Care sunt problemele pentru care fermierii protestează. 12 întrebări urgente pentru Ministerul Agriculturii
FAPPR, care reprezintă interesele agricultorilor și procesatorilor, a exprimat public unele dintre principalele probleme cu care se confruntă, probleme pe care le va expirma și în cadrul întâlnirilor cu Ministerul Agriculturii de săptămâna viitoare.
Astfel, fermierii se plâng că
- din cauza erorilor generate de softul de teledetecție utilizat de APIA, nu și-au primit încă avansul din subvenția pe suprafață. Într-un an dificil ca acesta, orice întârziere a plăților le poate provoca falimentul.
- Nu știu când va fi plătit efectiv ajutorul de 100 euro/ha pentru culturile de toamnă, acordat pe cadrul Ucraina.
- Nu știu cand vor fi disponbile creditele agricole anunțate și nici ce se întâmplă cu fermierii nebancabili, adică aceia care au cea mai mare nevoie de astfel de lichidități.
- Nu știu cum funcționează instrumentul de gestionare a riscurilor ( secetă de exemplu) și cum vor fi ajutați fermierii aflați într-o situație critică produsă de fenomene meteo nefavorabile . Aceasta în contextul în care fermierilor li se reține 3% din suma aferentă plăților directe BISS pentru acest instrument.
- Nu știu ce măsuri de compensare există sau vor exista pentru fermierii din zonele unde nu este posibilă realizarea irigațiilor?
- În foarte multe situații, utilajele specializate, unele cu gabarit depășit nu pot fi deplasate pentru efectuarea ITP.
- Nu știu cum se aplică GAEC 8 (procentul mninim de suprafață arabilă alocat elementelor neproductive), deși anul agricol a început la 1 septembrie 2023.
- Înăsprirea regimului fiscal
- Despăgubiri corecte în caz de exproprieri și anunțarea din timp a coridoarelor de expropriere, înainte de începerea efectiva a lucrărilor în șantier, cu date complete de georeferențiere în baza de date publică ANCPI (ETERRA).
- În zonele agricole acoperite de sistemul antigrindină, fermierii acuză faptul că acestea produc mai mult rău decât bine și generează efect de secetă suplimentar.
- Există suspiciuni rezonabile că marfa din Ucraina este importată în Romania ca marfă din Republica Moldova, prin schimbarea originii.
- În prezent, capacitatea anuală de operare în portul Constanța este de cca 36 milioane tone cereale și oleaginoase. Ucraina și România au o sezonalitate similară a ritmurilor de
export, de unde rezultă o uriașă presiune în vârful de sezon din intervalul iulie-noiembrie, exacerbată de retragerea Rusiei din Acordul de export al cerealelor pe Marea Neagră. - În practica curentă, acolo unde nu sunt dezbatute moștenirile, există cerința unor declarații notariale de la toți moștenitorii. Îndeplinirea acestei condiții este foarte complicată, anevoioasă și nejustificată, deoarece secretarul primariei ar putea ține loc de notar pentru astfel de spețe.
Menționăm că, din datele Ministerului Agriculturii, APPR și alte opt asociații de fermieri din sectorl vegetal se vor întâlni cu ministrul Florin barbu luni, 15 ianuarie, ora 13:00.
De altfel, vor avea loc discuții între fermieri și Minister luni și marți, 15 și respectiv 16 ianuarie 2024, la sediul instituției.
Astfel, pentru ziua de luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 11:00 sunt așteptați fermierii din sectorul ovine și caprine, de la ora 13:00 vor intra cei din sectorul vegetal, iar de la 16:00 sunt programați reprezentanții AMRCR (Asociația Marilor Rețele Comerciale din România).
Marți, 16 ianuarie, de la ora 11:00 sunt programați fermierii din sectorul zootehnic – vaca de lapte și cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuții cei care reprezintă sectorul de porc și pasăre, iar de la ora 16:00 sunt așteptați procesatorii din industria alimentară. ”Am programat întrevederile astfel încât să putem discuta, pe îndelete, cu fiecare sector în parte măsurile de sprijin și soluțiile de finanțare pentru toate situațiile pe care le întâmpină în acest an agricol fermierii. Ne vom așeza la masa discuțiilor civilizat, astfel încât să putem înțelege exact cu ce probleme se confruntă cu toții. Vom căuta să găsim rezolvare în cel mai scurt timp, pentru că activitatea în agricultură trebuie să continue și să se dezvolte, în beneficiul fermierilor, dar având în centrul atenției consumatorul român, care așteaptă produse sigure și de calitate”, a declarat ministrul Florin-Ionuț Barbu.