Carpatair îşi schimbă flota şi trece la Boeing
Operatorul aerian a cumpărat recent un Boeing 737-300 înmatriculat YR-BBA. Noul avion a intrat în flota Carpatair după preluarea de la operatorul britanic Bmibaby Limited.
„Noua orientare a companiei Carpatair este spre o flotă formată din aeronave Boeing, urmând ca numărul acestora să crescă în flota noastră din primavara anului 2014. Cât priveşte flota de avioane Fokker 100, aceasta urmează să fie înlocuită treptat de Boeing. Numărul total al aeronavelor nu e fixat, el depinde de evoluţia numărului de rute în anii următori şi de pieţele noi pe care le vom aborda”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, un oficial al Carpatair.
Înainte, Carpatair a mai operat cu avioane Boeing, dar şi Saab 2000.
Anul trecut, Carpatair a transportat peste 400.000 de pasageri. Pentru acest an estimările arată un număr de pasageri transportaţi de 230.000, număr mai mic din cauza reducerii numărului de destinaţii şi a avioanelor, ca urmare a procesului de restructurare. Revenirea la numărul de pasageri peste nivelul anului trecut este estimată pentru 2014.
În luna mai a acestui an, acţionarii elveţieni ai Carpatair au decis majorarea capitalului social al companiei aeriene cu cinci milioane de euro pentru finanţarea programului de restructurare şi modernizare a flotei.
„Decizia acţionarilor Carpatair privind această infuzie de capital a fost condiţionată de reducerea numărului de zboruri de pe Aeroportul Internaţional Timişoara în favoarea aeroporturilor care respectă şi încurajează libera concurenţă”, declarat atunci Nicolae Petrov, preşedinte & CEO Carpatair.
Carpatair, cu hub la Timişoara, va renunţa la modelul „hub-and-spoke” (n.r. – sistem prin care un operator transportă pasagerii la o locaţie centrală, iar de acolo se face legătura spre altă destinaţie) şi se va concentra pe operaţiunile point-to-point (n.r. – legături directe, fără a mai fi nevoie de escală).
Carpatair a fost implicată în trei incidente aviatice în luna ianuarie a acestui an, plus ratarea aterizării pe aeroportul din Roma a unei curse operată de companie, care efectua un zbor intern pentru Alitalia. Acestea au dus la suspendarea contractului cu operatorul italian, contract aflat în derulare din primăvara anului trecut.
Pe lângă Carpatair, şi companiile Tarom şi Blue Air s-au confruntat cu probleme financiare. Dacă la compania naţională Tarom a fost nevoie de aducerea unui management privat, Blue Air a fost cumpărată de un consorţiu româno-belgian.