Facebook a luat naştere în februarie 2004, în vreme ce fondatorul YouTube, Steve Chen, lucra încă la Facebook cu câteva luni înainte să înfiinţeze, în februarie 2005, site-ul de postări video care urma să devină gigantul YouTube.
Google a dat pe YouTube suma fabuloasă de 1,65 miliarde de dolari în 2006. Se pare că ideea acestei achiziţii a fost strălucitoare, comentează Jay Yarow în Business Insider.
Cifra de afaceri a YouTube a fost estimată de analiştii CitiGroup la 3,6 miliarde de dolari, iar profitul la 2,4 miliarde de dolari. Mai puţin decât Facebook, care a avut venituri de 5 miliarde de dolari anul trecut.
„Ar fi o decizie înţeleaptă ca Google să listeze separat compania?“, se întreabă, mai degrabă retoric, Business Insider.
Majoritatea analiştilor de piaţă de capital ar spune că nu, dacă şi-ar aminti cursurile de training, pentru că, de obicei, o companie mamă listată preferă să încorporeze, în propria cotaţie, valoarea filialelor sale, şi nu să o lasă să se exprime explicit, separat la bursă. Doar dacă Google s-ar delista şi ar face din YouTube principalul său activ, ceea ce nu este foarte probabil.
Ceea ce este la fel de probabil ca o eventuală delistare a Erste Bank şi listarea, în schimb a filialei sale BCR.
Facebook este singura reţea socială care este integrată în orice site şi aplicaţie.
YouTube este cel mai popular site cu conţinut video din lume şi unii spun că are cele mai mari şanse de a concura reţelele de cablu TV.
Google (inclusiv You Tube) valorează la bursă peste 260 de miliarde de dolari, de peste patru ori mai mult decât Facebook şi nu prea are motive să-şi listeze filiala YouTube, separat la bursă, decât dacă ar avea mari planuri de finanţare din piaţă, separat, numai pentru ea.
Aici se cam termină speculaţia Business Insider, altfel, interesant de urmărit aici.
Atât Facebook (FB) cât şi Google (GOOG) se pot cumpăra de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în lei. Ele fac parter din lotul de acţiuni straine puse în circulaţie de Tradeville la BVB, în secţiunea ATS , de piaţă alternativă.