Cartel în turism? Inspectorii Concurenţei au descins la sediile ANAT, Paralela 45, Happy Tour, Paravion
Autoritatea de concurenţă suspectează agenţiile de turism că îşi coordonează politicile comerciale în scopul impunerii unui nivel minim de preţ de vânzare a produselor turistice şi/sau pachetelor de servicii turistice şi al menținerii unui status-quo pe piaţă, începând cu anul 2013.
În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile și/sau puntele de lucru ale mai multor companii active pe piaţa serviciilor turistice.
Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.
Printre companiile la care au descins inspectorii se află Paralela 45, Happy Tour, Christian Tour, Eximtur, Paravion, Danubius Travel, Mareea Travel, Eurolines, Amarino, Perfect Tour, Europa Bus, Klever Travel, dar si la sediul ANAT, au declarat surse apropiate anchetei pentru ECONOMICA.NET.
Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate.
Platforma avertizorilor de concurenţă reprezintă un instrument care asigură anonimatul persoanelor care doresc să comunice Consiliului Concurenţei informaţii referitoare la activităţile de tip cartel ale unor companii.
Update ora 17:00 ANAT: Membrii Asociației nu au participat niciodată la înțelegeri anticoncurențiale
Asociația Națională a Agențiilor de Turism și membrii săi au acționat mereu în spiritul unui mediu puternic concurențial și nu au participat niciodată la înțelegeri anticoncurențiale, au declarat reprezentantii ANAT în urma anunțului Consiliului Concurenței cu privire la investigația declansata pe piața serviciilor turistice.
Cu privire la comunicatul de presă al Consiliului Concurenței, Patronatul ANAT face următoarele precizări:
„- Patronatul ANAT, împreună cu membrii pe care-i reprezintă, își declară întreaga disponibilitate pentru a clarifica aspectele verificate de către Consiliul Concurenței și de a aduce lămuriri suplimentare cu privire la specificul activității agențiilor de turism turoperatoare și detailiste în România, Uniunea Europeană și în afara granițelor Uniunii Europene
– În plus, față de aspectele analizate, ne preocupă și alte aspecte menite să ducă la instituirea în România a unei piețe a agențiilor de turism cu adevărat eficientă și concurențială, aptă să asigure consumatorilor servicii calitative într-o manieră durabilă.
– De asemenea, în urma acestei verificări, ne dorim să identificăm împreună soluții de reducere a numărului de falimente de agenții de turism, acest aspect fiind în beneficiul consumatorilor de produse turistice din România, consumatori în sprijinul cărora acționează, în principal, și Consiliul Concurenței
– În acest sens, sperăm ca în urma controlului, Patronatul ANAT să identifice, împreună cu Consiliul Concurenței și celelalte instituții responsabile ale statului, modelul optim de criterii necesare înființării și funcționării unei agenții de turism, precum și modelul necesar de asigurare integrală a banilor achitați de clienți pentru serviciile de călătorie comandate, pentru protejarea intereselor turiștilor consumatori dar și pentru susținerea activității specifice a agențiilor de turism corect plătitoare de taxe și impozite în România
– Asociația Națională a Agențiilor de Turism și membrii săi au acționat mereu în spiritul unui mediu puternic concurențial și nu au participat niciodată la înțelegeri anticoncurențiale, verificarea demarată de către Consiliul Concurenței oferindu-ne posibilitatea de a dovedi acest lucru.”