Consiliul ASF a decis „retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig S.A., ca urmare a constatării stării de insolvenţă a societăţii, şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, potrivit Legii 503/2004 (republicată) şi Legii 85/2014”.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a respins, la începutul lunii trecute, proiectul de achiziţie prezentat de societatea IIC România B.V. în vederea dobândirii unei participaţii calificate din capitalul social al societăţii Carpatica Asig.
International Insurance Consortium este o firmă înregistrată în Olanda, cu sediul social în Amsterdam, fondată în septembrie 2014. De la înfiinţare şi până în toamna anului trecut, International Insurance Consortium a acumulat acţiuni la compania ucraineană de asigurare Providna, care a anunţat, în august 2015, că firma olandeză a ajuns la o participaţie de peste 90% din părţile sociale. Este singura activitate documentată a International Insurance Consortium B.V.
Carpatica Asig se află, de la începutul anului 2014, într-un program de redresare financiară şi ar fi trebuit, conform planului aprobat de ASF, să atragă un investitor strategic până la jumătatea lunii decembrie 2015.
Pe 25 ianuarie, analizând situaţia financiară a societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat a dispus intrarea societăţii în mecanismul de rezoluţie. După arestarea actionarilor şi boardului de conducere al asigurătorului, ASF a numit ca administrator interimar Fondul de Garantare al Asiguraţilor (FGA).
Carpatica Asig avea o situaţie financiară precară încă de la sfârşitul anului 2014, nu a trecut stres testul făcut de ASF în august 2015. Societatea a încercat în repetate rânduri să-şi majorezer capitalul social pentru a se salva, dar nu a reuşit să îndeplinească condiţiile impuse de marja de solvabilitate.
La începutul acestui an, compania avea 260.902 de polițe subscrise cu peste 43% mai mult față de cele 182.355 polițe subscrise în ianuarie 2015.
Acţionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% şi Transcar Sibiu, cu o deţinere de 6,64%, ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din acţiunile companiei este deţinut de persoane fizice.