„Cred că preţul final se va apropia foarte mult de 12 lei / acţiune Nuclearelectrica (SNN). Este o acţiune atractivă, dar investitorii simt nevoia să vadă cum va evolua piaţa după ofertă, în funcţie de mai mulţi parametri”, a declarat Marcel Murgoci, director de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, pentru ECONOMICA.NET.
De asemeni, administratorii de fonduri de investiţii par să prefere acelaşi nivel de preţ. „Cel mai probabil este ca preţul să fie foarte apropiat de preţul minim cerut în ofertă“, a estimat şi Răzvan Rusu, directorul de investiţii ale firmei de administrare a investiţiilor Certinvest.
La rândul lor, analiştii de la casa de brokeraj Tradeville au estimat prima ţintă de preţ de piaţă al acţiunilor Nuclearelectrica (SNN), la 12,17 lei, pentru primele 12 luni de tranzacţionare.
Chiar dacă multă lume pariază deja pe acest prag de preţ în cadrul ofertei, analiştii Tradeville consideră că oferta publică iniţială (IPO) de vânzare a acţiunilor SNN „oferă investitorilor mici o bună ocazie speculativă, îndeosebi în cazul subscrierilor în primele trei zile, care beneficiază de un discount de 8%“.
Mecanismul de stabilire a preţului final, la care se vor adjudeca şi aloca acţiunile, prevede o reducere, de 8% faţă de acesta, a preţului subscrierilor făcute în primele trei zile. În restul perioadei de subscriere, de până la 20 septembrie, investitorii mici vor beneficia de un discount de 3%.
Preţul final se stabileşte în funcţie de gradul de subscriere pe tranşa investitorilor instituţionali (v. Mecanismul explicat mai jos).
„Apreciem că interesul investitorilor instituţionali va susţine cotaţia acţiunilor SNN în primele şedinţe de tranzacţionare”, se spune într-un raport al Tradeville. Ceea ce ar însemna o creştere a preţului faţă de cel final al ofertei.
Totuşi, preţul de piaţă ar putea reveni în apropierea celui final de subscriere în lunile viitoare, după listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Analiştii Tradeville au calculat un preţ ţintă de 12,17 lei, la care s-ar putea ajunge în următoarele 12 luni, folosind un model de evaluare a dividendelor, care ar putea fi plătite de companie în urmatorii ani.
Mecanismul ofertei
Oferta se va desfăşura pe trei segmente de investitori şi, de fapt, numai pe tranşa investitorilor instituţionali, se poate subscrie la preţuri între 11,2 lei / acţiuni şi 15 lei / acţiune.
În rest, preţul de subscriere (nu cel de adjudecare, la care se vor aloca acţiunile) este fixat la 15 lei / titlu. Acelaşi preţ de subscriere (nu cel final, de cumpărare!) este valabil atât pentru investitorii de calibru mediu, care pot cumpăra cel puţin 15.001 acţiuni fiecare, pe tranşa subscrierilor mari, cât şi pentru investitorii mici, care cumpără, pe tranşa subscrierilor mici, cel puţin 100 de acţiuni.
Asta nu înseamnă decât că investitorii mici blochează mai mulţi bani prin subscriere, căci preţul final se va adjudeca după un mecanism al cărui criteriu este gradul de subscriere pe tranşa investitorilor instituţionali.
Dacă gradul de subscriere va egala sau va depăşi pragul 150% pe tranşa instituţionalilor, preţul ofertei va fi preţul de subscriere la care se vând 150% din acţiunile oferite acestor investitori mari. Dacă nu există un astfel de preţ, se va alege preţul care asigură gradul de subscriere imediat inferior.
Argumente
Acţiunile SNN sunt atractive, pe de o parte, pentru că va vinde electricitatea la preţuri tot mai mari.
SNN va beneficia de liberalizarea graduală a pieţei energiei. Deja, acum este obligată să vândă la preţuri reglementate doar 50% din producţie, faţă de 70% în trecut.
Restricţiile vor scădea până la zero producţie la preţuri reglementate în 2018, ceea ce va aduce profituri mai mari companiei, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.
Pe de altă parte, în general, investitorii sunt prudenţi cu ofertele din domeniul nuclear. Companiile nucleare sunt vulnerabile la aşa zisul risc de reglementare, mai ales privind siguranţa exploatării şi mediul, reglementări noi care pot creşte cheltuielile, deci reduce profitul.
Societatea Naţională Nuclearelectrica SNN este operatorul celor două centrale nucleare de la Cernavodă, care au generat anul trecut 19.4% din producţia de energie a României. Are o putere instalată de 1,413 MW
Reactoarele SNN se clasează pe locul I într-un clasament mondial al eficienţei de la punerea în funcţiune, realizat de publicaţia Nuclear Engineering International, scrie Tradeville în raportul său..
„Compania a raportat creşterea spectaculoasă a marjei profitului net (raportul profitului pe cifra de afaceri, n.r.), de la 1,24% la sfârşitul lui 2012, la 21,8%. Această evolutie este îmbucurătoare, în contextul unui istoric de profitabilitate extrem de scăzută, listarea prinzând aşadar Nuclearelectrica într-un punct de turnură“, spun analiştii Tradeville.
În plus, dată fiind prezenţa statului în acţionariat, compania este obligată prin lege să distribuie cel puţin 85% din profit sub forma de dividende, „ceea ce va însemna randamente atractive şi pentru investitorii minoritari“, caz în care dividendul brut va fi de 0,93 lei/acţiune.
Randamentul dividendului distribuit anul viitor va fi de 7,75% în cazul în care preţul final al ofertei va fi de 12 lei / acţiune.
Analiştii de la Tradeville estimează un profit net de 308 milioane de lei pentru SNN în acest an, după ce a anunţat un profit de 213 milioane de lei la şase luni.
Prospectul de ofertă vizează o creştere a cifrei de afaceri a companiei cu circa 38% în următorii cinci ani, până la aproape 2,3 miliarde de lei în 2017.
Anul trecut Nuclearelectrica a avut afaceri de 1,65 miliarde de lei. Profitul brut de anul trecut, de 67 de milioane de lei, se va multiplica de 3,6 ori, până la peste 240 milioane de lei în 2017.
AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.
Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru cel mult următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.
Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.
Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.