Carlos Ghosn dezminte acuzaţiile care i-au fost aduse – NHK

Economica.net
25 11. 2018
2013_02_14t123447z_1461008596_pm1e92e11n701_rtrmadp_3_renault_earnings_64794800

Ghosn, care până acum nu a făcut nicio declaraţie publică, ar fi spus anchetatorilor că nu a avut intenţia de a subestima remuneraţia sa în documentele financiare depuse la fisc şi de asemenea a dezminţit acuzaţiile care i-au fost aduse, informează NHK fără a oferi alte detalii.

La rândul său, Greg Kelly, un fost director de la Nissan arestat împreună cu Carlos Ghosn, ar fi declarat sâmbătă pentru NHK că remuneraţia lui Ghosn a fost discutată cu alţi oficiali iar fostul preşedinte al consiliului de administraţie de la Nissan ar fi fost plătit în mod adecvat.

Atât Carlos Ghosn cât şi Greg Kelly au fost înlăturaţi joi din boardul Nissan iar o sursă din apropierea acestui dosar a declarat că Nissan şi-a propus să numească un nou preşedinte în următoarea lună, eventual înaintea următoarei reuniuni a boardului programată a avea loc în jurul datei de 20 decembrie.

Procurorii japonezi susţin că Carlos Ghosn şi Greg Kelly au conspirat pentru a subestima, cu aproximativ jumătate, remuneraţia de 10 miliarde yeni (88 milioane de dolari) pe care Ghosn a primit-o timp de cinci ani, începând din 2010. La rândul său, Nissan l-a acuzat pe Carlos Ghosn de alte infracţiuni,precum utlizarea bunurilor companiei în interes personal.

Până luni, Ghosn a ocupat simultan funcţia de director general al Renault, preşedinte al producătorului auto nipon Nissan şi şef al alianţei strategice dintre Renault şi Nissan şi un alt grup auto nipon, Mitsubishi. Marţi seara, după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Administraţie de la Renault, adjunctul lui Ghosn, Thierry Bolloré a preluat frâiele la constructorul auto francez.

Înlăturarea lui Ghosn reprezintă o prăbuşire spectaculoasă pentru omul care a salvat Nissan de la faliment. În plus, înlăturarea lui Ghosn pune sub semnul întrebării viitorul alianţei Renault-Nissan, un proiect conceput şi pilotat de Ghosn, care intenţiona să consolideze alianţa prin legături mai strânse între cei doi constructori.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.