Care sunt cei mai mari producători de petrol din lume acum, top 5. Schimbarea extraordinară a anului 2023

Sfidând așteptările anterioare, producția de țiței a Statelor Unite a crescut în acest an, până la niveluri istorice, iar America nu numai că este cel mai mare producător de țiței din lume, dar este și cel mai mare exportator, cu un volum combinat al exporturilor de hidrocarburi, produse derivate și carburanți care se apropie de întreaga producție a rușilor sau saudiților, scrie Oil Price, care face un clasament al celor mai mari cinci producători de petrol din lume. Iată clasamentul
Mihai Nicuţ - Dum, 24 dec. 2023, 16:50
Care sunt cei mai mari producători de petrol din lume acum, top 5. Schimbarea extraordinară a anului 2023

 

1. Statele Unite ale Americii

Statele Unite produc în prezent peste 13 milioane de barili pe zi (bpd) de țiței – mai mult decât orice altă țară din lume – și se îndreaptă spre o creștere continuă pe termen scurt și mediu.

Producția a atins un nou record lunar de 13,236 milioane bpd în septembrie, potrivit celor mai recente date ale Administrației americane pentru informații în domeniul energiei (EIA).

„Creșterea nu a fost doar o poveste din Permian (Bazinul Permian, cel mai promițăror zăcământ din sud-vestul SUA, unde se extrage din șisturi – n.red.). Vedem că multe bazine de șisturi care erau stagnante se confruntă cu o revigorare”, a declarat Francisco Blanch, șeful departamentului Global Commodities and Derivatives Research de la BofA, citat de Reuters.

Sectorul de șisturi din SUA nu mai caută acum să producă neapărat mai mult, ci caută capital și eficiență operațională pentru a dovedi acționarilor că a întors pagina de la creșterea cu orice preț la o creștere măsurată însoțită de randamente mai mari pentru investitori.

În acest an, producția de țiței din SUA va ajunge la o medie de 12,93 milioane de bpd, urmând să crească și mai mult până la o medie de 13,11 milioane de bpd anul viitor, a anunțat EIA  în raportul său Short-Term Energy Outlook (STEO) din decembrie.

Producția în creștere duce, de asemenea, la o explozie a exporturilor de țiței și produse petroliere din SUA.”Nu numai că SUA produc mai mult petrol decât orice altă țară din istorie, dar cantitatea de hirocarburi și combustibili (țiței, produse rafinate și lichide din gaze naturale) pe care o exportă se apropie de producția totală a Arabiei Saudite sau a Rusiei”, a declarat Jim Burkhard, vicepreședinte și șef al departamentului de cercetare pentru piețe petroliere, energie și mobilitate de la S&P Global Commodity Insights. De fapt, în acest an, SUA au devenit, în premieră, cel mai mare exportator din lume.

2.Arabia Saudită

Arabia Saudită, liderul OPEC și al grupului OPEC+, este  al doilea mare producător de petrol din lume în acest an. Producția saudită de țiței a fost în medie de aproximativ 10,2 milioane de bpd în prima jumătate a anului 2023, dar din iulie, regatul a implementat o reducere voluntară suplimentară a producției de 1 milion de bpd, iar producția sa a fost în medie de 9 milioane de bpd în a doua jumătate a anului. Reducerea saudită, care vizează „stabilitatea pieței”, a fost parțial compensată de creșterea vertiginoasă a producției producătorilor non-OPEC+, în special a Statelor Unite, dar și a Braziliei, Canadei, Guyanei și Norvegiei.

3.Rusia

Se crede că Rusia, principalul partener saudit în alianța OPEC+, produce aproximativ 9 milioane de bpd de țiței, în absența unor date publice care să poată fi verificate. Rusia și-a clasificat datele privind producția și exportul de petrol după ce a invadat Ucraina, afirmând că nu va furniza informații detaliate despre sectorul său petrolier, care ar putea fi folosite de Occident pentru a urmări și a lua măsuri drastice împotriva exporturilor de petrol sau a veniturilor din petrol ale Rusiei.

La începutul acestei luni, au apărut informații potrivit cărora Rusia a promis companiilor care urmăresc fluxurile de petrol și agențiilor de raportare a prețurilor că va furniza date despre producția, stocurile și producția de combustibil, după ce OPEC+ a cerut Moscovei mai multă transparență pentru a urmări respectarea reducerilor.

În cadrul ultimei reuniuni OPEC+, Rusia a declarat că va aprofunda reducerea exporturilor la 500.000 de bpd în primul trimestru din 2024, lunile mai și iunie 2023 fiind nivelurile de referință pentru reducerea exporturilor, care vor consta în 300.000 de bpd de țiței și 200.000 de bpd de produse petroliere.

4.Canada

În timp ce Rusia și Arabia Saudită au redus oferta de pe piață, America de Nord și-a crescut producția – nu numai din Statele Unite, ci și din Canada.

Anul trecut, producția de petrol canadiană a atins un nivel record de 4,86 milioane de bpd, conform datelor de la Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Canada.  Analiștii se așteaptă acum ca producția să crească și în acest an, și în 2024 și în 2025, deoarece companiile își intensifică producția în situri noi și în situri de legătură din nisipurile bituminoase din Alberta. Producția de țiței a Canadei ar urma să crească cu 8% până în 2025, spun analiștii.

5.Irak

Al doilea mare producător al OPEC, Irakul, a fost în acest an a cincea țară producătoare de petrol din lume, cu o producție medie de aproximativ 4,3 milioane de bpd, conform surselor secundare ale OPEC în rapoartele sale lunare.

Cantitate/preț. Cât mai poate dicta OPEC+?

În cel mai recent raport pentru luna decembrie, OPEC a recunoscut că, în timp ce producția de țiței a cartelului a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele luni, producția de petrol din SUA a continuat să atingă noi maxime.

OPEC a menționat în raportul său că „producția de țiței și condensat din SUA, precum și producția de LGN continuă să atingă noi maxime. Producția totală de lichide din SUA a atins un nivel record de 21,6 mb/d în septembrie, datorită performanței persistente a producției onshore și offshore”.

OPEC se așteaptă ca oferta de lichide din SUA să crească cu 1,3 milioane de bpd în 2023.

Asta în timp ce prognoza de creștere a ofertei de lichide non-OPEC rămâne neschimbată la 1,8 milioane bpd pentru 2023, determinată de SUA, Brazilia, Kazahstan, Norvegia, Guyana, Mexic și China, a precizat cartelul.

Creșterea producției de petrol din afara OPEC+ face ca sarcina cartelului de a gestiona prețurile globale ale petrolului anul viitor să fie mai dificilă decât se credea anterior, conchid cei de la Oil Price.

Te-ar mai putea interesa și
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Camera Deputaţilor şi-a ales, sâmbătă, vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii Biroului Permanent
Biroul Permanent din Camera Deputaţilor este format din vicepreşedinţii Daniel Suciu (PSD), Geanina Şerban (AUR), Raluca Turcan (PNL), Cătălin Drulă (USR), secretarii - Claudia Mihalcea (PSD),......
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei ...
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...