Carmen Dan: În primul semestru, numărul migranţilor ilegali reţinuţi a crescut de patru ori

Economica.net
29 06. 2017
refugiati_siria_onu_39441900_45012800

‘Începând cu luna martie 2017, ne-am confruntat cu un alt fenomen deosebit, mă refer la fenomenul migraţionist, manifestat cu precădere pe graniţa din Serbia şi Bulgaria. Au fost un set de măsuri adoptate la nivelul ministerului şi a fost integrat un plan de măsuri în acest sens şi pot să vă spun că în această perioadă s-au reţinut de patru ori mai mulţi migranţi, aflaţi în trecere ilegală. De la 337 anul trecut, la 1.430 în primul semestru. De asemenea, am înregistrat un număr de 2.756 de persoane care au făcut obiectul întreruperii direcţiei de deplasare la frontiera cu Serbia’, a spus ea.

Carmen Dan a menţionat că în decursul celor şase luni de mandat şi-a format convingerea că pe lângă obiectivele înscrise în programul de guvernare trebuie gândită o schimbare fundamentală în planul care ţine de funcţionarea MAI şi a celor 269 de structuri subordonate.

‘Trebuie inversată tendinţa. Am ajuns la convingerea că trebuie redus numărul situaţiilor în care ministerul acţionează în plan punctual pe gestionarea evenimentelor care ţin de efectele unor fenomene periculoase şi că trebuie să alocăm mult mai multă atenţie alocării resurselor în planul prevenţiei’, a declarat ea.

În acest sens, a adăugat aceasta, a fost elaborat un plan de management, care vizează o schimbare de paradigmă bazată pe anticipare şi rezultate. Totodată, Carmen Dan a precizat că îşi doreşte o delimitare mai precisă a rolului, funcţiilor şi atribuţiilor exercitate de către fiecare dintre structurile ministerului, atât în ce priveşte Poliţia, Jandarmeria, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Arhivele Naţionale.

‘Vorbim de o serie de proiecte legislative pe care le vom promova şi vom urmări să delimităm mult mai bine mandatele, rolul şi competenţele Ministerului Afacerilor Interne şi instituţiilor subordonate. Este evident că este necesar să elaborăm o nouă concepţie în ceea ce priveşte reconfigurarea corespunzătoare a sistemului de ordine publică. Această abordare nu poate fi punctuală, separată, ea trebuie să fie integrată şi unitară. Este percepţia, convingerea noastră, că având această abordare vom atinge acel obiectiv care ţine de capacitatea de prevenţie şi reacţie imediată şi de capacitate de rezilienţă şi de adaptare instituţională în situaţii de criză’, a explicat Carmen Dan.

Totodată, ea a făcut referire şi la alocarea bugetară de 2% pentru MApN în 2017, menţionând că există structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care fac parte la rândul lor din categoria forţelor armate.

‘Este vorba de a lua în calcul că atunci când vorbim despre alocarea a 2% din buget pentru Apărare ar trebui să ţinem cont că structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne fac parte din categoria forţelor armate şi că îndeplinirea misiunilor şi atribuţiilor ce revin acestor structuri, pe timpul stărilor excepţionale, inclusiv pentru apărarea ţării, impun dotarea cu mijloace şi echipamente specifice pentru acest gen de acţiuni. Încă din anul 2015 noi trebuia să operaţionalizăm o unitate de poliţie constituită şi în anul 2017 am avut în vedere această prioritate şi am alocat o sumă de 2 milioane de lei pentru dotarea şi înzestrarea acestei unităţi de poliţie, dar pentru operaţionalizarea efectivă a acestei unităţi mai avem nevoie de încă 31,5 milioane lei’, a menţionat ea.