„România a beneficiat semnificativ de pe urma comerţului global, iar impunerea noilor tarife vamale de către Administraţia Trump asupra Uniunii Europene nu este o veste bună pentru economia noastră. Prima reacţie a pieţei locale în urma informaţiilor venite din SUA s-a văzut în deschiderea bursei de la Bucureşti, care a fost pe roşu. Investitorii, cum era de aşteptat, sunt îngrijoraţi şi vor să vadă următoarele evoluţii, incertitudinea fiind deocamdată cuvântul cheie. Deşi exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naţionale, impactul indirect poate fi resimţit în sectoare precum industria auto, a mobilei şi a produselor din lemn, articolelor din oţel, fier, dar şi a produselor din cauciuc şi derivate, cea a echipamentelor industriale şi cea alimentară, care fac parte din lanţurile de aprovizionare globale. Vom fi aşadar afectaţi masiv pe canalul comerţului cu ţările membre UE, acolo unde expunerea României este foarte ridicată (70% din total exporturi sunt către ţări UE), iar partenerii europeni au relaţii comerciale directe mai ample cu SUA”, a explicat Burnete, într-o declaraţie transmisă Agerpres.
El a subliniat că urmează negocieri între partenerii comerciali şi vor fi urmărite cu atenţie evoluţiile pentru a putea identifica mai bine efectele asupra economiei româneşti.
„Aşteptăm să vedem cum va reacţiona piaţa internaţională şi cum vor răspunde celelalte state membre ale Uniunii Europene. Este important să existe coordonare între ţările membre UE. În acest moment, la Concordia, avem discuţii interne cu membrii noştri pentru a calcula impactul acestor tarife. Partea bună a lucrurilor este că suntem membri UE, o piaţă uriaşă pentru noi”, a punctat Radu Burnete.
Donald Trump şi-a lansat miercuri războiul comercial total, anunţând ceea ce el a numit „tarife reciproce” la nivel mondial, cu scopul de a face „să renască” industria americană şi a pune capăt „jefuirii” Statelor Unite, potrivit Reuters şi AFP.
Preşedintele american a afirmat că tarifele „nu vor fi complet reciproce”.
Trump a anunţat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană.
În urma acestui anunţ, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început în scădere pe toţi indicii şedinţa de joi. Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,71%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere de 0,69%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,64%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 0,79%. Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna un regres de 0,29%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, o scădere de 0,76%.