Această tranzacție va consolida prezența Carrefour în România, prin hipermarketurile și formatele de proximitate preluate în locații cheie, care vor fi transformate ulterior în magazine ale brandului Carrefour și adaptate formatelor sale.
Cora România are circa 2400 de angajați și o rețea formată din 10 hipermarketuri, 8 magazine Cora Urban, precum și servicii de e-commerce, logistică și servicii centrale.
Tranzacția este supusă aprobării de către autoritățile abilitate în domeniul concurențial și se așteaptă a fi finalizată până la sfârșitul anului 2023.
“Compania Carrefour este determinată să-și continue creșterea pe piața locală. Această achiziție demonstrează ambiția noastră de a deveni prima alegere a românilor în materie de retaileri, contribuind la rețeaua noastră cu două formate principale – hipermarketuri și magazine de proximitate. Carrefour are încredere deplină în formatul de hipermarket și în rolul său strategic pentru prezența locală, el fiind sursa principală pentru misiunile de cumpărare săptămânale și de satisfacere a nevoilor de bază ale clienților noștri. Prin acest proces vom adăuga 10 noi hipermarketuri pentru o acoperire națională cât mai bună. Sunt încântat de această realizare a businessului local și îmi propun să asigur o tranziție cât mai bună pentru toate părțile implicate – de la noii noștri colegi, furnizori sau viitori clienți”, a declarat Julien Munch, CEO Carrefour România.
Conform datelor financiare aferente lui 2021, ultimele disponibile pentru toți retailerii, Carrefour SA, entitatea juridică prin care grupul francez operează hypermarketurile Carrefour, a coborât o poziție în clasamentul retailerilor alimentari, ajungând pe locul patru, după Profi Rom Food.
Mai exact, Profi Rom Food a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri netă în valoare de peste 9,5 miliarde de lei, în timp ce Carrefour SA a înregistrat un rulaj net de peste 9,3 miliarde de lei.
În schimb, ca frup, Carrefour este al treilea cel mai mare jucător pe piața comerțului alimentar din România.
Acesta controlează patru entități juridice – Carrefour SA (hipermarketuri), Columbus Internațional (fostele Billa), Supeco Investment (lanțul hibrid Supeco) și Artima SA (supermarketuri, magazine proximitate), iar vânzările acestora au ajuns în 2021 la un total de 13,1 miliarde de lei, față de 12,6 miliarde de lei cu un an în urmă.
De ce a vândut Louis Delhaize Cora
„În condițiile unei piețe de retail europene aflate într-un proces de transformare, Louis Delhaize continuă să-și analizeze strategic operațiunile sale pentru a avea în vedere cele mai bune opțiuni de dezvoltare a diverselor entități ale grupului. În acest sens, a fost evaluată activitatea din România și grupul a ajuns la concluzia că magazinele Cora vor avea un potențial mai mare prin integrarea într-un alt grup de retail prezent deja la nivel local. În acest context, Louis Delhaize a decis vânzarea businessului Cora România grupului Carrefour. Dată fiind prezența grupului Carrefour în România, angajații vor putea să se alăture unui brand bine ancorat în peisajul local, care are resurse semnificative pentru consolidarea poziției sale.”, a anunțat compania, într-un comunicat.
„Suntem mândri de performanța din ultimii ani a echipelor noastre din România și ne bucură faptul că putem să dăm o dinamică nouă acestor magazine și angajaților Cora România. Părăsim țara cu emoție, dar suntem totodată încrezători că această activitate va continua și se va dezvolta”a declarat Pierre Bouriez, Director General Louis Delhaize Group.
Informația despre vânzarea afacerii Cora din România a apărutut în urmă cu două zile în Ziarul Financiar, care cita surse apropiate tranzacției. Astăzi a venit și confirmarea oficială din partea companiei Carrefour.
Aceasta este a doua tranzacție prin care Carrefour își consolidează poziția în piață achiziționând un concurent. În 2015, francezii au preluat de la compania germana REWE operaţiunile Billa din România, respectiv o reţea de 86 de magazine cu un rulaj atunci de peste 300 milioane de euro.
Citește și