Care sunt cele mai mari case de brokeraj la Bursa din Bucureşti

02 03. 2012
bursa_bucuresti_30822800

ING a intermediat tranzacţii de 325 milioane de lei. Swiss Capital şi-a v[zut, totuşi diminuată cota de piaţă de la circa 29%, în ianuarie, la 18% la 29 ferbuarie. Swiss a fost cel mai activ intermediar al tranzacţiilor cu Fondul Proprietatea de la listare încoace, ceea ce a propulsat firma pe primul loc în clasament, cu un rulaj anual de 5,08 mld. lei (24% din tranzacţiile totale).

În rest, companiile de brokeraj afiliate băncilor sau înseşi băncile care sunt membre ale Bursei, domină topul brokerilor, abia pe locul 10 reuşind să se strecoare SSIF Broker Cluj Napoca. Brokerii clujeni au avut tranzacţii de 131 de milioane delei în primele două luni din 2012, ceea ce echivalează cu o cotă de piaţă de 3,57%.

Doar alte 12 dintre celelalte 47 de firme de brokeraj au cote de piaţă de peste 1%, restul reuşind cu greu să supravieţuiască.

Topul brokerilor va fi afectat de intermedierea ofertelor publice de vânzare a unor noi pachete de acţiunilor ale statului la Transelectrica şi Transgaz (15% din total) şi Tarom (20%).

Swiss Capital este în consorţiile de intermediere de la Transelectrica (alături de BCR şi Intercapital) şi de laTarom (împreună cu Carpatica Invest), iar la Transgaz intermediari sunt Raiffeisen Capital & Investment, cehii de la Wood şi BT Securities.

Oferta de vânzare de la Transelectrica ar trebui să înceapă să în această lună, iar cea de la Transgaz este programată pentru finalul lunii aprilie. În octombrie este aşteptată vânzarea a câte 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.