Carpatica vrea oficial fuziunea cu altă bancă. Piaţa aprobă perspectiva, Carabulea suferă prima mare pierdere

11 04. 2014
banca_carpatica_01_98182400_36283200

Directorul general al Băncii Comerciale Carpatica (BCC) a obţinut, cu aproape jumătate din voturile acţionarilor băncii, aprobarea să caute porenţiali investitori în aceasta, în condiţiile în care cealaltă jumătate de voturi a fost suspendată de Banca Naţională.

Eventualii parteneri de dezvoltare ai băncii vor fi, cel mai probabil, cei cu care banca va fuziona, potrivit planurilor directorului general al BCC, Johan Gabriels.

“În condiţiile actuale ale pieţii financiar bancare din România, cea mai eficientă opţiune de dezvoltare este creşterea prin achiziţii şi fuziuni. Ne propunem să găsim un partener alături de care să ne consolidăm poziţia în piaţă. Nu va fi uşor, dar având acţionarii alături de echipa dedicată a băncii, sunt sigur că vom reuşi”, precizează Johan Gabriels într-un comunicat de presă, deşi planurile aprobate de AGA sun tmult mai generale.

Ilie Carabulea şi principalul său asociat în bancă, Corneliu Tănase, ceruseră, la rândul lor, acţionarilor să aprobe măsuri care urmau să-l scoată pe Gabriels din joc, dar Banca Naţională le-a suspendat drepturile de vot, invocând reputaţia compromisă a patronului neoficial al băncii.

Ilie Carabulea este arestat preventiv în legătură cu scandalul Carpatica Asig – ASF.. Potrivit DNA, Ilie Carabulea  este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată şi nu numai, „pentru perpetuarea situaţiei de favorizare a SC Carpatica Asig SA„, pe care o controlează prin firmele Atlassib şi Transcar.

În acelaşi dosar este implicat şi Dan Radu Ruşanu, fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), de asemenea arestat preventiv.


Pe profit

BCC a încheiat anul 2013 cu un profit net preliminar în valoare de 38 milioane lei (22 milioane lei în 2012), peste valoarea estimată şi aprobată pentru anul 2013.Veniturile au urcat cu 12%, până la 217 milioane lei, „pe fondul creşterii veniturilor din investiţii financiare”, potrivit datelor băncii în timp ce cheltuielile operaţionale au crescut cu 4% pana la 166 milioane lei. Raportul cost/venit s-a îmbunătăţit în anul 2013, coborând la 69% de la 77% în 2012.

Banca a înregistrat şi de 32 mil. lei în 2011 de peste 154 de milioane în 2010.

BNR a aprobat acum un an numirea lui Johan Gabriels în funcţia de director general al BCC, după ce acesta a fost desemnat la începutul lunii februarie 2013 de către consiliul de supraveghere al băncii.

Declaraţia de mai sus a lui Gabriels lasă deschisă opţiunea unei fuziuni cu, sau chiar a unei achiziţii a unei bănci mai mici din România. Astă toamnă directorul BCC estima că, în urma restructurării sistemului bancar, „dintre cele peste 40 de bănci prezente pe piaţa românească, vom regăsi doar 15 bănci, 5 – 6 bănci mari, universale, şi o categorie de bănci mai mici, specializate pe anumite nişe„.