Care sunt judeţele cele mai afectate de secetă

Întreaga suprafaţă agricolă din Sălaj cultivată cu porumb, cartofi şi floarea soarelui este afectată de secetă, gradul de calamitare fiind de peste 30 la sută, iar reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Sălaj susţin că recolta va fi compromisă total dacă nu va ploua.
Economica.net - mie, 25 iul. 2012, 13:57
Care sunt judeţele cele mai afectate de secetă

Sălaj: Toată suprafaţa agricolă cultivată cu porumb,cartofi şi floarea soarelui – afectată de secetă

Directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Sălaj, Nicolae Dascălu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că întreaga suprafaţă agricolă din judeţ cultivată cu porumb, cartofi şi floarea soarelui este afectată parţial de secetă, dar situaţia se va înrăutăţi, ajungându-se la recolte compromise total dacă nu va ploua în următoarele zece zile.

„Este o situaţie îngrijorătoare, întrucât întreaga suprafaţă agricolă din judeţ cultivată cu porumb, cartofi şi floarea soarelui este afectată de secetă, gradul de calamitare fiind de peste 30 la sută peste tot. Situaţia se va înrăutăţi, însă, dacă nu va ploua în următoarele zece zile şi vom ajunge atunci să avem toate culturile compromise complet”, a declarat Nicolae Dascălu.

Acesta a spus că, potrivit datelor furnizate DADR de către primării, în judeţ există 534 de hectare de teren cultivate cu porumb, 260 de hectare cultivate cu cartofi şi 50 de hectare cultivate cu floarea soarelui, peste tot înregistrându-se un grad de calamitare de peste 30 la sută, cauzat de lipsa precipitaţiilor.

Nicolae Dascălu a declarat că parţial au fost afectate de secetă şi opt hectare de teren cultivate cu legume şi că seceta din acest an o continuă pe cea de anul trecut.

„Anul trecut, Sălajul s-a confruntat cu o altfel de secetă: de primăvară şi de toamnă. Acum ne confruntăm cu o secetă de vară, dar eu nu ştiu să fi prins în ultimele trei, patru decenii o situaţie atât de gravă ca în aceşti doi ani secetoşi, consecutivi”, a declarat Nicolae Dascălu.

Potrivit acestuia, în Sălaj nu a mai plouat substanţial din 12 iulie şi, chiar dacă de la data respectivă şi până în prezent au căzut precipitaţii sporadice în unele zone din judeţ, ele nu au fost suficiente pentru solul uscat.

„Situaţia este gravă, iar seceta afectează în special culturile de prăşitoare (porumb, cartofi, floarea soarelui – n.r.), care nu formează bob. Dacă nu vor cădea preciptaţii abundente în următoarele zece zile, totul se va usca, nu va fi format bobul / rodul, iar pagubele pe care le vor suferi fermierii vor fi majore”, a declarat directorul adjunct al DADR Sălaj.

Totodată, acesta a afirmat că situaţia este gravă şi în ceea ce priveşte apa din gospodăriile oamenilor, pe Valea Someşului existând comune în care fântânile au secat.

„Pe Valea Someşului, satele din lunca acestui curs de apă au pânza freatică la suprafaţă. Gospodăriile, care au fântâni de până la şase metri adâncime, au rămas fără apă, oamenii aduc apa de la izvoare din afara satelor”, a declarat Nicolae Dascălu.

Şi pe cursurile de apă din Sălaj se înregistrează debite în scădere.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marţi, că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.

„Judeţele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Dacă vă uitaţi pe harta deşertificării veţi vedea că pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot să fac o estimare în momentul de faţă, pentru că suntem în plină campanie de recoltare. La grâu avem 80% din producţie recoltată”, spunea Constantin.

Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

„Ministerul, mai ales pe bugetul anului 2012, nu-şi permite foarte multe lucruri, pentru că domnul Tabără, domnul Fuia (Valeriu Tabără şi Stelian Fuia, foşti miniştri ai Agriculturii, n.r.), au avut grijă să fie cel mai mic buget pe care l-a avut vreodată la dispoziţie Ministerul Agriculturii”, a spus el.

Constantin a mai spus că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească „acea compensare de 80%” din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.

În judeţul Braşov, peste 30 din culturile agricole sunt compromise din cauza secetei

Peste 30 la sută din culturile agricole din Braşov sunt compromise din cauza secetei, însă nu sunt deosebite probleme legate de furnizarea apei către populaţie, într-o singură comună fiind probleme legat de necesarul de apă pentru animale.

În judeţul Braşov, suprafaţa totală a terenurilor cultivate este de aproximativ 265.000 de hectare, la care se adaugă păşunile şi fâneţele naturale, iar peste 30 la sută din culturi sunt compromise din cauza secetei, potrivit directorului executiv al Direcţiei Agricole Braşov, Călin Birăescu.

„Menţionăm că întreaga suprafaţă agricolă a judetului Braşov este afectată de caldură şi seceta excesivă, persistentă în timp. Pentru suprafeţele afectate nu au fost întocmite procese-verbale de calamitate deoarece fenomenul este în evoluţie şi efectele negative se pot accentua”, a spus directorul Direcţiei Agricole Braşov.

De asemenea, temperaturile foarte ridicate, seceta excesivă din ultimele săptămâni şi cantitatea redusă de masă verde de pe suprafeţele de păşuni au dus la
reducerea accentuată a producţiei de lapte la toate speciile, a mai spus Birăescu.

În judeţ, producţia de cereale se întinde pe o suprafaţă de 31.440 de hectare, rapiţă şi soia – 1.550 de hectare, sfeclă de zahăr – 2.995 de hectare, cartofi – 13.415 de hectare, legume – 710 hectare, plante pentru nutreţ – 37.260 de hectare, plante pentru seminţe – 25 de hectare, păşuni naturale – 118.327 de hectare şi fâneţe naturale – 59.025 hectare.

În schimb, în judeţul Braşov nu sunt probleme deosebite legate de furnizarea apei către populaţie.

„Cele două baraje care asigură apa potabilă, de la Săcele şi Dopca, au cantitatea necesară de apă pentru populaţia din judeţ. Au mai secat izvoare şi sunt ceva probleme cu necesasrul de apă pentru animale, în comuna Şoarş”, a spus directorul Sistemului de Gospodărie a Apelor (SGA) Braşov, Nicolae Ionaşcu.

Primarul comunei Şoarş, Dan Timiş, a spus că a solicitat ajutor din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, însă nu s-a putut interveni.

„Am apelat la ISU Braşov, dar nu ne-au putut ajuta, aşa că a trebuit să ne descurcăm singuri. Pentru populaţie avem apă, sunt fântâni publice, dar apa este destul de puţină, dar la momentul de faţă ne ajunge. Pentru animale este destul de problematic. Ca soluţie, este transportul de apă de la fântânile mai vechi, am făcut săpături şi cu excavatorul şi am transportat apă cu cisterne pentru animale. Să sperăm că seceta nu va mai dura mult”, a spus primarul comunei.

În ceea ce priveşte problemele din Şoarş, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, Ciprian Sfreja, a confirmat că s-a solicitat ajutor, însă din cauza intervenţiilor numeroase din ultima perioadă, în special în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie uscată, nu a putut fi trimisă o maşină în zonă.

„Ei au solicitat să se asigure apă potabilă şi apă pentru animale pentru două săptămâni. Dar noi nu putem transporta apă potabilă cu utilajele, ci doar nepotabilă, iar din cauza numărului mare de intervenţii de urgenţă şi a numărului redus de utilaje nu avem cum să trimitem acolo o maşină”, a spus Sfreja.

Dolj: Cel puţin jumătate din culturi sunt compromise de secetă, cele mai mari pagube sunt la porumb

Cel puţin 50 la sută din culturile agricole din judeţul Dolj au fost compromise de secetă, iar cele mai afectate sunt plantaţiile de porumb, care au fost distruse în proporţie de 80 la sută.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, suprafaţa agricolă cultivată din judeţ este de 488.621 de hectare, iar cel puţin jumătate a fost compromisă.

Cele mai mari pagube sunt la culturile de porumb, fiind calamitate 91.000 din cele 118.000 de hectare cultivate.

„91.000 de hectare din cele 118.000 de hectare cultivate cu porumb au fost afectate de secetă. Mai mult, dintre acestea 30.000 de hectare au fost distruse în proporţie de 100 la sută. Porumbului îi mergea după ultimele ploi, dar ar mai fi fost nevoie de apă ca să se dezvolte cum trebuie”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Oliver Costea, directorul Direcţiei Agricole Dolj.

El a precizat că doar 35.000 de hectare cultivate cu porumb sunt asigurate, iar cele mai mari pagube sunt în lunca Jiului.

Seceta a afectat şi culturile de pepeni verzi şi galbeni. Potrivit reprezentanţilor DADR, 30 la sută din cele 8.386 de hectare de bostan au fost afectate de lipsa ploilor, producţia fiind foarte slabă faţă de anul trecut.

În judeţul Dolj sunt şi culturi care au fost distruse în totalitate de secetă, cum este cazul muştarului sau tutunului.

„Putem spune că tutunul şi muştarul nu s-au făcut deloc. De pe cele 137 de hectare, respectiv, 258 de hectare cultivate cu cele două plante, agricultorii nu au reuşit nici măcar să scoată investiţiile”, a spus directorul DADR.

Specialiştii în agricultură spun că în acest an culturile au fost compromise atât din cauza secetei, cât şi din cauza faptului că sistemul de irigaţii din Dolj a fost distrus.

Covasna: 30% din culturi, compromise. Autorităţile spun că o astfel de secetă nu a mai fost din ’46

Seceta a compromis 30 la sută din culturile agricole din judeţul Covasna, cele mai mari pagube fiind la cartofi, iar autorităţile spun că judeţul nu s-a mai confruntat cu o astfel de secetă din anul 1946.

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Covasna, Konczei Csaba, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că temperaturile foarte ridicate şi lipsa precipitaţiilor din această vară au afectat grav culturile agricole din judeţ.

Potrivit lui Konczei, 30 la sută din suprafaţa de teren agricol – peste 172.000 de hectare de teren – cultivată, în mare parte, cu cartofi şi cereale, este afectată de seceră.

Din cele peste 172.000 de hectare afectate, numai 577 sunt asigurate.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate sunt culturile de cartofi şi cereale, dar sunt probleme mari şi la fâneţe, care au fost „pârjolite” de soare.

De asemenea, producţia de cartofi se va reduce la un sfert faţă de cantitatea estimată iniţial.

„Din evaluările noastre de până acum rezultă că peste 80 la sută din culturile de cartofi sunt afectate de caniculă şi de seceta prelungită. (…) Specialiştii mai în vârstă susţin că din 1946 nu a mai fost aşa secetă în judeţ”, a afirmat Konczei.

Anul acesta, în judeţul Covasna au fost cultivate 14.980 de hectare cu cartofi.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marţi, că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.

„Judeţele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Dacă vă uitaţi pe harta deşertificării veţi vedea că pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot să fac o estimare în momentul de faţă, pentru că suntem în plină campanie de recoltare. La grâu avem 80% din producţie recoltată”, spunea Constantin.

Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

„Ministerul, mai ales pe bugetul anului 2012, nu-şi permite foarte multe lucruri, pentru că domnul Tabără, domnul Fuia (Valeriu Tabără şi Stelian Fuia, foşti miniştri ai Agriculturii, n.r.), au avut grijă să fie cel mai mic buget pe care l-a avut vreodată la dispoziţie Ministerul Agriculturii”, a spus el.

Constantin a mai spus că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească „acea compensare de 80%” din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.

Hunedoara: Peste jumătate din culturi, afectate de secetă; sunt probleme şi cu apa pentru populaţie

Mai mult de jumătate din suprafeţele cultivate în judeţul Hunedoara sunt afectate de secetă, cele mai mari probleme fiind în zonele Deva, Brad şi Haţeg, unde populaţia se confruntă şi cu lipsa apei, după ce au secat fântânile şi pârâurile, primind apă cu cisternele, de la ISU.

Peste jumătate din suprafeţele cultivate în judeţul Hunedoara sunt afectate de secetă, spun reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, cele mai mari probleme fiind la culturile de plante medicinale, porumb, cartofi şi legume.

„Culturile de plante medicinale sunt afectate în proporţie de 80 la sută. Seceta a compromise culturile de pe 40 din cele 68 de hectare cultivate cu plante medicinale. Probleme mari sunt la porumb, cartofi, legume, grâu, soia, sfeclă de zahăr, nutreţ, floarea-soarelui şi rapiţă, unde sunt afectate între 50 şi 60 la sută dintre suprafeţe. Spre exemplu, la porumb avem afectate 15.120 de hectare dintre cele 22.148 hectare cultivate, iar la cartof sunt afectate 4.360 de hectare dintre cele 7.843 cultivate”, a declarat, miercuri, pentru corespodentul MEDIAFAX, Doinel Găină Trandafir, consilier în cadrul DADR Hunedoara.

Cele mai afectate de secetă în judeţul Hunedoara sunt zonele Deva, Brad şi Haţeg, unde populaţia se confruntă cu lipsa apei, autorităţile solicitând pompierilor să aducă apă cu cisternele acolo unde au secat fântânile şi pârâurile.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Iancu de Hunedoara» a efectuat, miercuri, cu cisterna, un transport de 6.000 de litri de apă potabilă, pe strada Aurel Vlaicu din Deva. De la începutul lunii iulie, ISU Hunedoara a onorat 12 solicitări de apă menajeră şi două de apă potabilă, la cererea autorităţilor locale din Brad, Luncoiu de Jos, Teliucu Inferior, Ormindea, Crişcior şi Deva. Autorităţile locale au apelat la ajutorul inspectoratului în urmă scăderii nivelului apei în fântânile hunedorenilor, situaţie generată de lipsa precipitaţiilor din ultima perioadă şi a instalării secetei”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, locotenentul Anemona Doda.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marţi, că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.

„Judeţele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Dacă vă uitaţi pe harta deşertificării veţi vedea că pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot să fac o estimare în momentul de faţă, pentru că suntem în plină campanie de recoltare. La grâu avem 80% din producţie recoltată”, spunea Constantin.

Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

„Ministerul, mai ales pe bugetul anului 2012, nu-şi permite foarte multe lucruri, pentru că domnul Tabără, domnul Fuia (Valeriu Tabără şi Stelian Fuia, foşti miniştri ai Agriculturii, n.r.), au avut grijă să fie cel mai mic buget pe care l-a avut vreodată la dispoziţie Ministerul Agriculturii”, a spus el.

Constantin a mai spus că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească „acea compensare de 80%” din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.

În judeţul Timiş, 20% din culturi sunt afectate de secetă

Aproximativ 20 la sută din suprafaţa de teren agricol din Timiş, cultivată cu porumb, soia şi floarea soarelui, a fost afectată de secetă, potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură Timiş, care spun că judeţul nu s-a mai confuntat de 25-30 de ani cu o astfel de secetă.

„În Timiş sunt 197.000 de hectare de porumb, 30.530 de hectare de floarea soarelui şi 3.000 de hectare de soia. Aproximativ 20 la sută din aceste culturi sunt compromise din cauza secetei”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, Viorel Solomie, consilier la Direcţia pentru Agricultură Timiş.

Potrivit acestuia, doar aproximativ 10 la sută din suprafeţele afectate de caniculă sunt asigurate de către producătorii agricoli.

„Doar marile societăţi mai asigură culturile, producătorii mai mici nu obişnuiesc să şi le asigure. Dacă facem o medie, putem spune că aproximativ 10 la sută din culturile afectate de secetă sunt asigurate”, a afirmat Solomie.

Potrivit acestuia, o astfel de secetă nu a mai fost în judeţul Timiş de 25-30 de ani.

„De 25-30 de ani nu am mai avut aşa o secetă în judeţul Timiş. Acelaşi lucru îl putem spune şi la nivelul întregii ţări. În Timiş, cel puţin, nu a mai plouat din luna mai. Acum, de câteva zile plouă, dar deja e târziu pentru culturile care sunt deja compromise”, a spus reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură Timiş.

Suprafaţa arabilă a judeţului Timiş este de peste 530.000 de hectare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marţi, că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.

„Judeţele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Dacă vă uitaţi pe harta deşertificării veţi vedea că pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot să fac o estimare în momentul de faţă, pentru că suntem în plină campanie de recoltare. La grâu avem 80% din producţie recoltată”, spunea Constantin.

Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

„Ministerul, mai ales pe bugetul anului 2012, nu-şi permite foarte multe lucruri, pentru că domnul Tabără, domnul Fuia (Valeriu Tabără şi Stelian Fuia, foşti miniştri ai Agriculturii, n.r.), au avut grijă să fie cel mai mic buget pe care l-a avut vreodată la dispoziţie Ministerul Agriculturii”, a spus el.

Constantin a mai spus că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească „acea compensare de 80%” din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...