Cu prima şansă este cotat în sondaje preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, acesta fiind urmat de lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi de candidatul Platformei ‘Demnitate şi Adevăr’, Andrei Năstase.
Aceste formaţiuni au anunţat recent că, împreună cu Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), vor susţine un candidat comun, dar nu au făcut public până în prezent numele lui. Succesul acestei uniuni depinde de consensul la care vor putea ajunge în desemnarea candidatului unic şi dacă nu vor apărea ulterior eventuale disensiuni, sunt de părere observatorii politici de la Chişinău.
Necunoscut rămâne, deocamdată, şi candidatul guvernării. Partidul Democrat, în jurul căruia s-a format actuala coaliţie aflată la putere, a anunţat că va avea propriul candidat. Nu este exclus ca guvernarea să mizeze pe fostul premier Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European, care a semnat recent un acord de colaborare cu majoritatea parlamentară, presupun aceiaşi analişti.
Ei avansează şi varianta unui candidat-surpriză, ‘independent’, dar care va fi susţinut de actuala guvernare. În opinia expertului Corneliu Ciurea, candidatul puterii ar putea chiar să acceadă în turul doi al alegerilor.
Şansele concurentului puterii – care nu se bucură de prea multă încredere din partea populaţiei – ar putea fi amplificate de susţinerea mediatică puternică din partea posturilor de televiziune deţinute de prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc, dar şi de utilizarea resurselor administrative, opinează analistul politic, Ion Tăbârţă.
Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova va începe la 31 august.