Instituţia informează, pe această cale, că poliţele de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) pot fi verificate cu ajutorul bazei de date Cedam, la adresa cedam.Csa-isc.ro.
‘Aceasta centralizează poliţele RCA încheiate pe teritoriul României. Introduceţi numărul de înmatriculare al autovehiculului şi se va afişa poliţa de asigurare în vigoare pentru numărul respectiv’, se precizează compania. De asemenea, detalii privind autenticitatea poliţelor se pot obţine şi prin telefon, direct de la companie.
‘Compania îşi sfătuieşte clienţii să verifice documentele întrucât, în ultima perioadă, au apărut poliţe false, emise în numele Carpatica Asig. Poliţia Capitalei a deschis mai multe dosare penale în cazurile falsificatorilor de poliţe’, se mai arată în comunicat.
Potrivit documentului, fraudele reprezintă între 2 şi 6,5% din volumul daunelor înregistrate de asigurători.
‘Printre cele mai des întâlnite forme de fraudă se numără nepredarea primelor de către intermediar (agent sau broker) către asigurător, falsificarea poliţelor de către asigurat sau de către terţe persoane, înscenări de accidente sau falsificarea de inspecţii de risc. Cele mai multe tentative de fraudă se înregistrează la asigurările auto şi la cele de bunuri’, se precizează în comunicat.