Care este cea mai avantajoasă bancă pentru un credit Noua Casă

Economica.net
06 10. 2020
programul_noua_casa_a_adus_anumite_schimbari_in_ceea_ce_priveste_valoarea_maxima_a_finantarilor_cogarantate_de_catre_stat__dar_informatiile_oficiale_initiale_nu_corespund_cu_cele_reiesite_din_anunturile_recente_ale_bancilor_60694000

Programul Noua Casă și care sunt cele mai avantajoase condiții, la bănci

Pentru că sunt reglementate parțial de către stat, condițiile de creditare oferite de către diferitele bănci participante la programul guvernamental sunt, de fapt, destul de apropiate. Potrivit comparatorului disponibil pe conso.ro, valoarea dobânzii anuale efective (DAE) pentru un credit în valoare de 243.700 de lei (echivalentul aproximativ a 50.000 de euro), cu o durată de acordare de 30 de ani, variază între puțin sub și puțin peste 5%. În cele de mai jos poți vedea, ofertele băncilor participante la program, potrivit sursei mai sus menționate:

CEC Bank

Cea mai bună ofertă din piață, respectiv un nivel al DAE de 4,87%, este oferit de CEC Bank clienților cărora li se virează veniturile printr-un cont al băncii. Într-un asemenea caz, valoarea ratei lunare (pentru un credit echivalent a 50.000 de euro) ajunge la circa 1.207 de lei, iar valoarea totală de rambursat se cifrează la 456.188,3 lei. (Pentru clienții care nu au un cont de salariu la această bancă, DAE este de 4,98%, rata lunară ajunge la aproape 1.222 de lei pe lună, iar suma totală de rambursat ar fi 461.391,8 lei.)

Banca Românească

Banca Românească oferă celor interesați o singură variantă de creditare prin Noua Casă, incluzând asigurarea imobilului, în condițiile unei dobânzi anuale efective de 4,97%. Rata lunară de achitat pentru un asemenea credit s-ar cifra la 1.262 de lei, iar suma totală de rambursat ar ajunge la 461.187,9 lei.

BCR

Banca Comercială Română pune la dispoziția clienților posibilitatea accesării unui credit la un nivel de 4,98% al DAE, pentru care ai avea de plată, în fiecare lună, aproape 1.222 de lei. Și în acest caz, creditul include asigurarea obligatorie a imobilului. Beneficiarul unui credit contractat de la această instituție financiară va trebui să plătească, pe parcursul a 30 de ani, un total de 461.391,8 lei.

ING

Pentru creditul Noua Casă cu asigurare de imobil inclusă, valoarea DAE ajunge la 4,98% la ING Bank, iar rata lunară la aproximativ 1.222 de lei. Suma totală de rambursat s-ar situa, astfel, tot la 461.391,8 lei. Cei interesați pot opta și pentru contractarea unui credit cogarantat de către stat cu asigurare de viață – caz în care valoarea DAE ar depăși pragul de 5,3%.

 

Explicație: În analiza comparatică a costurilor unui credit, de luat în calcul nu este doar valoarea ratei lunare, ci și suma totală de rambursat

OTP Bank

Dobânda anuală efectivă pentru un împrumut echivalent a 50.000 de euro se cifrează, și la OTP Bank, la 4,98%, astfel că suma pe care va trebui să o scoți lunar din buzunar pentru plata ratei ajunge, în momentul de față, tot la circa 1.222 de lei. Suma totală de rambursat s-ar situa, pentru un asemenea credit, la 461.391,8 lei.

Raiffeisen Bank

Condiții similare de creditare, respectiv un nivel de 4,98% al DAE și o rată de aproximativ 1.222 de euro pe lună, sunt oferite și de Raiffeisen Bank. Un beneficiar va trebui să plătească, pe parcursul celor 30 de ani, tot un total de 461.391,8 lei.

Banca Transilvania

Chiar dacă nu este cea mai avantajoasă ofertă pentru Noua Casă, la un nivel de cost destul de apropiat, anume o dobândă anuală efectivă de 4,99% și, respectiv, o rată de aproximativ 1.222 de lei pe lună, se situează și Banca Transilvania. Suma totală de rambursat ar ajunge, în acest caz, la 461.533,7 lei.

VISTA BANK

VISTA BANK – fosta Marfin Bank – practică, pe de altă parte, o dobândă anuală efectivă de 5,03%, astfel că rata lunară de plată pentru tipul de credit analizat ar ajunge la aproximativ 1.231 de lei. Suma totală de rambursat pe parcursul celor 30 de ani ar fi de 464.594 de lei.

BRD

În fine, la BRD-Groupe Société Générale, valoarea DAE se situează la 5,17%, însă valoarea ratei lunare ajunge tot la circa 1.222 de lei. Cu toate acestea, suma totală de rambursat este ceva mai mare decât în cazul celorlalte instituții financiare, respectiv 468.534,9 lei.

Ce este programul Noua Casă și cine poate aplica

Programul Noua Casă este continuatorul longevivului Prima Casă, lansat în 2009, și înlocuit pentru scurtă vreme, în 2020, de așa-numitul O Familie, o casă – care a rămas, însă, nefuncțional. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), prin noul program se vor acorda:

I. Două categorii de credite pentru locuințe noi, respectiv:
A: credite de până la maximum 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% și se acordă o garanție în nume și cont de stat în valoare de 60%;
B: credite de până la 70.000 de euro, cu un avans de 5% și o garanție în nume și cont de stat de 50%.
* prin „locuință nouă” se înțelege orice locuință recepționată, la terminarea lucrărilor, cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, dar și locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic, recepționate (la terminarea lucrărilor) cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat;
* avansul de 15% și garanția în numele și contul statului de 60% se aplică doar locuințelor noi ce depășesc pragul de 70.000 de euro și ajung până la maximum 140.000 de euro (inclusiv).

 

Explicaţie: Valoarea unui credit Noua Casă poate varia în funcie de vechimea imobilului achiziționat

II. Credite pentru achiziționarea de locuințe vechi, de până la maximum 70.000 de euro, pentru care se percepe un avans de 5% și se acordă o garanție în nume și cont de stat în valoare de 50%.
* prin termenul de „locuință veche” sunt desemnate acele imobile recepționate (la terminarea lucrărilor de construcție) cu mai mult de cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.
De menționat este că, deși venind din partea oficialilor statului, cifrele de mai sus nu corespund exact cu cele indicate în anunţurile băncilor din ultimele săptămâni. Mai exact, ce se spunea inițial că ar fi valoarea maximă a finanțărilor este asimilat, acum, valorii de achiziție a locuințelor – incluzând, deci, cuantumul avansului. Astfel, valoarea maximă a finanțărilor acordate de către bănci ar fi 66.500 și, respectiv, 119.000 de euro.
Potrivit FNGCIMM, criteriile de eligibilitate în cadrul programului guvernamental au rămas neschimbate. Astfel, de un credit cogarantat de către stat poate beneficia „orice persoană fizică care îndeplinește cumulativ următoarele condiții”:

  • la data solicitării creditului garantat declară, pe propria răspundere, fie că nu deține in proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință (indiferent de modalitatea și de momentul în care aceasta a fost dobândită), fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin programul guvernamental, în suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați;
  • achiziționează sau construiește o singură locuință, printr-un credit acordat și garantat în condițiile programului;
  • are statutul de împrumutat în raport cu finanțatorul.

Concluzii

După ce ai aflat care ar fi cea mai avantajoasă bancă pentru a contracta un credit prin programul Noua Casă, cu siguranță vei avea nevoie să afli mai multe informații și sfaturi utile pentru un cumpărător de locuință. Pe Imobiliare.ro, cel mai mare site de profil din România, vei găsi atât o multitudine de articole despre piața imobiliară, cât și o serie de ghiduri special concepute pentru clientul cumpărător. Aici te așteaptă și o amplă varietate de anunțuri imobiliare din întreaga țară, pretabile pentru achiziție prin programul guvernamental. Filtrele avansate de căutare te vor ajuta să găsești rapid locuința potrivită, după ce vei selecta nu doar orașul și zona/zonele care te interesează, ci și suprafața, numărul de camere, anul de construcție, dar și o serie de alte caracteristici. Video/Foto 360 este o funcționalitate nou dezvoltată, care te va ajuta să-ți dai seama cum arată, la modul real, o proprietate, înainte de a programa o vizionare. Toate acestea sunt disponibile atât pe site-ul propriu-zis, cât și în aplicația gratuită pentru mobil, disponibilă în App Store și Google Play.

Sursă foto: Pixabay.com