Care sunt investițiile pe a căror finalizare se va concentra Transelectrica în acest an. Top 3

13 02. 2024
transelectrica 456765432

Totalul investițiilor majore “în continuare”, adică cele demarate deja și care trebuie finalizate, se ridică în acest an la circa 401 milioane de lei. Cu mențiunea că nici anul trecut la acest capitol Transelectrica nu a reușit să investească atât cât își bugetase anterior (386 de milioane de lei față de 422 milioane de lei) iată topul pentru acest an

1. LEA 400 kV dublu circuit Gutinaș-Smârdan

Transelectrica a bugetat în acest an pentru continuarea lucrărilor la acest proiect de investiții în derulare 70,7  milioane de lei. Anul trecut, au fost cheltuite circa 87,4 milioane de lei, ușor sub progranul de 89,5 milioane. Lucrările nu se vor finaliza în acest an, dat fiind că și pentru anul viitor compania estimează cheltuieli de 64,3 milioane de lei cu acest proiect care, în teorie, se va fi terminat în 2025, dat fiind că nu există sume alocate programate pentru 2026.

Proiectul liniei Gutinaș-Smârdan este foarte important pentru Transelectrica și pentru sistemul de transport al energiei electrice din România pentru că va asigura evacuarea energiei produse în zona Dobrogei, în special din surse regenerabile. Finanțată din fonduri europene, linia va avea o lungime de 140 km, între Gutinaș și Smârdan, va străbate teritoriul a trei județe, respectiv Bacău, Vrancea și Galați. Lucrările sunt făcute de compania românească Elecromontaj

2. Trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad, etapa 1

Proiectul are o valoare de executat în acest an de 69,6 milioane de lei, în condițiile în care aici s-au cheltuit anul trecut 73,45 milioane de lei, sub programul asumat de 76,7 milioane de lei. La fel, nici acest proiect pare că nu va fi finalizat în acest an, în condițiile în care există planificate cheltuieli de 54 de milioane de lei și anul viitor.

Din cele 69,6 milioane de lei din acest an, 19,5 merg la construcția liniei simplu circuit Porțile de Fier-Anina-Reșița (pare că se va fnaliza în acest an), iar 50 de milioane către stația 400/220/110 kV Reșița, proiect care are programată și în 2025 o alocare de 54 de milioane de lei.

Acest obiectiv de investiții face parte din obicetivul mai larg de închidere a “inelului” de 400 kV – măcar în zona de sud-vest, lansat de multă vreme. “Acesta va avea o contribuție semnificativă la creșterea performanțelor rețelei, dar și la creșterea capacității de racordare la rețea atât pentru noi consumatori de energie care doresc să-și dezvolte activitățile în zona de vest și de sud-vest, cât și pentru racordarea de surse de producere a energiei electrice, în special a celor regenerabile”, spunea Transelectrica.

3. Creșterea siguranței în funcționarea zonei de rețea Argeș-Vâlcea, realizarea stației 400 kV Arefu și montarea unui AT (autotransformator – n.red.) 400 MVA, 400/220 kV.

Investiția, care anul trecut a consumat 1,34 milioane de lei, are alocate pentru acest an 40 de milioane de lei. Pentru anul următor Transelectrica a bugetat alte 32 de milioane de lei, iar în 2025 investiția ar urma să fie în teorie finalizată pentru că în 2026 nu mai sunt programate alte sume. Amintim că în acea zonă a avut loc o avarie în 2016, care a afectat alimentarea cu energie electrica din zona județelor Valcea și parțial Arges, fiind întrerupt un consum de 170 MW.