Începând din anul 2015, toate serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar prin intermediul cardului naţional de sănătate. Începând de anul viitor, dacă veniţi la medic fără card, nu veţi primi servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Românii vor primi acasă cardurile naţionale de sănătate
Cardul de sănătate va fi înmânat titularului, în baza unui act de identitate şi a semnăturii de primire.
Dacă după două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, factorul poştal nu a găsit acasă asiguratul, va preda cardul său casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află titularul cardului.
În cazul în care factorul poştal nu vă găseşte acasă, vă va lăsa în cutia poştală un aviz care va conţine numărul său de telefon, ca să să îl contactaţi să stabiliţi intervalul orar în care factorul poştal poate reveni în zilele următoare pentru a vă preda cardul de sănătate.
Dacă în termen de 20 de zile de la prima încercare de a vă preda cardul nu v-a găsit acasă, Poşta are 10 zile lucrătoare la dispoziţie ca să predea cardul dumneavoastră Casei de Asigurări de Sănătate. După acest termen, îl puteţi ridica direct de la Casa de Asigurări în a cărei evidenţă vă aflaţi.
Tipărirea şi distribuirea cardului naţional vor continua în următorii patru ani pentru persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau vor dobândi calitatea de asigurat.
Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu la fiecare vizită la medic pentru a obţine servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Cardul naţional de sănătate va face dovada calităţii de asigurat şi va confirma prezenţa asiguratului la furnizorul de servicii medicale.
Ce informaţii vor fi scrise obligatoriu pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate
Pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate vor fi scrise datele de identificare ale pacientului: numele şi prenumele, data naşterii şi CNP-ul.
Fiecare card naţional de sănătate va mai conţine un număr de asigurat format din 20 de caractere, un număr de card care va fi format din 16 caractere şi un cod CIP format din 25 de caractere.
Pe cipul cardului naţional de sănătate vor mai fi scrise datele de identificare ale medicului de familie: numărul de telefon, numele, prenumele, codul medicului de familie al posesorului cardului.
Cardul naţional de sănătate va conţine şi un certificat digital emis de Ministerul de Interne.
Cum activaţi cardurile: alegeţi un cod PIN din patru cifre pe care nu trebuie să îl dezvăluiţi nimănui!
Cardul de sănătate pe care îl veţi primi acasă este inactiv.
După ce îl veţi primi, veţi merge cu el la medicul de familie ca să-l activeze.
În acest sens, asiguraţii la Sănătate trebuie să-şi aleagă un cod PIN format dintr-o combinaţie de patru cifre. Atenţie! Doar titularul cardului trebuie să ştie acest cod pin. Nimeni, nici măcar medicul de familie, nu trebuie să ştie PIN-ul cardului dumneavoastră!
Iată cum veţi folosi cardul naţional de sănătate
De fiecare dată când solicitaţi servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, vi se va cere să introduceţi codul PIN al cardului dumneavoastră. Atenţie! PIN-ul cardului de sănătate trebuie să rămână secret!
Dacă vă prezentaţi la medic fără card sau dacă uitaţi codul PIN, nu veţi primi servicii decontate de Casa de Asigurări.
Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sănătate este opţională şi se realizează doar la medicul de familie. Această etapă nu este obligatoriu să se realizeze concomitent cu activarea cardului.
Nu încredinţaţi medicului de familie sau oricărui alt furnizor de servicii medicale cardul dumneavoastră de sănătate şi nici codul pin al acestuia! Veţi încuraja frauda în Sănătate dacă veţi proceda în acest fel, întrucât furnizorii de servicii medicale vor folosi cardul dumneavoastră pentru a deconta servicii medicale pe care dumneavoastră, titularul de drept al cardului, nu le-aţi primit (aşa cum se întâmplă în prezent).
Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate ar trebui să fie cheltuiţi mai eficient şi mai transparent. Unul dintre principalele obiective ale CNAS este ca, începând de anul viitor, toate serviciile medicale să fie validate şi decontate doar prin intermediul cardului naţional.
După distribuirea cardului naţional, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asiguraţii cât şi furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu sistemul informatic al cardului şi pentru a depista şi a remedia eventualele probleme depistate în funcţionarea sa.