„Înregistrăm un deficit de 1,12% din Produsul Intern Brut, mai mic decât la finele lunii mai când era 1,19% din PIB, ceea ce înseamnă că în luna iunie am înregistrat un excedent bugetar de 400 de milioane de lei. Veniturile, ca pondere în PIB, sunt mai mari la finele semestrului unu din acest an, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului anterior, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 15,3% din PIB faţă de 14,8% din PIB la 30 iunie 2011”, a spus Georgescu la Guvern.
Ministrul Finanţelor a punctat că şi cheltuielile au fost mai mici cu 0,3 puncte procentuale, respectiv 16,4% din PIB faţă de 16,7% din PIB.
„Cu toate acestea, au crescut cheltuielile de investiţii, ceea ce este un element pozitiv, un element de natură să ne dea încredere. Se vede pe partea bugetului general consolidat faptul că am încasat venituri mai mari decât cele prognozate, reflectând o bună evoluţie a ramurilor care creează Produs Intern Brut, ceea ce ne face să avem certitudinea încadrării în prognoza de creştere economică de 1,5%”, a adăugat Florin Georgescu.
Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, într-un comunicat, că deficitul bugetar a fost în primul semestru de 6,8 miliarde lei, respectiv 1,12% din PIB, faţă de un deficit de 11,2 miliarde lei, sau 1,94% din PIB, în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 93 miliarde lei (15,3% din PIB) au fost cu 8,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,5 puncte ca pondere în PIB.
Veniturile fiscale au înregistrat în termeni nominali o creştere cu 11,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+9,5%), accize (+6,6%), impozit pe venit (+15,5%) şi impozit pe profit (+7,7%).
Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut, de asemenea, datorită colectării începând cu anul 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii conform OUG 77/2011.
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+4,3 %).şi venituri nefiscale (+14,6%).
Contribuţiile de asigurări au fost în sumă de 25,5 miliarde lei, în creştere cu 5,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Veniturile nefiscale au crescut de asemenea, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent atât la bugetul de stat, cu 19,4%, cât şi la bugetele locale, cu 14,6%.
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au avansat cu 31,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 99,8 miliarde lei, au reprezentat 16,4% din PIB, crescând în termeni nominali cu 3,3% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Ca pondere în PIB acestea însă s-au redus cu 0,3 puncte procentuale.
„S-au înregistrat creşteri faţă de semestrul I al anului 2011, în principal, la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 45,1%, dobânzi cu 34,4%, bunuri şi servicii cu 7,1%. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut îndeosebi la administraţiile locale precum şi la fondul naţional de sănătate ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente”, se precizează în comunicatul Finanţelor.
Cheltuielile de personal au urcat cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea înregistrându-se în principal în luna ianuarie la bugetul de stat ca urmare a faptului că începând cu luna februarie 2011 este inclusă majorarea de 15% acordată personalului bugetar şi plăţile aferente contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatorii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 13,8 miliarde lei (2,3% din PIB), crescând în termeni nominali cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.