Care este impactul închiderii temporare a Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice, pentru agricultura românească. Compania este lider atât la exporturi cât și la importuri

România a cheltuit anul trecut 622,3 milioane de euro pentru două miliarde de kilograme de îngrășăminte chimice aduse din import, iar cel mai mare importator este Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultura și industria românească, parte a grupului elvețian Ameropa. Din datele companiei, Azomureș a importat îngrășăminte doar în ultimele două luni ale anul trecut, astfel că locul fruntaș din clasamentul importatorilor se datorează faptului că INS include la capitolul îngrășăminte și minereuri folosite de producător ca materie primă. Cu exporturi de 280 de milioane de kilograme, Azomureș este și cel mai mare exportator. România are un deficit comercial pe acest segment de 735,6 milioane de kilograme.
Alina Stanciu - joi, 13 ian. 2022, 22:19
Care este impactul închiderii temporare a Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice, pentru agricultura românească. Compania este lider atât la exporturi cât și la importuri

Situația de la Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice pe bază de azot,  care și-a sistat activitatea, din 6 decembrie 2021, ca urmare a scumpirii gazelor, ridică întrebarea în ce măsură producția agricolă a acestui an va avea sau nu de suferit. Pe de o parte, o reducere a producției locale poate însemna o creștere a importurilor, iar pe de altă parte pot apărea influențe în preț, urmare a ofertei limitate. Aceasta în contextul în care oricum îngrășămintele s-au scumpit anul trecut semnificativ atât în România cât și la nivel global, ducând la creșteri de preț la alimente.

În data de 6 decembrie, odată cu anunțul Azomureș că sistează temporar producția de îngrășăminte pentru agricultură, Ministerul Agriculturii a anunțat că analizează impactul acestei decizii asupra fermierilor și că, din datele pe care le deține deja, abandonarea fertilizării de bază cu azot sau reducerea cantităților de îngrășământ utilizate pentru culturile agricole crește riscul reducerii producției de anului viitor cu până la 30%.

Aceasta pentru că Azomureș este producătorul de îngrășăminte pe bază de azot care asigură 50% din fertilizanții necesari agriculturii românești.

Zece zile mai târziu, Comisia interministerială pentru autorizarea îngrășămintelor, care funcționeaază în cadrul MADR, a luat decizia de a aviza definitiv spre comercializare 42 de tipuri de îngrășăminte și a acordat aviz provizoriu de comercaalizare pentru alte 16 tipuri. În acest fel, au declarat pentru Economica reprezentanți ai MADR, producția agricolă nu va mai fi pusă în pericol pentru că fermierii vor avea acces la mai multe tipuri de îngrășăminte.

Azomureș este cel mai mare importator de îngrășăminte. Explicația companiei

O analiză a Institului Național de Statistică, la cererea Economica, indică faptul că, în primele zele luni ale lui 2021, Azomureș a fost atât cel mai mare exportator de îngrășăminte chimice cât și cel mai mare importator. Aceasta cu mențiunea că Azomureș produce îngrășăminte pe bază de azot, iar analiza este făcută pe întreaga categorie de îngrășăminte: azotate, fosfatice, potasice și care conțin două sau trei dintre elementele fertilizante.

Iată și explicația:

„În procesul de producție a îngrășamintelor pentru agricultură, Azomureș folosește fosfat, clorură de potasiu, sulfat de potasiu, apatite, polysuflat, azotat de magneziu ca materie primă. Aceste materii prime sunt achiziționate de către Azomures din afara țării, roca fosfatică fiind considerată import având în vedere că este achiziționata din afara spațiului comunitar. Codurile vamale definesc aceste materii prime drept „îngrășaminte” și sunt raportate din punct de vedere statistic ca fiind „îngrășăminte” achiziționate de Azomures. În anul 2021, Azomureș a achiziționat în acest scop o cantitate de aproximativ 300 de mii de tone de minereuri ca materie primă pentru fabricarea îngrășămintelor (produs final). În același timp, Azomureș a achiziționat pe parcursul anului 2021 cantitatea de 30 de mii de tone de îngrășaminte (produs final – uree, azotat de amoniu si ingrasamant lichid). Aceste achiziții s-au realizat în lunile noiembrie și decembrie, în primele 10 luni Azomures nu a achiziționat îngrășăminte (produs final) din afara țării sau de la vreun alt producator. În 2021 Azomures a livrat pe piața internă puțin peste 900.000 de tone de îngrășăminte (produs final) – 76% din producția totală, iar în afara țării 280.000 de tone. „,a explicat pentru Economica  Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș.


 

Din datele INS, în perioada ianuarie-octombrie 2021, România a importat în total 2 miliarde de kilograme de îngrășăminte, în valoare de 622,3 milioane de euro. Din cantitatea totală, 950,9 milioane de kilograme au fost imorturi de îngrășăminte pe bază de azot, similare cu ceea ce produce Azomureș, reprezentând 46% din total. În 2020 (tot anul), cantitatea importurilor a fost similară cu cea din primele zece luni ale anului trecut, respectiv 2 miliarde de kilograme, din care procentul celor cu azot a fost de 53%. În 2019, România a importat 2,4 milioane de kilograme de îngrășăminte.

În ceea ce privește exporturile, acestea au totalizat în perioada ianuarie-octombrie 2021, 409,6 milioane de kilograme. Exporturile de îngrășăminte pe bază de azot au fost de 215,2 milioane de kilograme, adică aproximativ jumătate din cantitatea totală exportată.

Din datele INS, primii cinci exportatori au vândut peste granițe 85,9% din total exporturi.Primii cinci importatori au adus de peste granițe 29,5% din importuri.

Cine aduce îngrășăminte în România

Din datele oferite de termene.ro, Azochim SRL, un business de 309,5 milioane de lei în 2020, este deținută de familia Anton (Sinel și Viorel) din Giurgiu.

Belor este o asociere între o companie din Germania-Belor Eurofert GMBH și omul de afaceri Radu Florin

PhosAgro Trading SA este o companie din Elveția reprezentată fiscal de KPMG.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...