Care sunt estimările managerilor pentru următoarele trei luni. Ce domenii vor înregistra creșteri

Managerii estimează că industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul vor cunoaşte o stabilitate în perioada decembrie 2015 - februarie 2016, în timp ce în construcţii se aşteaptă o scădere a activităţii şi a numărului de salariaţi, potrivit unei anchete de conjunctură, publicată luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - lun, 28 dec. 2015, 08:16
Care sunt estimările managerilor pentru următoarele trei luni. Ce domenii vor înregistra creșteri

Astfel, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Cele mai semnificative scăderi ale volumului producţiei se vor înregistra în activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice şi în industria metalurgică (solduri conjuncturale -34%, respectiv -33%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare.

În construcţii, potrivit estimărilor din luna decembrie 2015, se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -38%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -33%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -23%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%).

În comerţul cu amănuntul, managerii intervievaţi au estimat tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -1%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -7%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează scăderea moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -8%).

Totodată, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată (sold conjunctural +6%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...