Poziţia Carrefour ameninţată de Tesco. Este România pe lista exit-urilor?

05 07. 2012
carrefour_constanta_promotie_84787300

Retailerul francez Carrefour este pe punctul de a pierde o bătălie  imortantă din lupta pe care o dă pentru a depăşi situaţia economică grea cu care se confruntă de mai multe vreme-cea cu principalii săi rivali pe piaţa din Vestul Europei, Tesco şi grupul german Schwarz. Potrivit unui clasament pe 2011 al Planet Retail remis ECONOMICA.NET, francezii de la Carrefour sunt la un pas de a pierde supremaţia în topul celor mai mari retaileri din Vestul Europei, ca urmare a dificultăţilor cu care se confruntă pe mai multe pieţe Europene, unde vând din ce în ce mai puţin. Conform estimărilor Planet Retail, vânzările totale ale Carrefour (vânzările cu TVA generate de toate magazinele deţinute total sau parţial de companie, inclusiv veniturile generate de magazinele în franciză n.red ) vor ajunge în 2016 la numai 68,6 miliarde de euro, de la 69 de miliarde de euro în momentul de faţă. În schimb, Tesco, care şi-a schimbat gândirea de business mult mai repede reuşind în parte să contracareze declinul general al pieţei de retail, va ajunge în 2016 la vânzări totale de 75,4 miliarde de euro. De asemenea, Carrefour ar putea avea încasări sub cele ale Schwarz, care, conform estimărilor, va ajunge în 2016 la vânzări totale de 71,4 miliarde de euro.

Încă lider de piaţă

Conform cifrelor de vânzări de anul trecut, Carrefour este încă liderul pieţei de retail din Vestul Europei, la o diferenţă de 9,9 miliarde de euro de următorul clasat, Tesco. Carrefour opera la nivelul anului trecut 7.097 de unităţi, faţă de 3.112 cât avea Tesco. ” Vânzările Tesco continuă să crească rapid, mai ales prin e-commerce şi alte tipuri de servicii disponibile. Situaţia din Irlanda (unde retailerul a raportat scăderi n.red) va avea un impact mic asupra situaţiei globale a companiei”, susţin specialiştii Planet Retail, potrivit cărora  britanicii de la Tesco vor încerca anul acesta să-şi redreseze business-ul din cele două pieţe cu probleme-Marea Britanie şi Irlanda-printr-o infuzie de 1,6 miliarde de dolari. 

Nemţii de la Schwarz în plin avânt

În ceafa Tesco suflă cu tot mai mare putere nemţii de la Schwarz Group, care au urcat în 2011 până pe poziţia a treia, cu vânzări totale de 55,2 miliarde de euro, devansând Metro care a încasat 53,4 miliarde de euro. „Schwarz Group continuă să se extintă agresiv pe segmentul de discount, prin cele două branduri Lidl şi Kaufland. În paralel, se concentrează pe îmbunătăţirea calitativă, ca de exemplu pe introducerea de brutării în unităţile Lidl şi acordă o atenţie sporită rezultatelor generate de noile unităţi”, mai spun cei de la Planet Retail. Anul trecut, lanţul Schwarz număra aproximativ 9.000 de magazine.

Ce poate face Carrefour

Având în vedere situaţia de faţă, Carrefour nu poate rămâne impasibilă, iar strategia începută de Lars Olofosson, fostul CEO, în mod clar nu a dat rezultate. Atât datele financiar cât şi debarcarea acestuia de la conducerea companiei, au demonstrat că a se concentra pe pieţele emergente, în speranţa de a deveni lideri de piaţă acolo, a fost o tactică eronată. Acum, cu un nou nume la şefia Carrefour, în persoana lui Georges Plassat, asistăm la o nouă încercare a celor de la Carrefour de a se pune pe picioare. Abordarea este însă cu totul diferită, calea de atac constând în a se axa pe pieţele unde Carrefour este deja lider, concomitent cu atragerea de cash. Şi cum altfel să faci rost de bani, dacă nu vânzând business-urile neprofitabile? „Vânzarea unora dintre operaţiuni, sau cel puţin schimbarea acţionariatului- este inevitabilă. Or, pentru că va fi dificil să găsească un cumpărător pentru operaţiunile din Vestul Europei, cel mai probabil vor apărea schimbări pe pieţele emergente unde Carrefour îşi desfăşoară activitatea”, se arată într-un articol remis ECONOMICA.NET de către Planet Retail. 

Franciza, o altă soluţie

„Probabil Carrefour se va extinde în franciză în ţările emergente. De asemenea, este probabil să pună punct joint-venture-urilor ineficiente, transformându-le în contracte de tip franciză. O astfel de strategie ar ţine brandul Carrefour în viaţă şi ar aduce venituri sigure. Totuşi, o mişcare de acest gen nu garantează o dezvoltare de succes pe viitor, dar riscurile sunt de o mai mică importanţă pentru Carrefour în momentul de faţă. Schimbări din acest punct de vedere ar putea apărea în Turcia şi chiar Tunisia”, sunt de părere cei de la Planet Retail.

Viitorul Carrefour în România

În Europa, Carrefour a început să se retragă încă din 2005, când a debarcat  din Cehia şi Slovacia. De asemenea, din Rusia s-au retras în 2009, iar în Grecia, Bulgaria, Cipru şi Albania sunt prezenţi prin intermediul unui partener, în franciză. Altfel spus, singurele state din zonă în care au control total asupra operaţiunilor sunt România şi Polonia. Dintre cele două ţări, doar în România mai fac profit. „În România, Carrefour a introdus toate tipuri de magazine din portofoliu:  hypermarketuri,supermarketuri şi magazine de proximitate. În ciuda unui context macroeconomic defavorabil şi a scăderii veniturilor populaţiei ca urmare a majorării TVA şi a reducerilor de salarii, retailerul generează profit. În schimb, în Polonia unde magazinele de mici dimensiuni joacă cel mai important rol, Carrefour generează aproximativ 75% din venituri din hypermarketuri. În consecinţă, marjele sunt în pericol. „, susţin analiştii de la Planet Retail.

Vânzările Carrefour în România au crescut cu 3,6% în primul trimestru al acestui an, la 277 milioane euro, de la 267 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut. Eliminând impactul variaţiei cursului de schimb valutar, vânzările retailerului francez pe piaţa românească afişează un avans de 6,8% în perioada analizată.

Situaţia din Polonia

Pentru Polonia retailerul francez are în vedere un plan anual ambiţios de a deschide în jur de 200 de magazine Carrefour Express, în franciză. Chiar şi aşa, va rămâne cu un pas în urma principalilor competitori din Polonia, Tesco şi Auchan, care au trecut deja la un alt nivel: contrabalansează câştigurile mici obţinute de pe urma hypermarketuri printr-un avans susţinut de investiţii importante în comerţul online. „Nu putem exclude eventualitatea ca retailerul francez să plece din Polonia pentru a se concentra exclusiv asupra operaţiunilor din Balcani. Însă, chiar şi aici viitorul arată nesigur”, notează Planet Retail. 

Turcia, un potenţial exit

În cazul Turciei, probabilitatea unui exit este însă chiar mai mare, conform analiştilor Planet Retail. Vânzările comparabile ale retailerului sunt negative încă din 2008, iar anul trecut veniturile au scăzut cu 22%. Mai mult, Carrefour a îngheţat investiţiile în Turcia din 2010. De  atunci de nu a mai deschis niciun hypermarket sau supermarket, ba chiar a închis anul trecut din unităţile Carrefour Express. „Toate acestea demonstrează că francezii de la Carrefour nu mai sunt interesaţi de Turcia, ceea ce generează tensiuni cu partenerul lor local, Sabanci. Totodată, nu este sigur dacă Sabanci are fondurile sau dorinţa de a cumpăra 58% din acţiunile deţinute de Carrefour aşa cum s-a întâmplat în Grecia cu grupul Marinopoulos”, potrivit Planet Retail.

Ce mai este de vânzare? Situaţia din Asia

În Asia, cea mai mare piaţă pentru Carrefour este China. Potrivit Planet Retail, chinezii au adus anul trecut în conturile Carrefour 7 miliarde de dolari, cu 7,5% mai mult decât cu un an în urmă. Problema este însă că această majorare semnificativă a fost generată de o creştere a numărului de magazine, vânzările în termeni comparabili fiind cu numai 0,8% mai mari. Şi mai îngrijorător este că, în primul trimestru al acestui an, vânzările comparabile din China au căzut drastic cu 6,9%. Zvonurile potrivit cărora francezii vor să îşi vândă operaţiunile din China către China Resources Enterprise au apărut încă de anul trecut. „Carrefour se confruntă cu o competiţie acerbă din partea retailerilor locali şi va trebui să investească în logistică şi să îşi adapteze modelul de business pentru a putea juca pe picior de egalitate cu ceilalţi actori din piaţă. Totuşi, în ciuda declinului, afacerile Carrefour din China sunt încă profitabile”, mai notează Planet Retail. 

Pro şi contra exit-ului

În ceea ce priveşte posibilitatea de a ieşi de pe piaţa Chineză, analiştii Planet Retail afirmă că există o astfel de opţiune , dar că ar fi „neînţeleaptă”. „Ar fi neînţelept să plece din China şi să rateze oportunitatea de a fi prezentă pe o piaţă cu un potenţial atât de mare. Cu toate acestea, strategia pe termen scurt a Carrefour este de a se concentra pe profitabilitate. Mai mult, Carrefour a mai ratat de-a lungul timpului şansa de a se extinde pe pieţe cheie, ca de exemplu Rusia. Coroborate, aceste lucruri pot sugera faptul că un exit din China nu poate fi exclus în totalitate”, mai spune Planet Retail.

Referitor la India, a doua piaţă din Asia pentru Carrefour, analiştii Planet Retail afirmă că un exit sau o îngheţare a investiţiilor ar fi „un pas sensibil”. Francezii au intrat în India în 2010 şi au deschis doar 2 unităţi.

America Latină, punctul forte

Analizând operaţiunile Carrefour din întreaga lume, se pare că asul din mână al francezilor este America Latină, unde compania generează profit, iar perspectivele sunt promiţătoare. În Brazilia, Columbia şi Argentina compania este în top trei retaileri din piaţă. Spre exemplu, anul trecut, în Brazilia au raportat creşteri ale vânzărilor în termeni comparabili de 5,5% faţă de 2010, iar în Columbia creşterea a fost de două cifre. Totodată, în această regiune, Carrefour investeşte masiv. Anul trecut şi-au adăugat în portofoliu 120 de magazine dip discounter Eki în Argentina şi au în plan replicarea succesului din această zonă şi pe alte pieţe, introducând conceptul lor de cash&carry/hypermarket low cost sub brandul Carrefour Maxi.   

 Vânzări bune în Orientul Mijlociu 

În Orientul Mijlociu, Carrefour s-a extins prin joint ventures cu Majid Al Futtaim Group şi franciză, iar situaţia economică este stabilă, dar dezvoltarea este lentă. Cu excepţia Emiratelor Arabe, nu sunt însă  lideri de piaţă în niciunul dintre cele 9 state unde activează. „În cazul Orientului Mijlociu se pune întrebarea în ce măsură parteneriatul cu Majid este sustenabil pe termen lung. Totuşi, în condiţiile în care acest parteneriat rămâne profitabil, o schimbare în viitorul apropiat este puţin probabilă”, conchid cei de la Planet Retail. 

Concluzii: ce ar putea vinde Carrefour?

Potrivit Planet Retail, cel mai probabil Carrefour ar putea face rost de cash vânzând acele afaceri unde au control total, cele mai vizate fiind pieţele din Asia şi Europa Centrală. Cele mai evidente candidate sunt Malaezia, Singapore şi India. Cât despre China, CEO-ul Carrefour, Georges Plassat a negat orice intenţii de exit, dar pentru a rămâne pe această piaţă ar trebui să investească masiv.

Pentru operaţiunile din Polonia şi Balcani ar exista şi potenţiali cumpărături-Tesco şi Auchan şi-ar putea creşte şansele unei situaţii economice mai bune achiziţionând de la Carrefour magazinele de mici dimensiuni şi hypermarketurile. Mai mult, în cazul Poloniei, un element problematic este şi faptul că această ţară este izolată de celelate state unde retailerul operează, astfel că logistic vorbind, va fi tot mai greu să aprovizioneze unităţile de acolo la preţuri competitive.

Dacă nevoia de cash este foarte mare, Carrefour ar putea fi nevoită să renunţe până şi la una dintre pieţele mari. Chiar dacă o debarcare din Polonia şi China ar putea părea o decizie mai puţin înţeleaptă, faptul că s-au retras din Grecia, unde erau lider de piaţă, demonstrează că acest lucru nu este total exclus.