Ce oraşe vor contribui cel mai mult la creşterea economică a lumii

23 09. 2012
central_park_1_89513300

Deși inclus în cele peste 2.600 de orașe monitorizate, Bucureștiul nu este în nici un top și nu este citat niciodată în cele peste 100 de pagini ale studiului. Nici România nu este.

„Cererea consumatorilor urbani din cele mai mari orașe ale lumii va impune investiții de peste 30.000 de miliarde de dolari anual până în 2025. Aceasta va fi, fara dar si poate, o sursă de creștere“, se spune într-un studiu al McKinsey Global Institute.

Mc Kinsey & Company este consultantul de afaceri şi de strategie a multora dintre cele mai influente corporaţii din lume.  Sudiul McKinsey Global Institute a avut în vedere 2.657 de orașe din întreaga lume.

Pentru a face față cererii tot mai mari a consumatorilor, până în 2025 orașele lumii vor trebui să construiască spații comerciale și rezidențiale care echivalează cu 85% din cele deja existente.

Numai in cele 440 cele mai mari orașe „emergente“ ale lumii există deja o cerere de spațiu de 44.000 de kilometri pătrați. Boom-ul imobiliar urban va avea nevoie de investiții cumulate de 80.000 de miliarde de dolari, inclusiv înlocuirea clădirilor depășite.

Beijing și Shanghai secondează New York-ul, care încă rămâne  pe primul loc în topul creșterii spațiilor comerciale,  dar întrec Los Angeles și Tokyo. Moscova este pe locul 13, după 4 metropole americane, Sao Paolo si 2 mari orașe chineze.

În Top 20 creștere imobiliară, nouă metropole sunt americane, șase orașe sunt ale chinezilor (inlusiv Hong Kong). Au câte un oraș în topul dezvoltărilor imobiliare: brazilienii, rușii, mexicanii (Mexico City) și turcii (Istanbul).

Capacitatea de tranzit a porturilor (în containere) va crește de 2,5 ori față de nivelul actual, pentru a răspunde cererii globale de produse. Investițiile necesare în acest scop depășesc 200 de miliarde de dolari, 85% fiind absorbite de țările emergente.

Serviciile publice vor înghiți la rândul lor mari investiții. Satisfacerea cererii de apă va costa cel mai mult în metropolele indiene Mumbai, Delhi, Kolkata (așa cum era de așteptat), dar și in cele chineze (Shanghai, Guangzhou și Beijing), dar și în Buenos Aires, Istanbul, Lagos (Nigeria), Moscova șii Manila (Filipine).

Interesant este că în topul investițiilor în serviciile de furnizare a apei, printre orașe plasate până nu de mult în „lumea a III-a“ s-a strecurat și Las Vegas (explicabil, poate, pentru că este în deșert), dar și Dallas.

Copiii de până la 14 ani, din familii cu venituri de până la 20.000 de dolari pe an, vor fi o forță de consum impresionantă în Lagos, Dar es Salaam (Tanzania), Dhaka (Bangladesh), Khartoum (Sudan) și în alte orașe exotice.

În topul creșterii pieței de produse de îngrijire personală și a detergenților lider este Sao Paolo, urmat de Beijing, Rio de Janeiro, Shanghai, Mexico City, Moscova, Banghok, Istanbul, Manila, Johanesburg, Buenos Aires, Teheran. Își mai fac loc în acest top și New York pe poziția a 16 și Londra, a 20-a.

Detalii despre dezvoltarea orașelor lumii în studiul McKinsey atașat la articol.