Angajaţii de la Fabrica Electrolux din Satu Mare au intrat în cea de-a opta săptămână de grevă, faţă de refuzul conducerii de a le mări salariile.
„Suntem conştienţi că Electrolux este o companie privată, iar Ambasada şi Statul suedez nu au prerogativa de a interveni în politicile unei companii private. Cu toate acestea, suntem, de asemenea, conştienţi că la nivel european există un angajament puternic pentru promovarea economiilor sociale de piaţă, iar declaraţia Pilonului European al Drepturilor Sociale, în cel de al 8-lea principiu, stipulează dreptul la un salariu corect care oferă un standard decent de viaţă”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Iuliu Hossu.
Companiile suedeze din România trebuie să utilizeze aceleaşi standarde şi principii pe care şi le asumă, în toate ţările europene, inclusiv în România, se subliniază în documentul menţionat.
„În condiţiile în care dialogul social între echipa de conducere de la Electrolux Romania şi sindicat este blocat, vă rugăm să faceţi eforturile necesare pentru deschiderea dialogului între Cartel ALFA şi reprezentanţii managementului grupului Electrolux, în Suedia sau la Bucureşti”, se mai arată în scrisoare.
În paralel, câteva zeci de angajaţi ai Electrolux, afiliaţi la CNS Cartel Alfa, protestează marţi în faţa Ambasadei Suediei, cerând ca statul suedez să intervină astfel încât compania să nu îi mai trateze pe angajaţii români ca slugi.
Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, şi un alt reprezentant al angajaţilor au intrat în jurul orei 14:15 în Ambasadă pentru a discuta cu diplomaţii statului suedez.
Muncitorii companiei suedeze Electrolux din Satu Mare se află de 8 săptămâni în grevă pentru dreptul la un salariu decent, drept prevăzut inclusiv în codul de conduită al companiei multinaţionale. Ei cer o creştere de 2 lei în plus pe oră la salariu.