Care sunt planurile economiştilor partidelor care se pregătesc azi de guvernare. Cât de mult seamănă priorităţile PNL, USR, Plus şi Pro România

Cu ocazia recentei serii de interviuri cu economiştii principalelor partide, ECONOMICA.NET a aflat care sunt priorităţile partidelor care astăzi, după căderea guvernului Dăncilă în Parlament, îşi fac calcule de intrare la guvernare. Vă prezentăm priorităţile acestor partide, aşa cum ni le-au dezvăluit economiştii lor.
Ionut Tudorica - lun, 14 oct. 2019, 10:05
Care sunt planurile economiştilor partidelor care se pregătesc azi de guvernare. Cât de mult seamănă priorităţile PNL, USR, Plus şi Pro România

PNL: repararea OUG 114 şi consolidarea bugetară

Reprezentantul PNL, Bogdan Glăvan, a spus din start că dincolo de promisiuni şi viziuni pe 10 ani, trebuie întâi reparat. Cel mai important lucru fiind stoparea degardării sistemului de justiţie. A doua prioritate ar fi inversarea efectelor OUG 114.

Economistul din PNL prefigura poziţia de azi a partidului în ce priveşte comportamentul fiscal al unui eventual guvern liberal. Adică fără scăderi de taxe, fără cheltuieli mărite, în speţă, o consolidare bugetară prin frânarea schimbărilor. “Trebuie să urmărim o consolidare bugetară. Nu mai trebuie să ne minţim unii pe alţii. Scădem impozite, dar nu spunem din ce acoperim golul rămas. Nu spunem de unde tăiem ca să obţinem echilibrul. Sau dăm salarii şi pensii mărite, dar nu spunem din ce le finanţăm. Aceasta nu e o perspectivă liberală, e una populista, în care urmăreşti doar să câştigi voturi. Liberal înseamnă să fii onest, serios şi să pui lucrurile pe masă aşa cum sunt”, a declarat el în interviu.

În cadrul acestei politici de consolidare, a vorbit, la fel ca preşedintele PNL, Ludovic Orban, despre desfiinţarea facilităţilor fiscale pentru IT. “Nu o mai putem perpetua, pentru că creăm o bulă, distorsionăm economia. Nu cred că trebuie să încurajăm artificial IT-ul”, a spus Glăvan.

Însă a insistat pentru păstrarea pensiilor speciale. Cel puţin în cazul militarilor.

O altă temă prioritară abordată de economistul din PNL, care se găseşte în opiniile tuturor economiştilor intervievaţi, este reformarea statului. El spune că statul trebuie infuzat cu omeni competenţi din mediu privat. Oameni care au demonstrat că pot să facă.

Interviul cu Bogdan Glăvan

USR: desfiinţarea impozitului pentru salariul minim. Desfiinţarea inspectoratelor şcolare. Reformarea Transporturilor

USR are idei ceva mai dinamice despre guvernare. Prima dintre priorităţile USR, aşa cum au fost expuse de economistul partidului, Claudiu Năsui, ar fi educaţia. O numeşte “glonţ de argint” şi aveansează ideea desfiinţării inspectoratelor şcolare şi lăsarea puterii de decizie la nivelul consiliului de administraţie al şcolii.

Din punct de vedere fiscal, prioritatea sau oferta USR este desfiinţarea impozitării pe salariul minim. Alte priorităţi ale USR ar fi consolidarea Pilonului II de pensii şi eventuala creare a unui Pilon II pentru sănătate. O eventuală guvernare cu USR ar ataca structurile Ministerului Transporturilor, care e socotit de către economist principalul vinovat pentru nerealizările din infrastructură, Casa Naţională de Sănătate, considerată un monopol nejustificat, ANAF, considerat nereformat pentru realităţile actuale şi Ministerul Educaţiei, care ar dicta nejustificat şi ineficient educaţia din România. 

Interviul cu Claudiu Năsui

Plus: reformarea statului

Prioritatea unei guvernări Plus, acum în alianţă cu USR, este reforma statului, ne-a spus economistul partidului, Victor Giosan. “Principala problemă despre care se discută azi în România este incapacitatea statului de a furniza servicii publice de calitate. La un nivel demn de o ţară a Uniunii Europene. Se vorbeşte despre faptul că statul nu-şi poate proteja cetăţenii. (…) România a făcut mulţi paşi spre reducerea decalajelor faţă de ţările UE însă e un domeniu în care decalajul a crescut. Acesta este capacitatea administrativă. ”, a spus el în interviu.

 În cinci minute de la preluarea guvernului, Codul administrativ actual ar trebui abrogat, spune el. Ar ţine de întreg sistemul de recrutare, evaluare, promovare şi mobilitate a funcţionarului public. Care să asigure o perspectivă de carieră. Reguli stabile. Promovarea pe bază de performanţă. 

Strict economic, el crede că prioritatea acum este găsirea spaţiului fiscal pentru dezvoltarea infrastructurii şi o finanţare decentă a educaţiei şi stabilizarea Codului fiscal. Această ultimă idee fiind recurentă la economiştii intervievaţi.

Interviul cu Victor Giosan

Pro România: stabilitatea Codului fiscal şi reforma educaţiei

Neutralizarea OUG 114 şi un Cod fiscal stabil sunt priorităţile Pro România, aşa cum reiese din interviul cu economistul partidului, fostul ministru de Finanţe, Ioana Petrescu

O altă idee recurentă în cadrul seriei de interviuri este Areformarea educaţiei. Să existe consiliere în şcoală către domeniile în care e nevoie de forţă de muncă şi îndrumare funcţie de aptitudini. Modalităţi de încurajare a învăţământului dual. 

Altfel, economistul Pro Romania a făcut chiar ieri o analiză realistă  a provocărilor bugetare actuale.

Interviul cu Ioana Petrescu

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...