Cooperativa dispune de 60 de ha de teren, din care 15 ha de solarii, cu o producţie anuală de 5.000 de tone de legume precum roşii, dovlecei, vinete, ceapă verde, salată, ardei, fasole. Peste 40 de tipuri de leume ale producătorilor din Vărăşti se vor regăsi pe rafturile magazinelor Carrefour 12 luni pe an. În mai puţin de o zi, legumele ajung pe rafturile magazinelor.
„Încă din primele zile în care am ajuns în România am auzit că legumele şi fructele româneşti sunt foarte gustoase. Am gustat o roşie românească şi am fost super încântat de gust. România e o ţară care are o calitate a terenurilor extraordinară. Ne dorim pentru clienţii noştri să aibă acces la producţia din România, să limităm importurile”, a declarat Jean Baptiste Dernoncourt, directorul general al Carrefour România.
Costel Buturugă este unul dintre cei cinci fondatori ai Cooperativei, alături de Carrefour şi alţi trei producători şi spune că are acum un plan de producţie garantat pe un an, un preţ bun garantat, dar şi un termen de plată foarte scurt, de şapte zile.
„Nu mai mergem la piaţă neştiind dacă vindem sau nu toată marfa. Am redus masiv cheltuielile şi ne putem ocupa de producţie”, spune producătorul.
Irinel Crăciun, 37 ani, este unul dintre producătorii din zonă care livrează marfă către Cooperativă. Cu studii în domeniu, Crăciun cultivă de şapte ani, împreună cu famila, ardei, vinete, castraveţi, salată pe o suprafaţă de circa 8.000 de mp de solar şi un ha de legume în câmp.
„Până acum comercializam în angrouri şi era foarte greu. Pierderile din producţia anuală se ridicau la 30-40%”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Irinel Crăciun. În prezent, 80 de familii de producători livrează legume către Cooperativă.
Întrebaţi dacă vor extinde acest model de Cooperativă şi pe alte segmente, precum cel de lactate sau carne, oficialii companiei spun că „sunt idei”, dar deocamdată retailerul se concentrează pe această Cooperativă.
Discuţiile pentru înfiinţarea Cooperativei au început încă de anul trecut. Planul de livrări pentru 2017 a fost discutat din vara anului trecut, iar planul integral de producţie a fost pus la punct în luna octombrie a anului trecut.
„Din punctul nostru de vedere, acest parteneriat are o bază puternică şi se va dezvolta pe termen mediu şi lung, odată cu expansiunea companei, evident necesităţile noastre vor creşte”, spune Mircea Isvoranu, manager achiziţii legume fructe Carrefour.
Pentru acest an, producţia de legume de la Cooperativa Vărăşti este de 5.000 de tone, faţă de 3.000 – 3.500 tone în 2016.
„Avem anumite părţi de sezon în care 100% din necesarul Carrefour este asigurat de Cooperativă. De exemplu, cele două săptămâni înainte de sărbători în decembrie. Avem exemple de ceapă verde, care pe anumite magazine spriinim şi alţi producători locali să livreze direct în magazine, unde ne asigură între 20 şi 30%. Este foarte greu de estimat pe tot ce înseamnă Cooperativa din intregul necesar al Carrefour”, mai spune Isvoranu.
Oficialii Carrefour mai spun că înfiinţarea Cooperativei nu are legătură cu legea „51% produse româneşti în magazine” şi că în funcţie de categorie şi sezon, procentul de produse româneşti la raft este 100%.
„Atunci când începe sezonul la caise şi până se termină avem 100% caise româneşti, la fel şi cu vinetele. Dacă extindem discuţia şi ne ducem la carne de pui, aici avem un procent de 100%, la carne de porc între 70 şi 80%. Acolo unde găsim şi avem posibilitatea să cumpărăm din România, o facem”, spune Silviu Diaconu, director achiziţii în cadrul Carrefour.
Iată la ce preţuri sunt comercializate legumele de la Cooperativa Agricola Vărăşti în magazinele Carrefour: