Carpatica Asig, în rezoluţie. Fondul de Garantare este administrator temporar

Firma de asigurări Carpatica Asig, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, a intrat în procedură de rezoluţie. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator temporar. Conducerea companiei trebuie să atragă "un investitor strategic" şi nu are voie să ia decizii fără consultarea administratorului temporar.
Economica.net - lun, 25 ian. 2016, 08:31
Carpatica Asig, în rezoluţie. Fondul de Garantare este administrator temporar

„Analizând situaţia financiară a societăţii de asigurări Carpatica Asig S.A. și alți factori care fundamentează necesitatea protejării creditorilor de asigurări, minimizarea impactului asupra fondurilor de protecţie şi pentru evitarea efectelor negative semnificative asupra stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru aplicarea dispoziţiilor Legii 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, atât în ceea ce priveşte susceptibilitatea intrării într-o stare de dificultate majoră a societăţii, cît şi justificarea aplicării măsurilor de rezoluţie din perspectiva interesului public (art. 42 şi art. 43, alin.2)”, se arată într-un comunicat al ASF.

Într-un interval de cel mult 6 luni, ASF va întocmi Planul de rezoluţie şi se va asigura că un evaluator independent va efectua o evaluare corectă, prudentă şi realistă a activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale asigurătorului, ca etape premergătoare aplicării măsurilor de rezoluţie.

Consiliul de Administraţie al Carpatica Asig are obligaţia să caute un investitor strategic, astfel încât: să fie restabilit nivelul fondurilor proprii astfel încât cerinţa de capital minim şi cerinţa de capital de solvabilitate să fie restabilite, sau profilul de risc al companiei să fie modificat astfel încât cele două criterii să fie respectate.

FGA va superviza procesul de inventariere a patrimoniului Carpatica Asig la data de 31 decembrie 2015, întocmirea situaţiilor financiare anuale şi auditarea acestora şi va supraveghea procesul de căutare a unui investitor strategic.

„Conducerea societății va avea obligația să se consulte cu administratorul temporar și să obțină acordul acestuia înainte de a lua decizii sau de a întreprinde acțiuni ce privesc activele societății”, notează ASF în comunicat.

Carpatica Asig controla, în toamna trecută, 6,21% din piaţa asigurărilor din România, fiind a opta firmă de pe piaţă. Compania a subscris în primele nouă luni din 2015 prime brute de 393 de milioane de lei.

 

Carpatica Asig a intrat în proces de redresare financiară în luna mai 2014, iar termenul acordat de ASF pentru restabilirea situaţiei financiare a expirat la 31 decembrie anul trecut. Pe 21 decembrie, societatea de asigurări a anunţat că a semnat „un memorandum de înţelegere cu clauza de exclusivitate cu un investitor european”, iar calendarul tranzacţiei îl va pune la dispoziţia ASF.

Oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au anunţat, recent, că legea care permite aplicarea mecanismului de rezoluţie (care permite preluarea în subordinea Autorităţii a unei entităţi cu probleme) este aplicabilă în acest moment. Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat ca nu este exclus ca una dintre societăţile de asigurări să intre în acest mecanism încă din acest an. ASF trebuie să ia o decizie în privinţa Carpatica Asig, societate pentru care termenul de restabilire a situaţiei financiare a expirat la 31 decembrie. Negriţoiu a spus că decizia va fi făcută publică cel mai târziu la începutul lunii februarie.

Întrebat despre investitorul care ar trebui să preia Carpatica Asig, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat: “Nu ştim nimic despre investitor. Deocamdata ne-au notificat despre raportul de due diligence, dar nu ne-au cerut aprobarea sau ceva. Şi nu avem încă o tranzacţie, înţelegeri se pot încheia cu oricine. Tehnic, această situaţie nu schimbă cu nimic că societatea este sau nu este în redresare financiară. Noi suntem încă în analiză. Cel târziu la începutul lui februarie sau chiar săptămâna viitoare vom face  un anunţ despre situaţia de la Carpatica Asig”.

„Dacă are acţiuni credibile care să conducă la redresare financiară şi să intre într-un grafic, iar acţiunile rezultă în îmbunătăţirea situaţiei şi a indicatorilor, termenul poate să curgă. Probabil că vom lua decizia săptămâna viitoare sau la începutul lunii februarie”, a mai spus preşedintele ASF.

Negriţoiu nu a exclus posibilitatea ca societatea Carpatica, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, să intre în mecanismul de rezoluţie, după ce s-a aflat în redresare financiară din aprilie 2014.

Firma de asigurări trebuia să atragă un credit subordonat de minim 30 milioane lei şi să încheie o tranzacţie cu un investitor strategic până la 15 decembrie. Carpatica Asig şi-a majorat capitalul social cu 10 milioane de lei, sumă ce a fost virată în conturile companiei în data de 5 ianuarie 2016, după o altă majorare de 2,4 milioane de lei realizată în vară. Astfel, capitalul social al companiei a ajuns la nivelul de 34,3 milioane de lei, a anunţat asigurătorul într-un comunicat de presă.

Acţionarii Carpatica Asig sunt companiile Atlassib Sibiu, cu un pachet de 92,77% şi Transcar Sibiu, cu o deţinere de 6,64%, ambele controlate de Ilie Carabulea. Un pachet de 0,59% din acţiunile companiei este deţinut de persoane fizice.

O altă societate, Euroins, a intrat în proces de redresare financiară la mijlocul lui octombrie 2015. Pe baza situaţiilor financiare de la 30 iunie 2015, Consiliul ASF a decis că Euroins are nevoie de un aport de minim 200 de milioane de lei de la acţionari pentru a îndeplini noile cerinţe de capital impuse prin normele de supraveghere Solvency II.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...