Care sunt cele mai respectate profesii din România. Medicii, profesorii şi cercetătorii, primii în clasament

Meseria de profesor este a doua cea mai respectată profesie în România, după cea de medic, dar nu este una dintre cele mai căutate cariere, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Triple Helix - pe baza datelor culese de Daedalus Online - transmis AGERPRES.
Economica.net - lun, 05 oct. 2015, 12:53
Care sunt cele mai respectate profesii din România. Medicii, profesorii şi cercetătorii, primii în clasament

Potrivit aceluiaşi studiu, deşi meseria de educator este una respectată, doar unul din patru părinţi şi-ar încuraja copiii să devină profesori.

‘Având în vedere că ţara noastră nu a fost inclusă până acum în ‘Studiul Global referitor la Statutul Profesorului’, ca româncă mi-am dorit să avem şi pentru România date de încredere, care să reflecte percepţiile românilor atât faţă de meseria de dascăl, cât şi faţă de cei care o practică’, a declarat Irina Anghel – Enescu, fondatoarea Triple Helix şi membră a prestigiosului juriu internaţional al Global Teacher Prize.

Conform studiului Triple Helix, 16,7% dintre români au pus pe primul loc profesorii atunci când li s-a cerut să ordoneze zece profesii prin prisma respectului personal pentru acestea. Pe primul loc este profesia de medic, aleasă ca fiind cea mai respectată profesie de 4 din 10 români. Apoi, în ordine, sunt respectate ocupaţiile de profesor, cercetător, preot, programator, avocat, inginer, consultant în management, contabil şi economist.

‘Datele studiului nostru pun în evidenţă un fenomen interesant: în ciuda respectului mare pe care românii îl au faţă de meseria de profesor, doar unul din patru (25%) şi-ar încuraja copiii să îmbrăţişeze această profesie. Cu această cifră, ne situăm sub media ţărilor incluse în Studiul Global privind Statutul Profesorului’, a subliniat Irina Anghel – Enescu, citată în comunicat.

Studiul mai arată că în România numărul celor care şi-ar încuraja copiii să devină profesori este mai mic decât în ţări precum: China (48%), Coreea de Sud (45%), Singapore (35%) sau Statele Unite (32%), dar mai mare decât în ţări precum: Franţa (23%), Germania (18%) sau Portugalia (12%).

Potrivit studiului Triple Helix, doar 14% dintre români consideră că profesorii sunt respectaţi de copii, cifră cu care România se situează pe unul dintre ultimele locuri, raportat la ţările incluse în ‘Studiul Global referitor la Statutul Profesorului’ – lucrare luată drept etalon în acest caz.

Mai mult, conform studiului Triple Helix, chiar şi în cazul adulţilor, respectul pentru profesia de dascăl se erodează la generaţia tânără. Astfel, românii de peste 45 de ani pun pe primul loc această profesie – în proporţie de 25% – spre deosebire de o pondere de numai 10%, în cazul celor care au vârstă între 18 şi 35 de ani. De asemenea, respectul pentru această profesie este dublu în oraşele mici şi în mediul rural, prin comparaţie cu oraşul Bucureşti (20% versus 10%).

Datele pentru studiul Asociaţiei Triple Helix au fost culese, în perioada 25 – 30 septembrie 2015, folosind panelul Daedalus Online. Studiul s-a efectuat pe un eşantion de 511 persoane, reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta între 18 şi 65 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...