Potrivit sursei citate, siguranţa clienţilor pentru segmentul de locuinţe a sporit considerabil, în condiţiile în care capacitatea cumpărată pentru contractul de reasigurare, la 1 ianuarie 2014, este mai mare cu 33%, faţă de 2013, respectiv dublă comparativ cu 2012.
‘Primele de reasigurare achitate de Carpatica Asig urmează şi ele acelaşi trend crescător. Limita contractului de reasigurare s-a stabilit prin programe de modelare dedicate, folosite de piaţă internaţională de reasigurare (RMS şi EQECAT), cu respectarea normelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (Ordinul 12/2012 şi normele aferente privind autorizarea şi desfăşurarea activităţii de subscriere şi cedare în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală)’, menţionează Carpatica Asig, într-un comunicat.
Compania are un program de reasigurare complex, ce acoperă asigurările de tip Property (clădiri şi conţinut) şi riscurile catastrofale aferente (cutremur, inundaţie etc). Contractul de reasigurare a fost plasat prin JLT Towers Re, broker de talie mondială, la reasigurători de top care au cel puţin rating A, precum Partner Re (rating S&P A+), Sirius (rating S&P A-), Aspen Re (rating S&P A), SCOR (rating S&P A+) şi alţii similari.
Carpatica Asig afirmă, totodată, că, în 2013, a înregistrat cu 21% mai puţine reclamaţii faţă de 2012 şi cu 40% mai mulţi clienţi. Din totalul plângerilor adresate anul trecut firmelor de asigurări din România, respectiv 13.000, Carpatica Asig are 5,7%.
‘Deşi avem mai mulţi clienţi, sunt mai puţine reclamaţii. Carpatica Asig are doar 5,7% din totalul de 13.000 de plângeri ale firmelor de asigurări, menţionat în presă. Numărul reclamaţiilor primite de Carpatica Asig a scăzut, în 2013, cu 21% faţă de anul precedent, în vreme ce numărul de clienţi a crescut cu 40%, în perioada analizată. Cele mai multe reclamaţii s-au înregistrat pe segmentul RCA, unde daunele plătite în 2013 reprezintă peste 62% din totalul primelor brute subscrise’, mai spune compania.
Patronul societăţii Carpatica Asigurări – omul de afaceri sibian Ilie Carabulea – este arestat preventiv din data 30 ianuarie în cadrul unei anchete privind fapte de corupţie în care sunt implicaţi şi funcţionari din domeniul supravegherii asigurărilor.
În dosar sunt cercetaţi Marian Mîrzac, membru al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi fost director al Carpatica Asigurări, precum şi Radu Mustăţea, preşedintele Biroului de Asigurări din România şi fost membru în Consiliul de Administraţie al Carpatica.
De asemenea, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Laura Chiţoiu, şef al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară la data faptelor – soţia fostului ministru al Finanţelor Publice Daniel Chiţoiu – pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
Tot în dosarul Carpatica Asig este implicat şi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, care a fost reţinut, marţi, 25 februarie, de procurorii DNA, şi eliberat ulterior, pentru a fi cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.
Şi fostul ministru al Finanţelor Publice Daniel Chiţoiu este acuzat de DNA în acest dosar. Potrivit DNA, în cursul lunii octombrie 2013, Daniel Chiţoiu a iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele Carpatica Asig, în lipsa unei urgenţe reale şi cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 561/2009. În consecinţă, procurorul general Tiberiu Niţu a transmis marţi Camerei Deputaţilor cererea DNA prin care se solicită aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva deputatului PNL Daniel Chiţoiu, fost ministru al Finanţelor Publice, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.