Cartele prepay, doar cu buletinul: Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a dat aviz favorabil

Economica.net
25 06. 2014
simcards_gsm_association_01165500_70368900

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă a declarat, la România TV, că legea nu vizează înregistrarea sau ascultarea telefoanelor, scopul acesteia fiind combaterea infracțiunilor grave, precum actele de terorism sau traficul de carne vie.

„Mă bucur tare mult că a fost aprobată şi că Guvernul a reuşit sa impună adoparea acestei legi. Nu e vorba despre înregistrarea sau ascultarea telefoanelor, este vorba că atunci când apar situaţii grave – terorism, crimă organizată, trafic de carne vie, instituţiile statului să poată şti de pe ce cartelă, de pe ce telefon, oameni certaţi cu legea au făcut lucruri rele.  Eram una dintre puţinele ţări din Europa care nu adoptase o astfel de măsură şi foarte multe cartele telefonice de la noi erau folosite în Italia, în Spania, în Albania pentru infracţiuni. În loc să fim o ţară generatoare de securitate în Europa, deveneam o ţară exportatoare de insecuritate şi chestiunea asta ne plasa în afara valorilor pe care noi ni le-am asumat”, a spus Sebastian Ghiţă.

Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor de la Camera Deputaţilor a dezbătut, la începutul lunii iunie, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei 111/2011 privind comunicaţiile electronice, care obligă deţinătorii de cartele prepay să se înregistreze cu datele de identitate în bazele operatorilor de telefonie.

Reprezentanţii SRI au insistat la acel moment pentru adoptarea acestui proiect invocând ‘o chestiune stringentă de securitate naţională’ în timp ce deputaţii din comisie, reprezentanţii ONG-urilor şi cei ai operatorilor de telefonie mobilă au spus că un astfel de proiect încalcă dreptul la viaţa privată şi trebuie modificat.

‘Există o presiune migraţionistă fantastică în zona de Est, care vine din Republica Moldova, Ucraina, Afganistan, unde există convulsii, aceasta vine cu fenomene asociate cu criminalitate informatică transfrontalieră, cu riscuri asociate, teroriste. Vă reamintesc că în cursul anului trecut SRI a propus declararea ca indezirabili a 8 cetăţeni care erau suspecţi în această zonă. Sunt şi aspecte care ţin de contraspionaj. Noi suntem criticaţi cumva de parteneri că România devine un exportator de vulnerabilităţi în UE, s-a dus vestea printre băieţii răi că în România pot fi achiziţionate mijloace de comunicare la liber, fără a-ţi declara identitatea şi băieţii răi le iau şi le utilizează în scopuri antisociale în ţări ale UE. Partenerii din UE mă întreabă, cartela cu numărul cutare a fost folosită pentru săvârşirea unei infracţiuni, sau este suspect de a o fi utilizat pentru comunicaţii într-o reţea teroristă, sau în afaceri de trafic de droguri. Cunoaşterea identităţii acestor utilizatori este o chestiune stringentă de securitate naţională’, a spus generalul SRI Dumitru Dumbravă.