Având în vedere starea avansată de degradare a unora dintre capacităţile de producţie, dar şi tehnologia învechită din fermele care ar putea fi mai repede puse în funcţiune, compania a decis să deruleze un plan de investiţii de circa 20 de milioane euro, arată un comunicat remis AGERPRES.
‘La momentul actual, instalaţiile nu sunt funcţionale, toate autorizaţiile au fost retrase, iar pentru reluarea activităţii va fi necesară reautorizarea, atât a abatorului, cât şi a fermelor. Până la sfârşitul anului 2015 au funcţionat 4 ferme (34 hale) şi abatorul. Având în vedere strategia de dezvoltare a grupului prin investiţii în ferme zootehnice, am decis această achiziţie, care astăzi nu înseamnă decât un complex avicol falimentar. La finalizarea retehnologizării platformei avicole de la Târgu Jiu, compania Avirom, parte a grupului Carmistin, va angaja 600 de persoane’, a declarat Iustin Paraschiv, proprietarul grupului Carmistin.
Unitatea din Gorj deţine un abator cu o capacitate 4000 capete/ora, 9 ferme pentru creşterea păsărilor, parc auto (nefuncţional), un bloc pentru birouri, platforma de gunoi şi 66 de hectare de teren. Dintre cele 9 ferme, doar 4 au fost menţinute în funcţiune după privatizare, restul fiind abandonate şi lăsate să se degradeze.
Planul de afaceri pentru relansarea capacităţilor din Gorj prevede redeschiderea primelor ferme în primăvară anului viitor, iar toate platformele vor fi modernizate în 2018.
Carmistin a preluat în urmă cu 11 ani platforma agricolă deţinută de Oltchim, iar în urmă retehnologizării fermelor a ajuns să producă şi să abatorizeze anual peste 10 milioane de pui.
În ultima perioda, Avicarvil, compania specializată a grupului Carmistin, prin care s-a realizat şi tranzacţia de la Târgu Jiu, a reuşit să listeze mărcile sale (La Provincia şi NaturAvi) şi să nu mai livreze exclusiv marca proprie a magazinului.
Magazinele în care Avicarvil vinde cu branduri proprii sunt Profi, Billa, Carrefour, Metro, Selgros, Cora, Supeco şi Artima. Avicarvil livrează încă marca proprie a retailerului în Kaufland şi Cora.
Piaţă cărnii de pasăre a avut în 2016 o creşte mică, de 5,53%, la nivel de comerţ modern plus comerţ clasic (fără export şi consumul în HORECA). Este o piaţă estimată la 260 milioane de euro anual, conform institutului de cercetare Strategic Market Vector, pe baza unei metodologii care scanează piaţă pornind de la datele înregistrate de la marile lanţuri sau a monitorizării unui eşantion de magazine reprezentativ la nivel naţional.
Grupul Carmistin s-a format în anul 2003, odată cu implicarea în afaceri a antreprenorului Iustin Paraschiv, care a dezvoltat noi linii de business îndreptate către producţia agricolă şi ferme zootehnice (linia de agricultură cu aprox 5.000 ha teren în două ferme, linia de vită cu fermă de 10.000 capete tăuraşi la îngrăşat, linia de porc cu 250.000 capete porc producţie anuală şi linia de pasăre care urmează să producă peste 20 milioane păsări anual).