Carlos Tavares, șeful Stellantis, pare gata să vândă mărcile neprofitabile după rezultatul slab din primul semestru al lui 2024
Conform raportului financiar pentru prima jumătate a lui 2024, grupul Stellantis a obținut venituri nete de 85 miliarde de euro, în scădere cu 14% față de perioada similară din 2023, Totodată, profitul net a scăzut cu nu mai puțin de 48% până la doar 5,6 miliarde de euro, iar venitul operațional s-a redus cu 5,7 miliarde până la 8,5 miliarde de euro, corespunzător unei marje mai mici de 10%.
„Performanța companiei în prima jumătate a anului 2024 a fost sub așteptările noastre, reflectând atât un context industrial dificil, cât și propriile noastre probleme operaționale. Au fost necesare și sunt luate măsuri corective pentru a rezolva aceste probleme și am inițiat un «blitz» de produse interesante, cu nu mai puțin de 20 de vehicule noi lansate în acest an. Acest lucru aduce oportunități mai mari atunci când executăm bine. Mai avem mult de lucru, în special în America de Nord, pentru a ne maximiza potențialul pe termen lung”, a declarat Carlos Tavares, șeful grupului Stellantis.
Ulterior, oficialul a declarat pentru Bloomberg că Stellantis nu va ezita să renunțe la mărcile care produc pierderi, fără a le nominaliza. „Dacă nu fac bani le vom închide. Nu ne putem permite să avem mărci care nu fac bani”, a spus Tavares.
El a menționat și că toate mărcile grupului sunt active importante și profitabile, dar nu există „absolut niciun tabu” dacă performanțele lor se deteriorează. Brandurile „sunt aici pentru a fi valorificate. (…) Dacă acestea nu sunt capabile să monetizeze valoarea pe care o reprezintă, atunci vor apărea decizii”.
Acest avertisment surprinzător transmis către mărcile din portofoliu care înregistrează pierderi reprezintă o schimbare importantă îm declarațiile lui Tavares, care a susținut, de când Stellantis a fost creată în 2021 în urma fuziunii dintre Fiat Chrysler și PSA Peugeot – Citroen, că toate cele 14 mărci ale grupului au un viitor.
Așa cum era de așteptat, declarația a stârnit valuri și a dat naștere speculațiilor. Unele dintre acestea menționează Maserati ca principalul brand cu probleme, dar și Lancia sau DS.
Este însă demn de menționat că problemele Stellantis nu sunt vizibile doar la mărcile din Europa, ci și la cele americane. Acolo grupul înregistrează niveluri ridicate ale stocurilor, probleme de calitate și chiar „dezertări” ale unor manageri. De altfel, marjele din primul semestru au scăzut cel mai semnificativ în America de Nord, o regiune cheie,, după ce livrările au înregistrat un recul de 18%.
Directorul financiar al grupului, Natalie Knight, a declarat că Stellantis va reduce producția în America de Nord în acest trimestru, precum și prețurile. „Acesta este unul dintre lucrurile importante pentru noi, să calibrăm modul în care se întâlnesc cererea și oferta”, a menționat aceasta.
Stellantis intenționează, de asemenea, să reducă în continuare costurile cu forța de muncă și se așteaptă la o reducere cu 25% a cheltuielilor de logistică în a doua parte a lui 2024.
La rândul său, Carlos Tavares a declarat că va lucra pe parcursul verii cu echipa sa din SUA la îmbunătățirea performanței și pentru a reduce stocurile. „Considerăm că treaba este făcută în Europa, dar nu este terminată în SUA. Iar noi ne vom ocupa acum de această temă” a spus el.