Acordul semnat de Carpatair cu Fly Be Group presupune închirierea unui avion Fokker100 din cele patru deţinute, cu tot cu echipaj şi servicii pentru a opera în numele Fly Be. Carpatair a mai operat şi pentru Alitalia, iar contractul de wet lease a fost suspendat în februarie 2013, după mai multe incidente.
„Aeronava Fokker100 aparţinând Carpatair, companie aeriană acreditată IOSA din 2005, a început operarea în data de 1 aprilie 2014 pentru cea mai mare companie aeriană regională, Flybe. Aeronava, cu baza în aeroportul Birmingham, Marea Britanie, va opera pentru Flybe zboruri în UK, precum şi Franţa, Germania şi Irlanda”, se arată în anunţul Carpatair.
La sfârşitul lunii ianuarie, Carpatair a închiriat subsidiarei Carpatair Flight Service singurul Boeing 737 din flotă, tot pentru activităţi de închiriere. În plus, un alt Fokker 100 este închiriat companiei Moldavian Airlines, înregistrată în Republica Moldova.
CITEŞTE ŞI Carpatair a scos la închiriere avionul Boeing 737-300 și va opera cu doar două avioane
De asemenea, Carpatair va intra din 25 aprilie pe piaţa poloneză în căutare de noi clienţi. Compania va introduce noi zboruri pe ruta Roma-Liublin, Polonia, iar frecvenţa zborurilor este de două ori pe săptămână, în zilele de luni şi vineri.
CITEŞTE ŞI Carpatair caută pasageri în alte ţări. Din aprilie intră pe piaţa din Polonia
Compania a fost înfiinţată în 2000 de către un fost pilot de MIG, Nicolae Petrov. Anul trecut însă, Carpatair şi-a schimbat acţionariatul, Petrov atrăgând în acţionariatul companiei mai mulţi oameni de afaceri elveţieni, dar şi pe pe unul dintre cei mai bogati oameni din lume, Ingvar Kamprad de la IKEA. Astfel, Petrov mai deţinea la finalul anului trecut doar 12,8% din companie (2,8% direct şi 10% indirect prin firma Air Service), jumătate faţă de cât controla în prima parte a anului trecut.
În 2012, Carpatair a avut afaceri de 245 milioane de lei (55,6 milioane de euro) şi pierderi de 36 milioane de lei (8,1 milioane de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe. Faţă de anul 2011, afacerile s-au redus cu 17%, iar pierderile au crescut de patru ori.