Care este cel mai piratat serial TV în 2012
Unul dintre episoadele acestui serial a fost descărcat de pe internet de 4.280.000 de ori în acest an pe plan mondial, depăşind uşor audienţa pe care a înregistrat-o în Statele Unite ale Americii.
Acest nivel ridicat de piraterie online ar putea fi explicat prin faptul că HBO, postul de televiziune care produce serialul „Urzeala tronurilor”, nu a permis platformelor Netflix, Hulu, Amazon Prime şi altor servicii de streaming americane să îi difuzeze programele. În schimb, postul HBO îi direcţionează pe utilizatori către produsul său online HBO Go, care este disponibil doar clienţilor plătitori ai acestui post de televiziune prin cablu.
În afara Statelor Unite, editorii de la Torrentfreak spun că Australia este una dintre ţările care s-au făcut vinovate de acest număr uriaş de descărcări ilegale ale serialului „Urzeala tronurilor”, întrucât episoadele acestui show TV sunt difuzate în Australia la o distanţă de o săptămână după ce rulează în Statele Unite.
Pe locul al doilea în topul celor mai piratate producţii TV în anul 2012 se află serialul „Dexter”, iar poziţia a treia este ocupată de serialul ” The Big Bang Theory”.
Topul 10 al celor mai piratate seriale TV din acest an este completat, în ordine, de producţiile „How I Met Your Mother”, „Breaking Bad”, „The Walking Dead”, „Homeland”, „Dr. House”, „Fringe” şi „Revolution”.
Editorii site-ului Torrentfreak afirmă că numărul fişierelor video partajate în mod ilegal în 2012 a cunoscut o creştere uşoară în comparaţie cu anul trecut.
Această creştere s-a produs în pofida numeroaselor eforturi depuse de guvernele mai multor ţări care au încercat să blocheze site-urile ce oferă acces la materiale video care încalcă legea drepturilor de autor.
Anchetele desfăşurate de autorităţile din Statele Unite, Mexic şi Ucraina au condus la închiderea a două dintre cele mai cunoscute servicii de file-sharing – Megaupload şi Demonoid.
Cu toate acestea, o serie de proteste au forţat Camera Reprezentanţilor să renunţe la legea Stop Online Piracy Act (Sopa), iar Congresul american, la iniţiativa Protect Intellectual Property Act (Pipa), în ianuarie.
În Europa, încercarea de a impune un tratat internaţional – Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) – a eşuat, după ce Parlamentul European a respins acest proiect în luna iulie.
Pe de altă parte, mai multe ţări au anunţat recent că intenţionează să îşi continue eforturile împotriva pirateriei online.
În septembrie, Japonia şi-a modificat legislaţia, introducând o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru utilizatorii care vor fi găsiţi vinovaţi de descărcarea unor fişiere piratate.
La rândul lor, Statele Unite şi Japonia au anunţat iniţiative legislative similare, ce vor avea la bază expedierea unor scrisori de avertizare site-urilor bănuite de piraterie online, înainte de a trece la măsuri punitive.