Cele mai frecvente pariuri la Bursă sunt cele pe vedete, care dau dividende consistente şi au creşteri ale cotaţiilor „rezonabile“, adică suficent de superioare randamentelor instrumentelor cu venit fix precum titlurile de stat.
Tocmai de aceea, acţiunile Fondului Proprietatea (FP), ale SIF-urilor şi ale OMV Petrom sunt incluse în categoria vedetelor, cele mai căutate acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Puţine dintre vedete se află, însă, în apropierea campioanelor creşterilor realizate la BVB în acest an, până la jumătatea lunii septembrie.
„Este vorba de un ciclu anual. Acţiunile cele mai căutate, susceptibile de a da dividende mari încep să se scumpească din trimestrul al treilea“, a explicat Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.
Favoritele
„Favoritul meu este în continuare Fondul Proprietatea (FP), pentru că listările companiilor de stat din portofoliul său va stimula creşterea propriei cotaţii. Se mai adaugă şi argumentul pro al programului de răscumpărare a propriilor titluri“, spune Valerian Ionescu.
Prin răscumpărarea şi anularea propriilor acţiuni, FP intenţionează să obţină creşterea preţului de piaţă, prin reducerea ofertei.
„Încet – încet, începe acum şi campania de acumulare de acţiuni susceptibile să fie purtătoare de dividende anul viitor“, a mai adăugat brokerul de la BCR.
La pariurile obişnuite pe FP, SIF-uri şi OMV Petrom s-ar putea adăuga anul acesta şi băncile (Banca Transilvania – TLV, BRD şi Banca Comericală Carpatica – BCC), de la care ne putem alştepta la surprize plăcute, potrivit brokerului de la BCR.
Se mai adaugă şi acţiunile altor mari companii de stat precum Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), care de asemenea dau dividende mari, cel puţin 85% din profit, conform legii. Cele două nu au creşteri relevante de cotaţii, fiind considerate „defensive“.
În plus, volumul ofertei pe piaţă de titlrui TEL şi TGN a crescut în urma recentelor vânzări ale unor pachete minoritare deţinute de stat.
Performanţele vedetelor
Dintre vedetele de la BVB, doar acţiunile Fondului Proprietatea (FP), ale SIF Oltenia (SIF5) şi ale înseşi Bursei de Valori Bucureşti S.A.(BVB, care administrează piaţa reglementată cu acelaşi nume) au confirmat recomandările analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET, la sfârşitul anului trecut şi au crescut cu 29% (FP), 13% (SIF5) şi 20% (BVB).
Restul SIF-urilor, OMV Petrom şi altele nu confirmă, deocamdată, în topul celor mai mari creşteri la bursă în 2013. Au creşteri de câteva procente.
Cele mai mari câştiguri din 2013 de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au fost înregistrate în urma pariurilor pe acţiunile unor companii relativ mici, care au afaceri promiţătoare, dar a căror atractivitate ar fi fost redusă, dacă nu ar fi fost catalizată de interesul unor mari investitori.
Analiştii au anticipat corect performanţele unor acţiuni pe care s-a pariat ca pe „revelaţii“: producătorul de aspiratoare pentru Germania Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS, +69%), sau cel de grinzi pentru marile poduri ale ţării Prefab Bucureşti (PREH, 62%).
Acţiunile ELGS şi PREH se situează pe locurile 2 şi 4 în Topul creşterilor la BVB din 2013.
Banca Comercială Carpatica (BCC, pe locul 6 cu +50%) nici nu a figurat printre favoritele analiştilor la sfârşitul anului trecut.
Nu este o companie mică, dar era până nu de mult o promisiune uitată, din cauza pierderilor.
BCC este o potenţială vedetă. A trecut pe profit, nu mult după ce patronul Ilie Carabulea nu s-a mai ocupat direct de afacerile sale. Aducerea ca director general a fostului preşedinte al RBS Bank România, Johan Gabriels, este în sine un pariu în cadrul pariului pe BCC. În plus, „patronul“, care are, oficial, peste 41% din acţiunile BCC, va vinde, mai devreme sau mai târziu.
Câştigătoarele anului 2013
Un producător de cărămizi, Cemacon Zalău (CEON) este campionul creşterilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o scumpire a acţiunilor de peste 77% în acest an.
CEON, ca şi ELGS sau PREH sunt relvelaţii despre care ECONOMICA.NET a scris în mod obişnuit, fiind în atenţi ainvestitorilor la categoria „aventuri“, sau potenţiale surprize.
Cu excepţia BCC, „companiile din topul creşterilor nu sunt susceptibile să mai ofere creşteri relevante în aces an“, spune Valerian Ionescu, şeful brokerilor de la BCR, pentru ECONOMICA.NET.
„Sunt companii care sunt în atenţia unor anumiţi investitori, nu sunt lichide şi nu pot fi atractive pentru investitorii de portofoliu“, explică Valerian Ionescu.
La CEON, interesul a fost stimulat de pariul pe care i l-au arătat Andrei Cionca, unul dintre fondatorii Casei de Insolvenţă Transilvania şi partenerii săi. Acestora le-a urmat un fond de investiţii finlandez nou intrat pe piaţă (KJK FUND II). Interesul acestora a stimulat, doar temporar.
Acesta este şi necazul cel mai mare cu aceste titluri, potrivit analiştilor de piaţă: nu sunt lichide, adică nu se găsesc uşor de cumpărat, la preţuri curente pe piaţă şi nici nu se pot vinde uşor.
Şi atunci, pariul pe astfel de companii devine şi mai riscant, pentru că volumele de tranzacţii suficient de mari sunt accidentale şi piaţa este uşor de manevrat de cei interesaţi.
Creşterile extraordinare ale acţiunilor lor pot fi rezultatul unor evenimente sau situaţii speciale, irepetabile, care nu îi încurajează pe investitori să le deţină mai multă vreme, în aşteptarea unor performanţe economice.
La vîrful clasamentului se află şi:
Construcţii Transilvania (COTR, + 65%). Compania a intrat în vizorul SIF Banat Crişana (SIF1), care a preluat-o recent. Noii stăpâni ai SIF1 sunt atât de decişi să facă afaceri imobiliare şi în construcţii prin societatea de investiţii, încât i-au luat 18 companii din portofoliu, pe care le-a transferat la SIF Imobiliare, o subsidiară înfiinţată în Cipru.
Impact Bucureşti (IMP, +58%) a trecut de ameninţarea insolvenţei, are noi acţionari semnificativi (Gheorghe Iaciu, unul dintre actori principali ai „filmului Revolta de la SIF Muntenia), conducere nouă şi vrea să profite de revenirea, mai devreme sau mai târziu. a pieţei imobiliare. Acesta este pariul IMP.
Pariurile pe recordurile CEON, COTR şi IMP nu au fost prevăzute sau dezvăluite ca probabile de brokeri, la sfârşitul anului trecut, nici măcar la capitolul „surprize sau aventuri“.
La fel, nu s-au făcut pariuri nici pe Rompetrol Well Services (PTR, + 49%), Rompetrol Rafinare (RRC, + 40%), sau ALTUR Slatina (ALT, + 39%). Cu toate că toate au beneficiat de atenţie, inclusiv în avertismentele citate de ECONOMICA.NET.
Prin urmare, regula pariului pe companii mici cu mare potenţial de creştere funcţionează şi la BVB. Este însă puţin probabil, însă, acest tip de titlrui să-şi îmbunătăţească recordului până la sfârşitul anului, dar până la sfârşituldeceniului – da.
Astfel de calcule se fac cu aşa numitele „acţiuni de creştere“.