Care depozit bancar te fereşte de dobânzile real negative

În timp ce principalele bănci din top 10 oferă câştiguri real negative, de aproape minus 4% la depozitele de 7.000 de lei constituite pe trei luni, şase bănci au promovat depozitul pe termen lung (de trei sau chiar patru ani), care oferă un câştig real (după impozitare, scăderi comisioane, etc) în jur de 1%.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 30 oct. 2016, 21:08
Care depozit bancar te fereşte de dobânzile real negative

După scăderea drastică a dobânzilor la depozite din ultimii doi ani, băncile comercxiale au inventat în ultimele luni depozitele cu dobândă făxă pe 3 sau chiar 4 ani. Diferenţa nu este însă colosală faţă de randamentul depozitelor clasice constituite de obicei pe trei luni. Cele şase bănci care oferă depozite pe 36 de luni te scutesc însă de surpriza dobânzilor negative (după plata comisioanelor de administrare şi retragere de numerar).

Astfel, Intesa San Paolo, BRD, Banca Transilvania, Banca Comercială Feroviară, Raiffeisen Bank şi Piraeus Bank sunt cele şase bănci care oferă o dobândă fixă pe minimum trei ani de constituire a depozitului. În cazul primelor două bănci vorbim chiar de dobânzi de peste 2% (lucru nemaiîntâlnit în sectorul bancar de circa un an de zile) – 2,35% pentru un depozit de 7.000 de lei în cazul Intesa şi 2,30% în cazul BRD. Cea mai mică dobândă a acestui tip de depozit o găsim la Raiffeisen Bank, de 1,4%.

Dacă am compara cu un depozit de 7000 de lei pe trei luni (majoritatea economiileor în sistemul bancar românesc sunt ţinute pe termen scurt), vom constata o diferenţă semnificativă: de la 1,71% cea mai mare dobândă din piaţă, la TBI Bank la 0,30% cea mai mică dobândă din piaţă la ING Bank.

Dacă dăm la o parte şi costurile generate de administrarea contului, plata impozitului şi comisioanele de retragere de numerar vom avea marea surpriză să constatăm că în cazul depozitului de 7.000 de lei pe trei luni, peste jumătate din tipurile de depozite puse la dispoziţie de băncile comerciale au un randament real negativ cuprins între minus 0,06% şi minus 3,75% din valoarea depozitului constituit. Băncile din top 10 oferă toate randament real negativ la economiile pe termen scurt. În cazul altor 14 tipuri de depozite bancare, randamentul real este cuprins între 0,03% şi 1,05% din suma depusă.

La depozitele pe minim trei ani, randamentele sunt real pozitive la toate cele şase bănci care au acest produs în ofertă. Astfel, randamentele la acest tip de depozite sunt cuprinse între 0,55% pentru cea mai mică dobândă şi 1,76%. Totuşi, în ultimele două săptămâni indicatorul Robid, rata medie a dobânzii la depozite atrase pe piața interbancară românească, la trei luni a consemnat o creştere marginală de la 0,32% la 0,35%, în timp ce restul indicatorilor au rămas nemişcaţi (mai puţin Robor pe termen scurt care a avut şi el o uşoară creştere) .

Cu toate acestea, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,2 la sută, până la 97,08 miliarde lei. La 30 septembrie 2016, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 10,5 la sută (11,1 la sută în termeni reali) faţă de 30 septembrie 2015, potrivit ultimelor raportări statisitce ale băncii centrale.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...