Carnea de pui ”nestresat”: 6.000 de euro pentru o fermă

Economica.net
24 08. 2014
french_tamsin_93881700

Despre cum funcționează în vestul Europei sistemul free-range am aflat de la Tamsin French, tânără fermieră din Marea Britanie, venită la București în cadrul unei campanii pentru etichetarea corectă a cărnii de pasăre.French Tamsin

”Familia mea deținea o fermă de vaci de lapte, dar când piața laptelui a început să scârțâie, părinții mei au luat decizia de a înființa o fermă de găini și pui crescuți free-range. Asta se întâmpla în 1998-1999 și știu că nu am fost singurii fermieri din zona noastră – Devon, care s-au reprofilat. Astăzi creștem circa 22.000 de pui și găini și suntem o fermă medie, după standardele britanice”, povestește Tansim French.

Privind în urmă, Tamsin este sunt convinsă că înființarea unei ferme de păsări a fost o decizie înțeleaptă, la fel și sistemul pentru care a optat familia sa. În ultimii 10 ani, crescătoriile free-range au cunoscut un boom în Marea Britanie, crescând odată cu cererea și vânzarea de ouă și de carne de la găini care au acces la aer curat și verdeață. ”În zona noastră sunt mai multe ferme de pui free-range și există și o asociație a noastră, a producătorilor de ouă și de carne de pui free-range”, mai spune Franch.

Tânăra subliniază că sistemul free-range este foarte bine reglementat în Marea Britanie și, deși nu este dificil de implementat, presupune mai multe cheltuieli decât ceea ce la noi în România numim ”pui de țară”.

 

Restul pe Agrointel.ro