Americanii de la Cargill renunţă la încă o operaţiune în România
Grupul american Cargill, una din cele mai mari companii agrobusiness din lume, a precizat că îşi va reduce imediat operaţiunile în Rusia, Ucraina, România şi Ungaria urmând să renunţe complet la afacerile cu inputuri din regiune până la finele lunii mai. Decizia de a renunţa la aceste operaţiuni va afecta aproximativ 180 de angajaţi, a estimat Cargill. În 2015, grupul avea 150.000 de angajaţi la nivel mondial dintre care aproximativ 25.000 în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. „În urma unei analize cuprinzătoare a operațiunilor din domeniul cerealelor şi seminţelor oleaginoase în Europa Centrală și de Est, Cargill a anunţat decizia de a opri furnizarea de input-uri agricole fermierilor şi va ieşi complet din această linie de activităţi până la sfârșitul lunii mai 2016. Această decizie se va reflecta asupra operațiunilor Cargill din Ungaria, România, Rusia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria și Polonia. Mai departe, compania îşi va concentra atenţia asupra achiziţionării, promovării și comercializării cerealelor şi seminţelor oleaginoase în aceste piețe”, se arată într-un comunicat al companiei.
Cargill a subliniat că intenţionează să crească volumul cerealelor pe care le cumpără din zonă chiar dacă nu va mai vinde seminţe şi pesticide în regiunea Mării Negre. ‘Compania îşi va reorienta atenţia pe cereale şi oleaginoase, precum şi pe activităţile de comerţ în aceste pieţe’, se arată în comunicatul Cargill.
De asemenea, Regiunea Mării Negre rămâne un obiectiv central pentru dezvoltare strategică a Cargill care va continua să își consolideze investițiile și operațiunile existente, inclusiv rețeaua de terminale din porturi și fabrici de procesare a semințelor oleaginoase din regiune. „Cargill își menține angajamentul către Europa Centrală și de Est și sectorul său agricol. Această schimbare va permite companiei să se concentreze în continuare pe a fi un partener de încredere atât pentru furnizorii fermieri, cât și non-fermieri și să își dezvolte afacerea prin creșterea volumelor de cereale și semințe oleaginoase.”, se mai arată în comunicat.
Pe piaţa din România, Cargill a intrat în anul 2001 şi începând din 2008 distribuie o gamă largă de seminţe, pesticide şi îngrăşăminte şi la un moment dat deţinea trei unităţi de stocare pentru distribuţia de inputuri.
În 2013, compania a închis fabrica de ulei de la Podari.
Ţările din regiunea Mării Negre se numără printre cei mai mari producători şi exportatori de cereale, în special grâu şi porumb. Însă, creşterea stocurilor mondiale de cereale şi oleaginoase a dus la scăderea preţurilor, astfel că fermierii din întreaga lume şi-au revizuit cheltuielile, inclusiv pentru seminţe, pesticide şi îngrăşăminte.