Carmen Dan în Parlament: Am propus amendarea articolului din Statutul poliţistului, care permite pensionarea şi la 45 de ani

Economica.net
16 10. 2017
politisti2_83570600

‘Ordonanţa 21/2016 de modificare a Statutului poliţistului (…) a fost emisă de guvernul tehnocrat în cursul anului trecut, în urma unei înţelegeri cu sindicatele poliţiştilor. Acest articol, coroborat cu prevederile legii pensiilor militare, oferă posibilitatea încetării raporturilor de serviciu cu drept la pensie, în caz de reorganizare, sau pentru nevoile ministerului. Am propus amendarea acestui articol, în cadrul dezbaterilor pe care le avem în prezent cu sindicatele pentru modificarea Statutului poliţistului. Eu vreau acest lucru. Sper să am de partea mea şi înţelepciunea sindicatelor în acest sens’, a declarat Carmen Dan, prezentă luni în Camera Deputaţilor la ‘Ora Guvernului’.

Ministrul Afacerilor Interne a fost invitat în plenul forului legislativ pentru a clarifica situaţia unor persoane din MAI care s-au reangajat în sistem, după ce se pensionaseră.

‘Pensionările din ultima perioadă au avut drept cadru legal două acte normative: Legea 223 privind pensiile militare, lege votată în Parlament aproape în unanimitate, (…) şi Statutul poliţistului, modificat de Guvernul Cioloş în sensul în care permite pensionarea în anumite situaţii chiar şi la 45 de ani’, a subliniat Carmen Dan.

Potrivit ministrului de Interne, în ceea ce priveşte efectele înregistrate în anul 2016, se constată că în numai şase luni au încetat raporturile de muncă cu MAI 488 de angajaţi, cu vârste de până la 47 de ani.

‘Extrapolarea unor situaţii punctuale în care persoane cu statut de pensionar al ministerului au fost încadrate în funcţii de consilier la Cabinetul ministrului de Interne au conturat o opinie falsă că miile de angajaţi din minister care au ieşit la pensie se întorc în minister, beneficiind de pensie şi salariu. Nu există astăzi în România o lege care să interzică cumulul pensie – salariu sau care să interzică unui pensionar să se reangajeze într-o instituţie publică. Ar fi fost un abuz din partea mea să nu aprob o solicitare de încetare a raporturilor de serviciu bazată pe un temei legal’, a explicat ministrul de Interne.

Carmen Dan a arătat că poliţiştii sau militarii care se pensionează se pot întoarce în sistem în aceeaşi calitate numai prin concurs, însă odată reîncadraţi plata pensiei încetează, potrivit legii.

‘Deci nu va exista situaţia cumulului pensie – salariu. Sunt câteva situaţii în care un pensionar se poate reîncadra în minister, beneficiind de posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, respectiv este încadrat pe o funcţie la Cabinetul demnitarului, conform OUG 32/1998 privind organizarea Cabinetului demnitarului din administraţia publică centrală, dacă este numit ca demnitar, secretar de stat sau ministru, sau în cazul în care câştigă un concurs pentru ocuparea unui post de funcţionar public sau funcţionar contractual’, a precizat Carmen Dan.

Referitor la încadrarea în funcţie de la Cabinetul demnitarului, ministrul de Interne a explicat că în MAI sunt aproximativ 127.000 de funcţii în plată, iar dintre acestea numai 24 sunt funcţii de consilier la cabinetele demnitarilor – ministru şi secretar de stat, iar aceste funcţii se ocupă în baza prevederilor OUG 32/1998, fără examen sau concurs, prin numire directă de către demnitar pe perioada mandatului său.

‘Nu am adus în cabinetul meu oameni politici, nu am adus rude, nu am adus prieteni sau oameni de pe stradă, care să nu aibă legătură cu acest minister. Cu excepţia domnului Raed Arafat, toţi ceilalţi secretari de stat ai ministerului sunt ofiţeri din cadrul ministerului. La fel subsecretarii de stat, secretarul general sau adjuncţii acestuia. Nimeni nu a venit din afara acestei instituţii’, a subliniat Carmen Dan.

Ea a amintit că opţiunea de a aduce în echipa de consilieri personali din instituţie nu i-a aparţinut numai ei, iar în trecut, în diverse echipe de conducere, au existat consilieri ai ministrului sau ai secretarilor de stat care erau pensionari în minister.

‘S-a discutat foarte mult în această vară de situaţia fostului secretar de stat Cornel Ciocoiu, care timp de o lună a cumulat pensia cu salariul. În cazul acesta, nu ne referim la o încadrare în minister, ci la o numire într-o funcţie de demnitar şi de aceea această situaţie trebuie tratată distinct de cea a unui consilier’, a susţinut ministrul.

Carmen Dan a făcut referire şi la o situaţie din Guvernul Cioloş, în care un secretar de stat a primit, timp de un an, pensie şi salariu. ‘Mă refer la secretarul de stat pentru relaţii internaţionale, care a deţinut această funcţie din decembrie 2015 până în ianuarie 2017. Asta în condiţiile în care fusese pensionat în 2009. Legal a fost atunci, legal este şi acum. Moralitatea însă nu a discutat-o nimeni atunci, ci doar acum, în acest mandat. Mai mult decât atât, în timpul mandatului de secretar de stat, aceleiaşi persoane îi este asigurată o nouă funcţie, fiind numit de primul ministru Dacian Cioloş, în septembrie 2016, consul general în Chicago, funcţie pe care o ocupă după ce îşi termină mandatul de secretar de stat în minister, adică în 21 decembrie 2016’, a mai declarat Carmen Dan.

Ea a arătat că, de la începutul anului şi până în prezent, s-au pensionat 7.200 de angajaţi, iar dintre aceştia 433 cu vârste de până la 47 de ani.

‘286 au reprezentat cazuri medicale despre care nu se poate comenta nimic, sper. 95 de persoane au ieşit la pensie anticipat raportat la dificultatea şi specificul muncii: mă refer la piloţi, scafandri, membri ai forţelor speciale. 52 de situaţii au apărut ca urmare a desfiinţării posturilor în urma reorganizării unor unităţi sau la nevoile ministerului. Dintre aceştia, 29 au fost angajaţi ai fostului DIPI, unitate care s-a desfiinţat anul trecut printr-o decizie a guvernului tehnocrat’, a precizat Carmen Dan.