Care sunt solicitările Marii Britanii pentru a rămâne în Uniunea Europene
1) Guvernanţa economică. David Cameron doreşte ca integrarea zonei euro să nu se desfăşoare în detrimentul pieţei unice şi al intereselor statelor membre care au decis să nu adopte moneda euro.
În acest scop, şeful executivului britanic cere o recunoaştere explicită a faptului că Uniunea Europeană are ‘mai mult de o monedă’ şi că orice schimbare decisă de statele din zona euro trebuie să fie ‘o opţiune şi nu o obligaţie’.
2) Competitivitatea. Liderul britanic vrea ca UE să se concentreze pe creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă în Europa, astfel încât aceasta să devină mai competitivă.
Pentru atingerea acestui obiectiv, el cere o simplificare a reglementărilor europene cu privire la întreprinderi şi realizarea pieţei unice, în vederea asigurării depline a liberei circulaţii a capitalului.
3) Suveranitatea. În contextul în care Marea Britanie a considerat întotdeauna construcţia europeană un proiect economic unic, Cameron doreşte garanţii că ţara sa nu va fi antrenată într-o uniune politică. El mai cere ca Marea Britanie să fie exceptată de la obligaţia de a se îndrepta către ‘o uniune mai strânsă’, prevedere inclusă în primul articol al Tratatului UE.
Liderul britanic susţine, de asemenea, o consolidare a puterilor parlamentelor naţionale, ‘principala sursă de legitimitate democratică reală’.
În fine, David Cameron cere aplicarea reală a principiului subsidiarităţii, conform căruia Uniunea Europeană trebuie să se ocupe numai de ceea ce statele membre nu pot face mai eficient în mod separat. David Cameron vrea în special ca securitatea naţională să rămână ‘responsabilitatea exclusivă a statelor membre’.
4) Imigraţia. Considerând că presiunea exercitată de imigraţie asupra serviciilor publice britanice este prea puternică, şeful executivului de la Londra doreşte scăderea numărului cetăţenilor din alte state membre ale UE care se stabilesc în Marea Britanie.
El vrea ca migranţii europeni să nu fie eligibili pentru a beneficia de ajutoare sociale în primii patru ani de la sosirea pe teritoriul britanic, măsură care potrivit liderilor mai multor ţări membre ar încălca tratatele UE întrucât ar crea discriminări între cetăţenii europeni.
Cameron mai solicită ca libera circulaţie a persoanelor să nu se aplice ţărilor care intră în UE decât după ce economia lor ajunge la nivelul celorlalte ţări membre.