Care sunt cei mai mari procesatori de lapte românesc. Top 10

Procesatorii de lactate din România au cumpărat anul trecut puțin peste 1 miliard de kilograme de lapte de la producătorii locali, cu doar 2,8% mai mult decât anul anterior. O treime din cantitate a ajuns la Lactalis, Olympus, Simultan, Danone și Hochland. Față de anul trecut, schimbarea vine de la FrieslandCampina, proprietarul brandului Napolact, care a coborât două poziții în favoarea Hochland și Carmo-Lact.
Alina Stanciu - joi, 01 feb. 2024, 22:06
Care sunt cei mai mari procesatori de lapte românesc. Top 10

După un 2022 cu un consum în scădere și un început de 2023 pe un trend negativ, bilanțul procesatorilor de lapte românesc (prim-cumpărători) arată un plus de 2,8% la cantitățile cumpărate de la fermierii locali față de anul anterior.

În 2023, jucătorii din piață au cumpărat puțin peste 1 miliard de kilograme de lapte, potrivit unei analize realizată de Economica în baza datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

O treime din cantitate (371,7 milioane de kg) a ajuns spre procesare la grupul francez Lactalis, Fabrica de Lapte Brașov (Olympus), producătorul autohton  Simultan, Danone și Hochland. Și, spre deosebire de anul trecut, singura mutare notabilă, spre partea inferioară a clasamentului, a fost cea a FrieslandCampina, producătorul brandurilor Napolact, Campina, Milli și a unor mărci private a marilor retaileri.

Mai exact, FrieslandCampina, a coborât în 2023 două poziții în clasamentul prim-cumpărătorilor de lapte, până pe locul șapte, în favoarea nemților de la Hochland și a Carmo-Lact Prod (Monor), business controlat, potrivit termene.ro, de antreprenorii Creosteanu Eugen, Neagoș Ioan și Neagoș Alin.

O explicație ar putea fi, după cum declarau oficialii FrieslandCampina, pentru Economica, în urmă cu câțiva ani, modelul de business. Mai exact, compania cumpără și direct, caz în care apare în statisticile APIA ca prim-cumpărător, dar și prin intermediul cooperativelor de fermieri, când prim-cumpărător este asociația.

De asemenea, în datele APIA citate nu apar și importurile la care procesatorii apelează în mod obișnuit în situații când nu găsesc lapte local sau când prețurile nu sunt în acord cu politica de cost a companiei.

Poziția a opta a fost adjudecată, ca și în 2022, de Therezia Prodcom din Mureș, un business de 63,9 milioane de lei în 2022, controlat de familia Bartha din Mureș, în timp ce pe pozițiile nouă și zece au urcat Prodlacta S.A. Brașov, companie listată pe piața AeRO a BVB și Five Continents Group din Botoșani, companie controlată de cetățeni români și libanezi (familiile Khalil, Boldea, Grecu).

Cantitatea de lapte cumpărată de primii zece prim-cumpărători a fost, anul trecut, de 476,2 milioane de kilograme, față de 467,8 milioane cu un an în urmă.

În 2022, locurile nou și zece au fost deținute de Tudia din Suceava și Unicarm Satu Mare.

Top 10 prim-cumpărători înregistrați în registrul prim cumpărătorilor de lapte în funcție de cantitățile de lapte cumpărate în 2023

Sursa: Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA)

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...