Care au fost veniturile şi chetuielile medii ale unei gospodării din România în T3 din 2012

Veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul III din 2012, de 2.457 lei pe fiecare gospodărie şi de 856 lei/persoană, în timp ce aproape trei sferturi (72,1%) dintre cheltuielile totale s-au dus către plata produselor alimentare, nealimentare şi servicii, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate marţi.
Economica.net - mar, 08 ian. 2013, 08:51
Care au fost veniturile şi chetuielile medii ale unei gospodării din România în T3 din 2012

Potrivit sursei citate, care menţionează rezultatele anchetei bugetelor de familie, în intervalul iulie-septembrie 2012, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 2.457 lei/gospodărie. Totodată, veniturile băneşti au ajuns, în medie, la 2.080 lei/lună/gospodărie (725 lei/persoană), iar veniturile în natură la 377 lei/lună/gospodărie (131 lei/persoană). În trimestrul III 2012, veniturile băneşti medii au reprezentat 84,7% din total.

Datele INS arată că salariile şi celelalte venituri asociate acestora au reprezentat cea mai importantă sursă de venituri (51,1%), la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor contribuind, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (23%), veniturile din agricultură (4,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (3%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (2%). O pondere importantă au fost deţinute şi de veniturile în natură (15,3%) şi de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,6%).

În trimestrul III din anul anterior, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 23,1% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 8,6% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor. Tot pe segmentul urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 64% din salarii, de 22,2% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 7,4% din total.

În mediul rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 38% din totalul veniturilor, cea mai mare parte a acestora (27,7% din totalul veniturilor) fiind formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură (10,3%). În plus, o contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a mai revenit veniturilor salariale (29,6%) şi celor din prestaţii sociale (24,3%).

În ceea ce priveşte cheltuielile efectuate în gospodării, acestea au fost, în perioada iulie-septembrie 2012, în medie, de 2.214 lei/lună/gospodărie (771 lei/persoană) şi au reprezentat 90,1% din nivelul veniturilor totale. În plus, cheltuielile de consum medii au reprezentat 72,1%.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, de doar 1%.

Nivelul mediu lunar pe fiecare gospodărie al cheltuielilor totale de consum este mai mare în urban faţă de rural cu 312 lei, în timp ce la consumul alimentar valoarea este mai mare cu numai 10 lei.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în cel de-al treilea trimestru din 2012, în medie, 42% din consumul gospodăriilor.

O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli (19,1%), este legată de plata utilităţilor pentru locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei).

În cadrul cheltuielilor cu locuinţa cea mai mare pondere a deţinut-o cheltuielile necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (15%), iar la polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (0,9%) şi cele pentru educaţie (0,3%).

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...