Conform Carrefour, prin acest proiect compania mai face un pas în implementarea strategiei globale Act for Food și oferă consumatorilor șansa de a descoperi informații, direct de la fermă, despre originea și calitatea produselor pe care le consumă.
Utilizată în sectorul alimentar, tehnologia blockchain permite fiecărui actor din lanțul de aprovizionare (fermieri, ambalatori, distribuitori) să furnizeze informațiile de care este responsabil pentru fiecare lot de produse prezent pe rafturile Carrefour. În România, această tehnologie este aplicată pentru prima dată ouălor Filiera Calității Carrefour provenite de la Ferma Rojiște din Județul Dolj.
Concret, clientul scanează codul QR de pe ambalajul de ouă, ajunge pe pagina dedicată, introduce numărul lotului care e vizibil tot pe ambalaj și află informații despre: locația și numele fermei sau al fermierului, informații veterinare despre găinile care au făcut ouăle, cu ce au fost hrănite, cum au fost crescute păsările din ferma de ouă, data ambalării ouălor și alte date care completează trasabilitatea produsului. Astfel, fie că sunt la cumpărături în magazin sau primesc produsele alimentare prin livrare, acasă, clienții pot descoperi povestea #dincoloderaft a ouălor și a fermierului din spate.
Filiera Calității Carrefour (FCC) reprezintă un program prin care compania realizează parteneriate de lungă durată direct cu producătorii locali și internaționali pentru a oferi consumatorilor produse de calitate, la prețuri accesibile. Pe parcursul procesului de producție, fiecare etapă este atent supravegheată de experți ce monitorizează îndeaproape întregul proces de creștere și cultivare, de la început, până când produsele ajung în magazinele Carrefour. În timp, obiectivul Carrefour este de a integra tehnologia blockchain la cât mai multe produse Filiera Calității. FCC face parte din strategia Act For Food prin care Carrefour acționează la nivel global în favoarea calității alimentelor, pentru a oferi consumatorilor produse sănătoase, gustoase, variate, accesibile tuturor, create cu respect pentru planetă.
“Produsele de origine animală Filiera Calității Carrefour sunt rezultatul unor parteneriate durabile cu producătorii români care-și doresc să aplice metode de creștere ce respectă bunăstarea animalelor, mediul înconjurător și care garantează trasabilitatea alimentară de la « fermă la furculiță ». Clienții noștri își doresc să cumpere produse românești de a căror origine să fie siguri, să afle mai multe despre felul în care sunt crescute și hrănite animalele de la care provin aceste produse și să aibă garanția că toate angajamentele noastre în legătură cu calitatea și siguranța mărcilor proprii Carrefour sunt respectate de partenerii noștri. Tehnologia blockchain, folosită pentru prima dată în România de către Carrefour pentru a înregistra trasabilitatea tuturor criteriilor de calitate și siguranță alimentară pe care produsele Filiera Calității trebuie să le respecte, ne permite acum să audităm în timp real aplicarea acestor criterii indiferent de lotul produsului și să gestionăm rapid orice retragere de pe piață a unui produs neconform. Prin aplicația blockchain, împărtășim în mod transparent aceste informații cu clienții noștri care pot afla unde s-au născut găinile ouătoare, care este ferma în care sunt crescute și condițiile de bunăstare animală asigurate de fermier, cu ce sunt hrănite și care este proveniența alimentelor și, mai apoi, unde sunt ambalate ouăle înainte de livrarea în magazine. Toate aceste date sunt înregistrate și stocate de la prima zi de viață a puilor de găină până la ultima zi în care găinile sunt producătoare, adică în medie 76 de săptămâni pentru fiecare lot de găini ouătoare.” a declarat Gabriela Rădulescu, Director Calitate, Carrefour România.
Prin Filiera Calității Carrefour și blockchain, tehnologia devine un generator de încredere pentru toți actorii implicați, de la producători, la clienți. Această inovație răspunde unei nevoi tot mai mare de transparență a consumatorilor, față de produsele pe care le achiziționează și calitatea acestora și creează o conexiune cu producătorii din spate. Pentru fermieri, blockchain reprezintă încă o dovadă a angajamentului pe care și l-a luat Carrefour, de a susține producătorii să atingă un nou nivel de calitate, de această dată, prin infuzie de tehnologie dezvoltată la nivelul Grupului Carrefour. Iar pentru Carrefour, ceea ce oferă tehnologia blockchain este întărirea parteneriatelor cu fermierii, bazate pe standarde înalte de calitate și posibilitatea de a-și ajuta clienții să facă alegeri informate și sănătoase.