premier Energy Group, un jucător cheie pe piața de energie din Europa de Sud-Est, listat pe Piața Principală a Bursei ...